19 organizacji wysłało list otwarty do Brooke van Velden, wzywając do wprowadzenia zakazu produkcji kamieni

Związki zawodowe, eksperci ds. zdrowia publicznego oraz specjaliści ds. bezpieczeństwa i higieny pracy wystosowali dziś list otwarty do minister ds. stosunków w miejscu pracy i bezpieczeństwa Brooke van Velden, wzywając rząd do pójścia za wiodącym na świecie przykładem Australii i zakazania stosowania, dostaw i produkcji wyrobów z kamienia technicznego..

Australijski zakaz, który wchodzi w życie 1 lipca 2024 r., został wprowadzony po szerokich konsultacjach i obszernej analizie i opiera się na dowodach naukowych sugerujących, że u kamieniarzy narażonych na działanie pyłu krzemionkowego nieproporcjonalnie częściej diagnozuje się krzemicę przyspieszoną – śmiertelną chorobę płuc.

Prezes Nowej Zelandii Federacji Związków Zawodowych Richard Wagstaff powiedział: „Wzywamy Brooke van Velden, aby wysłuchała dowodów i uratowała życie pracowników poprzez wprowadzenie zakazu sztucznej kwarantanny w Aotearoa w Nowej Zelandii”.

„Szkody spowodowane przez pył krzemionkowy, zwany nowoczesnym azbestem, są ogromne. Zakaz stosowania sztucznego kamienia jest zdecydowanie jedyną opcją.

„W dalszym ciągu ostrzegaliśmy Ministra, że ​​produkcja kamienia powinna zostać zakazana. Cieszymy się, że możemy dołączyć do 18 innych organizacji, które podkreślają znaczenie tego wymogu.

„Nie ma bezpiecznego poziomu narażenia na pył krzemionkowy, a objawy mogą być śmiertelne u pracowników w znacznie szybszym tempie i w znacznie młodszym wieku niż w przypadku innych zawodowych chorób układu oddechowego. Krzemica jest nieuleczalna, ale narażeniu można zapobiec.

„Chcemy, aby firma Aotearoa odtworzyła rozwiązania regulacyjne przyjęte w Australii, aby dać pracownikom, przedsiębiorstwom i szerszemu społeczeństwu pewność, że zdrowie pracowników będzie priorytetem.

„Każdego roku problemy zdrowotne związane z pracą powodują śmierć od 750 do 900 pracowników, a kolejne 5 000–6 000 pracowników trafia do szpitali. Bardzo ważne jest, abyśmy zrobili wszystko, co w naszej mocy, aby chronić pracowników przed wpływem pracy na ich zdrowie.

„Każdy ma prawo oczekiwać bezpiecznego miejsca pracy i możliwości bezpiecznego powrotu do rodziny na koniec każdego dnia.

READ  Pięciu młodych ludzi zostało aresztowanych po tym, jak policja przecięła opony skradzionych samochodów

„Nie ma potrzeby stosowania sztucznego kamienia. Jest to produkt nowoczesny, a na rynku dostępne są bezpieczne alternatywy. Nie powinniśmy narażać życia pracowników w imię nowoczesnej kuchni” – stwierdził Wagstaff.

Przeczytaj często zadawane pytania dotyczące naszego kamienia inżynieryjnego.

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły