50 najlepszych restauracji Metro Auckland 2022: Kto jest, a kto nie?

50 najlepszych restauracji Metro Auckland 2022: Kto jest, a kto nie?

Łatwo jest myśleć o nowozelandzkiej scenie restauracyjnej jako skromnej i wolno zmieniającej się, z tymi samymi nazwiskami i twarzami dominującymi w recenzjach, programach telewizyjnych i naszych najważniejszych nagrodach.

Ale lista 50 najlepszych restauracji Metro w Auckland pokazuje, że tak nie jest. Oczywiste jest, że w restauracjach, które go zawierają, a może jeszcze bardziej w tych, które opuszcza, zachodzi ciągła zmiana.

rzeczy Właśnie zerknął na tegoroczną listę, która zawiera kilka niesamowitych wykluczeń.

Wśród nich jest wyśmienita kuchnia The Grove, słynna peruwiańsko-japońska placówka Azabu i, co być może najbardziej szokujące, The Depot.

Czytaj więcej:
* Podmiejskie światła: Pukekohe w South Auckland to kawałek podmiejskiej wsi
* Restauracje docelowe, które warto odwiedzić poza centrum Auckland?
* Zhakowane repozytorium Al Browna: ponad 3000 osób zgłoszonych do fałszywego konkursu na Instagramie
* Jak uzasadnić kolację za 300 USD w Pasture, najlepszej restauracji w Auckland w 2019 roku?

Magazyn, jak w ukochanym miejscu łokci na stołach od Al Brown, Metro dwukrotnie nagrodą Restauracji Rokuktóra w ubiegłym roku dotarła do finału Best Casual Restaurant – Central City.

(Konkurs Metro’s Top 50 odetchnął w 2020 roku, gdy poprzedni właściciel Metro, Bauer Media, Nagle zamknął działalność w Nowej Zelandii w połowie pierwszego przestoju; W tamtym czasie Metro dzieliło zaledwie dwa tygodnie od ogłoszenia jako 50 najlepszych firm roku).

Jej brak w menu, mówi Jane Ting z Metro, „może być podobny do świętokradztwa dla niektórych ludzi, ponieważ Depot to ikona Oakland”.

Ale ostrzega czytelników i restauratorów: „Tylko dlatego, że restauracja ma historię z Metro i 50 najlepszych restauracji, niekoniecznie oznacza, że ​​mają pozwolenie”.

The Depot, dwukrotnie nazwana najlepszą restauracją Oakland w rankingu Metro Top 50, w tym roku całkowicie zniknęła z listy.

Simon Maud / Personel

The Depot, dwukrotnie nazwana najlepszą restauracją Oakland w rankingu Metro Top 50, w tym roku całkowicie zniknęła z listy.

Co jest innym sposobem na powiedzenie, że lista zaczyna się od nowa każdego roku. Więc nie oczekuj niczego.

Na liście w 2022 r. znajdują się również Madame George, Nanam, The Oyster Inn i trzy restauracje, które po raz pierwszy znalazły się na liście w 2021 r.: modna winiarnia Beau Ponsonby, QT Hotel Esther Seana Connolly’ego i koreańska Ockhee. .

Te trzy dobrze poradziły sobie w zeszłorocznych nagrodach, a Esther została finalistką Best Casual Restaurant – Central City, Ockhee i Beau zabrała do domu Best Casual Restaurant – City Fringe, a Ockhee’s Minkyu (Paul) Lee zdobyła upragniony tytuł. Rok, nagroda, do której Diva Giles znalazła się na krótkiej liście.

Wszyscy doszli do momentu drastycznej zmiany w branży restauracyjnej, chwiejąc się jak po pandemii Covid-19 (warto zauważyć, że na dwóch ostatnich listach osiem restauracji zostało zamkniętych z powodu zamknięcia, podczas gdy innej Kuchni Sierot, przestała obsługiwać restaurację) i dla samego Metra.

Esther z QT Hotel została usunięta z listy już po roku.

Josephine Franks / Rzeczy

Esther z QT Hotel została usunięta z listy już po roku.

Teng dołączyła do Metro jako pisarka pod koniec 2018 roku. Straciła pracę wraz z resztą personelu w kwietniu 2020 roku, a sześć miesięcy później wróciła, tym razem jako redaktorka ds. żywności, kiedy wydawca Simon Chesterman kupił magazyn i przywiózł go z powrotem. .

W międzyczasie Teng napisała swoje teksty „być może nierozsądnie”. Porywająca historia w Spinoff Co zajęło wiele nowozelandzkich publikacji, w tym Metro, aby poradzić sobie z brakiem różnorodności w ich pisaniu o jedzeniu.

W Metro, Teng i Charlotte Muru-Lanning zauważyli, że w jury w 2018 roku znalazła się jedna kolorowa osoba: sama Teng. W następnym roku Metro dodało jeszcze dwóch osób z Azji Wschodniej, ale nie miało sędziów Maorysów ani Pacifica.

„Brak różnorodności za kulisami – ludzi, którzy kształtują sposób, w jaki oglądamy i rozmawiamy o nowozelandzkim jedzeniu – ma ogromny wpływ na rodzaj jedzenia i ludzi, którzy są celebrowani” – napisała para.

„Profile szefów kuchni są dostarczane do tych, którzy wiedzą, jak radzić sobie z mediami, którzy zwykle, ale nie zawsze, są biali i mówią doskonale po angielsku. Restauracje z zadaszeniem muszą być zgodne z europejskimi ideałami dotyczącymi tego, co sprawia, że ​​restauracja jest „dobra”” (np. fantazyjne przymiarki, wyselekcjonowane listy win) i te, które nie trafiają na listy „taniego jedzenia” lub są całkowicie zapomniane.

„Kuchnia mieszana jest często nieatrakcyjna, z protekcjonalnym użyciem określeń takich jak „wysoka” lub „egzotyczna”. Przepisy „etniczne” są zwykle skrupulatnie neutralne przez autorów białych przepisów – azjatyckie sałatki obfitują (cokolwiek to znaczy).”

W tym roku do listy dołącza Onemata skupiona na Kaitiakitanga.

Onemata / Wprowadzenie

W tym roku do listy dołącza Onemata skupiona na Kaitiakitanga.

Dość powiedzieć zatem, że zróżnicowanie jury było dla Teng najwyższym priorytetem.

Zachowując na razie dokładną tożsamość sędziów – chociaż możemy ujawnić, że są wśród nich autorzy artykułów spożywczych, nadawcy, szefowie firm spożywczych i gwiazdy mediów społecznościowych – Teng mówi, że panel „był bardziej zróżnicowany rasowo w tym roku, a ostatnio , [than] Mój czas w Power Media”.

Nie oznacza to, że sędziowie zostali skierowani do poszukiwania różnorodności. Kryteria, dla których pracują, można ogólnie podzielić na jedzenie, obsługę, wyposażenie, napoje, współczynnik X lub „jak daleko chcemy wrócić do restauracji w naszym własnym czasie”.

Wydaje się jednak, że wpływ na listę miał szeroki zasięg sędziów.

Zdjęcie współwłaściciela i szefa kuchni Jasona Kima w Gochu, część fali restauracji

Abigail Dougherty/Personel

Zdjęcie współwłaściciela i szefa kuchni Jasona Kima w Gochu, część fali „nowych azjatyckich” restauracji pojawiających się w menu.

2021 był świadkiem Dodaj „nowe azjatyckie” restauracje takie jak Omni, Gochu i Sake Bar Icco, podczas gdy nowości w tym roku to Waku Waku (japoński, Remuera), Poni (Pan Asian, Business Bay), Mr Lobster (chiński, Henderson) i Onemata (w Park Hyatt, kuchnia nowozelandzka z silnym naciskiem na kaitiakitanga).

Wegańska restauracja Forest fine dining jest również nowością w tym roku, podobnie jak Milenta, Bar Magda i Tantalus, z których wszystkie mają menu inspirowane południowoamerykańskimi, wino Alta i małe wspólne półmiski, a także Casita Miro, która powraca po tym, jak odeszła w 2021 roku. .

Jest tu również mnóstwo starych faworytów – fani Baduzzi, Cassia, Pasture, Cafe Hanoi lub najlepszej restauracji zeszłego roku, Cazador, mogą być pewni, że nadal są na topie – i nowszych, bogatych hitów, takich jak Ahi, Alma i Mr. Morris i Onslow.

Teng ma nadzieję, że odzwierciedli zainteresowania kulinarne Auckland.

„Ludzie więcej jedzą poza domem” – mówi. „Częściej jedzą na mieście, chętniej próbują nowych rzeczy, zamawiają więcej doświadczeń restauracyjnych lub przynajmniej coś wyjątkowego niż reszta innych miejsc w Auckland i mają więcej opinii na ten temat”.

Ludzie na pewno będą mieli opinie o opuszczaniu listy przez Depot. Możemy tylko powiedzieć – powodzenia w przyszłym roku, kiedy lista zacznie się od nowa.

Casita Miro powraca po usunięciu z listy w zeszłym roku.

George Gardner/Personel

Casita Miro powraca po usunięciu z listy w zeszłym roku.

50 najlepszych restauracji metra w Auckland w 2022 r

  1. Ada
  2. oh
  3. Alma
  4. Alta
  5. Amano
  6. Ibero
  7. Badozzi
  8. Celeste Bar
  9. Bar Magdy
  10. Kawiarnia w Hanoi
  11. Candela
  12. Casita Mir
  13. kasja
  14. Cazador
  15. kokoro
  16. Cobia
  17. koto
  18. Maszynownia
  19. Dżungla
  20. Ulica Gemmayzeh
  21. guozhou
  22. cześć bestio!
  23. huami
  24. Bistro Hugo
  25. Kazuja
  26. Lilian
  27. Liliusz
  28. masu
  29. Melenta
  30. Pan Homar
  31. Pan Morris
  32. Dobra
  33. Wszechstronny
  34. Onemata
  35. wolno
  36. Masło Paryskie
  37. Makaron e-leczenia
  38. pastwisko
  39. Psychosklep
  40. Poni
  41. Bistro Ponsonby
  42. Prego
  43. Sake Bar Eko
  44. Mistrz w Kawiarni Francuskiej
  45. Siddharth
  46. Tantal
  47. prężny
  48. Szopa w T Moto
  49. trzy siedem dwa
  50. Waco Waco

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *