Potrzebuję jedzenia? Zaszczep się najpierw, mówią polskie restauracje

Potrzebuję jedzenia?  Zaszczep się najpierw, mówią polskie restauracje

Tylko około 56% osób w Polsce jest w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19.

Warszawa:

Marcin Wojtasik z Warsaw Restaurant mówi, że jest przygotowany na ostrą krytykę pod adresem Voxsex, aby pomóc chronić swoich pracowników przed COVID-19, zezwalając tylko na zaszczepionych klientów.

„To była bardzo niepopularna decyzja, były pewne silne reakcje” – powiedział Reuterowi 50-letni Yoj Raman z restauracji Yata Raman, która specjalizuje się w kuchni japońskiej. „Ale nie dla naszych stałych klientów. Przyjęli to dobrze”.

Jest jednym z kilku przedsiębiorstw w Polsce, które zabroniły tego wszystkim niezaszczepionym odwiedzającym, ponieważ liczba nowych codziennych infekcji COVID-19 przekroczyła 30 000, przy stosunkowo łagodnej reakcji rządu na epidemię. Inne kraje europejskie.

Tylko około 56% Polaków jest w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19, czyli znacznie poniżej średniej UE. Mniej niż jedna trzecia otrzymała trzecią dawkę przypominającą, a wiele obszarów na południu i wschodzie wykazuje bardzo niski wskaźnik szczepień wśród powszechnie podejrzewanych populacji.

Zgodnie z obecnymi przepisami miejsca takie jak restauracje i bary mogą oferować do 30% swojej pojemności osobom nieszczepionym, a rząd spotkał się z krytyką lekarzy za to, że nie nakładają ścisłych ograniczeń na działalność społeczną, ponieważ infekcje są coraz częstsze.

Trzynastu z 17 członków Polskiej Rady Lekarskiej, którzy doradzali premierowi w sprawie Kovit-19, podało się w piątek do dymisji, potępiając brak naukowego wpływu na politykę.

Niektórzy konsultanci powiedzieli Reuterowi, że ponieważ rząd odmówił wdrożenia przepisów wprowadzonych we Francji, klienci byli proszeni o okazanie świadectw szczepień w restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.

Profesor Robert Fleisiac, odchodzący konsultant, powiedział, że taka polityka podniosła wskaźniki szczepień. „Liczba zaszczepionych osób może wzrosnąć o 10%, co przynajmniej pomogłoby osiągnąć średni wskaźnik UE” – powiedział.

Pochwalił restauracje za podejmowanie drastycznych działań. „Oczywiście spotykają się z nienawiścią, zaniedbaniem i agresją, co czyni ich bardzo odważnymi w obliczu braku wsparcia prawnego ze strony państwa”.

READ  WTA prowadzi dochodzenie po tym, jak Rosjanka Wiera Zwonariewa otrzymała zakaz wjazdu do Polski

Inny ustępujący konsultant medyczny, Konstanty Szuldrzynski, oskarżył prawicową partię rządzącą o wejście do bazy wyborców sceptyków wobec szczepień i związanie rąk ministerstwu zdrowia.

„Rząd doskonale zdaje sobie sprawę z tego, co musi zrobić. Nie podejmuje działań, ponieważ nie jest związany ze złymi intencjami, ale z powodu braku wsparcia politycznego ze swojej bazy”.

Polski rząd mówił, że często miał do czynienia nie tylko z poglądami swoich doradców, ale także z poglądami różnych organizacji. Stwierdzono, że modus operandi rady ulegnie zmianie bez rozszerzenia.

Vozdasik powiedział, że ma nadzieję, że restauracja odegra przynajmniej niewielką rolę w kontrolowaniu szkód spowodowanych przez COVID-19 dzięki ograniczeniom nałożonym na jego samochód.

„Niektórzy z moich przyjaciół nie żyją, są młodsi ode mnie. Wiem, że to (wirus) to realne ryzyko, którego nie można lekceważyć”.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *