Ręczne mycie naczyń zajmuje wysokie miejsce na liście obowiązków domowych, które powinny wydawać się logiczne i proste, ale w rzeczywistości takie nie są.
Błędów, które popełniamy przy praniu, jest mnóstwo i one spełniają swoje zadanie Bardziej czasochłonne i trudniejsze Niż powinno być.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie rzeczy możesz robić źle podczas mycia naczyń
Użyj brudnego zlewu
Mycie naczyń w brudnym zlewie w dużym stopniu mija się z celem ich czyszczenia.
Ci, którzy regularnie myją ręce, prawdopodobnie mają wystarczająco czysty zlew, ponieważ gorąca woda i płyn do mycia naczyń usuwają bakterie w tym samym czasie, gdy robisz pranie.
Ale ci, którzy tego nie robią, powinni codziennie wycierać zlew Według ekspertów dezynfekuj co tydzień.
I oczywiście, jeśli zaczniesz widzieć osad wokół otworu wtyczki, użyj starej szczoteczki do zębów i sprayu czyszczącego, aby usunąć brud, aby nie unosił się podczas mycia.
Zły detergent
Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać w tej kwestii odkurzacz.
Na początek upewnij się, że używasz detergentu przeznaczonego do ręcznego mycia naczyń. Nie jest to zadanie, do którego można używać środków do czyszczenia zmywarek, ponieważ zawierają one bardzo agresywne enzymy, które nie powinny mieć kontaktu ze skórą.
Za dużo detergentu
Po drugie, staraj się nie używać zbyt dużej ilości detergentu, szczególnie jeśli na produkcie jest napisane „skoncentrowany” (oznacza to, że mniejsza ilość detergentu daje duży efekt, a wystarczy niewielka ilość, aby uzyskać duży efekt).
Użycie zbyt dużej ilości detergentu do prania spowoduje powstanie nadmiernej ilości piany i zbyt szybkie zużycie produktu, co oznacza, że wydasz pieniądze efektywnie.
Brak rękawiczek
Ta opcja jest wyłącznie kwestią osobistych preferencji, ale na dłuższą metę pomoże Twojej skórze, jeśli podczas prania będziesz nosić rękawiczki.
Dzieje się tak, ponieważ ciepła woda i detergenty mogą powodować podrażnienia, zwłaszcza jeśli masz wrażliwą skórę.
Jeśli to Cię nie przekonuje, dzięki rękawiczkom nie musisz dotykać wszystkich resztek jedzenia, które inni zostawili na Twoich talerzach.
A dla tych, którym trudno jest rozpocząć sprzątanie, założenie rękawiczek sygnalizuje mózgowi, że nadszedł czas na sprzątanie, a w tym czasie możesz wykonywać inne zadania.
Używanie brudnej gąbki
Badania wykazały Gąbki to najgorsze narzędzia myjące Jeśli chodzi o rozwój bakterii, ponieważ suszenie zajmuje dużo czasu.
Ponadto ludzie często zapominają o ich wyczyszczeniu i często wymieniają nową gąbkę.
Istnieje kilka różnych sposobów ich czyszczenia, od włożenia do kuchenki mikrofalowej, włożenia do zmywarki i namoczenia w occie.
Jednak najlepszą opcją jest umieszczenie go w miejscu, w którym może szybko i całkowicie wyschnąć pomiędzy kolejnymi użyciami, lub przejście na inne narzędzie do czyszczenia.
Ubrania schną szybciej niż gąbki i można je prać w pralce. Ale, Badania wykazały szczotki do naczyń Rzecz do prania jest najmniej narażona na zasiedlenie bakteriami, ponieważ może bardzo szybko wyschnąć, co nie daje bakteriom długiego czasu na namnażanie się.
Odłóż mokre naczynia
Niezależnie od tego, czy suszysz je ściereczką, czy zostawiasz do wyschnięcia na powietrzu, przed włożeniem ich do szafki lub szuflady naczynia powinny być całkowicie wolne od wilgoci.
Nawet niewielka ilość wody może powodować pleśń i pleśń Niektóre elementy mogą ulec zniszczeniu Jeśli pozostanie lekko wilgotny
Kylie Klein Nixon/personel
Nie potrzebujesz drogich komercyjnych środków czyszczących, aby usunąć plamy z kuchenki, po prostu użyj tych środków i dodaj smar.
Właściwa kolejność
Kolejność mycia naczyń jest tylko jedna, od najmniej do najbardziej brudnej.
W ten sposób woda dłużej pozostanie czysta, a Ty nie będziesz musiał tak często opróżniać i napełniać wanny (co powinieneś robić, gdy woda stanie się wyraźnie brudna, na przykład gdy zmieni kolor).
Aby to ułatwić, umieść swoje przedmioty obok zlewu w kolejności od najczystszych do najbrudniejszych. Dzięki temu rzadziej będziesz zmywać tłusty przedmiot przed szklanką wody, a cały proces będzie znacznie prostszy.
Nie pozwól, aby naczynia się piętrzyły
Czasami może to być nieuniknione, jeśli nie masz zmywarki, ale im częściej pozostaniesz na brudnych naczyniach, tym czystsza będzie Twoja kuchnia i tym mniej będziesz się czuł przytłoczony.
Jeśli to nie wystarczy, aby przekonać Cię do mycia się po każdym posiłku, pamiętaj, że pozostawienie brudnych naczyń na zewnątrz może przyciągnąć robaki i powodować nieprzyjemny zapach, dlatego najlepiej je myć, kiedy tylko możesz.
Przygotuj naprawdę brudne przedmioty
Próbuję wyczyścić naprawdę brudne rzeczy, np Blachy do pieczenia przypalone tłuszczem i żywnością W zlewie bez wstępnego przygotowania jest to po prostu proszenie się o frustrację.
Oszczędź sobie więc kłopotów i zajmij się bałaganem, zanim zaczniesz prać.
Może to wymagać dodania detergentu i gorącej wody w celu namoczenia lub wyprania przedmiotu Żaden z hacków, o których mowa tutaj.
Używanie wody o niewłaściwej temperaturze
Może ci się wydawać, że potrzebujesz wrzącej wody, aby zabić zarazki i usunąć przypieczone jedzenie, ale prawda jest taka, że nigdy nie dostaniesz gorącej wody, a w rezultacie możesz się poparzyć lub przynajmniej podrażnić swoje ciało. skóra.
Zatem ciepła woda jest najlepszą opcją do usuwania tłuszczu i brudu.
Jeśli obawiasz się skażenia krzyżowego, miej to na uwadze podczas zmywania naczyń lub jeszcze lepiej, umyj przedmioty takie jak deski do krojenia surowego mięsa natychmiast po użyciu.
Ogólnie rzecz biorąc, ciepła woda i mydło powinny wystarczyć Usuń drobnoustroje i zapobiegnij ich rozwojowizwłaszcza jeśli pozwolisz przedmiotom całkowicie wyschnąć i wyczyścisz je czystą szmatką, gąbką lub szczoteczką
Artykuł ten pierwotnie ukazał się na 9 miód Opublikowano ponownie za zgodą.
„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.