Wideo: Uhonorowanie dziedzictwa domowymi paczkami w Poznaniu | Wiadomości, sport, praca

Wideo: Uhonorowanie dziedzictwa domowymi paczkami w Poznaniu |  Wiadomości, sport, praca

News Fot. Julie Riddle Paulette Bordeau trzyma tace z cukierkami pod ścianą z laminowanego ciasta w gmachu szkolnym kościoła św. Pawła. Kazimierza Katolika w Buzynie w sobotę.

Poznań – W gorącej kuchni kobiety w fartuchach kradły i przewracały oczami na wzmiankę o oszustach.

– Nazywają je bakzky – powiedziała Gladys Burrol, głaszcząc dłonią kawałek białego ciasta rozrzucony na stole ze stali nierdzewnej. – Ale tak naprawdę to tylko pączek.

W Bozen – polskiej części północno-wschodniego Michigan, gdzie stare wiejskie tradycje są głębokie i prawdziwe – wszechobecne pudełkowe wypieki trafiły do ​​sklepów spożywczych i na stacje benzynowe Michigan pod koniec lutego w obliczu dekadenckich złotych słodyczy wytwarzanych przez pokolenia polskich matek i babcie.

Obejrzyj poniższy film. Oglądasz na telefonie komórkowym? Odwróć urządzenie poziomo, aby uzyskać najlepsze wrażenia podczas oglądania. Historia jest kontynuowana pod filmem.

Jenny Wozniak, która przewodzi zorganizowanemu chaosowi i jest coroczną wyprzedażą różańca św. Kazimierza Sodiale Pazki, mówi, że wielu ludzi z outbacku nie rozumie piękna, jakim są prawdziwe polskie paczki.

AKTUALNOŚCI ZDJĘCIA Julie Riddle Dogg sączy się z patelni, gdy członkowie kościoła różańcowego św. Kazimierza wykonują w sobotę baskijkę w budynku szkoły kościelnej w Buzynie.

Ponieważ niewtajemniczeni smakują prawdziwej rzeczy, gęstej, bogatej i świeżo przygotowanej według przepisu jej mamy, ich twarze rozświetlają się ze zdumienia i zachwytu – powiedział Woźniak.

Powiedziała im: „To właśnie nazywamy Bachke Ab North”.

W sobotę kobiety z Kościoła katolickiego św. Kazimierza pracowały w kuchni szkoły kościelnej, krojąc i smażąc 340 tuzinów ciastek.

Polscy emigranci wprowadzili paczki – wymawiane „POONCH-kee” i już w liczbie mnogiej, z pojedynczą paczek – często spożywane jako ostatni odpust przed chrześcijańskim okresem Wielkiego Postu.

Przed 6 rano w dzień paczki pierwsza zmiana zaczyna odmierzać i mieszać 24 funty masła, pięć 50-funtowych torebek mąki, 35 tuzinów jajek i 30 funtów cukru – plus tajny składnik – potrzebne do wytworzenia kolejnych 4000 paczek. zniknie do końca dnia.

Fotoreportaż Julie Riddell Bachke robi w sobotę gorące wypieki z oleju w budynku Szkoły Kościoła Katolickiego św. Kazimierza w Buzynie.

READ  Byron, Larson daje Hendrick Motorsports pierwszy rząd w Kansas

Druga transformacja polega na ułożeniu wypukłego ciasta w pozycji do serwowania, a następnie wycięciu kółek blaszanymi puszkami tak, aby wypukłe kępy ciasta wypełniły każdą pionową powierzchnię w kuchni.

Tymczasem kobiety nadal spłaszczają się i tną, z ramionami w ciągłym ruchu, pracując ramię w ramię, rozmawiając o swoich dzieciach, ich życiu i cieple kuchni.

Lori Krajniak, pocierając palcami o arkusz ciasta, pamiętała, jak jadła domowe polskie jedzenie podawane w szkole, kiedy była tam uczennicą.

„To nasze dziedzictwo” – powiedziała, opowiadając o dziadkach, którzy przenieśli się do północnego Michigan z Polski, a pozostałe kobiety kiwają głową w swojej historii rodzinnej.

Z cichym jękiem przypomnieli sobie, że matki podawały im do potrząsania papierowe torebki z bakkami i cukrem, a ojcowie wracali do domu ze świeżym mlekiem i uśmiechem.

Aktualności Zdjęcie Julie Riddle Rzędy chłodzonych paczek W tle nowy paczek wyświetla przypominający gąbkę środek w ul. Kazimierza w Poznaniu w sobotę.

„Zawsze wiedzieliśmy, że będziemy mieli coś wyjątkowego” – powiedziała Paulette Bordeaux, spiesząc się, by przysiąc na swoje 100% polskie pochodzenie, pomimo francuskiego nazwiska.

Na innym stanowisku Diane Kameczyk pamiętała, jak jako dziewczynka pomagała w kościele przy obiedzie z plackiem ziemniaczanym.

Dzisiejsza młodzież nie piecze od zera, a wielu odwraca się i nie wraca – mówił Kamisek, zastanawiając się, czy tradycje kulinarne regionu wytrzymają takie wyzwania.

— Tak, nie wiem — powiedziała, poklepując ciasto. „Nie wiem, co przyniesie Buckzky przyszłość”.

Z drugiej strony, jak powiedziała, jej syn w Ohio ostatnio poprosił ją o wskazówki, jak zrobić polski smakołyk.

Aktualności Fot. Julie Riddle Reprezentujący nowe pokolenie producentów paczek, młody robotnik trzyma świeżą patelnię do paczki w budynku szkoły kościelnej św. Kazimierza w Poznaniu w sobotę.

Tymczasem olej w rzędzie patelni skwierczał, gotowy do smażenia.

„Czy ktoś chce fartuch?” – spytała radośnie Laurie Olsen, wręczając garść fartuchów bractwa w czerwonych różach bez chętnych. „Co to jest, do diabła, ludzie?”

READ  Jason Ryan dołączy do sztabu szkoleniowego All Blacks jako John Plumetre, Brad Moore został zwolniony

Pokój był obładowany pracowitością, gdy kobiety splatały się ze sobą, tace z kawałkami ciasta unosiły się wysoko, a stosy złotych kul wynoszono do ostygnięcia na długich stołach wyłożonych papierowymi ręcznikami w szkolnej sali gimnastycznej.

Wkrótce ludzie przyjdą z twarzami błyszczącymi z wyczekiwania, aby odebrać tuzin w bakzkich workach i wannie domowej roboty lukier.

„Moja mama to robiła, robiła to jej mama i jej mama to robiła” – powiedział Woźniak na siłowni, podczas gdy obok niej stygły rzędy świeżych paczek. „Istnieje tradycja. Jeśli nie, kto będzie?”

Wiadomość o sfotografowaniu Julie Riddle Bakzki gotującej się na gorącym oleju w kuchni Szkoły Kościoła Katolickiego św. Kazimierza w Buzynie w sobotę.

Aktualności Zdjęcie Julie Riddle W zatłoczonej kuchni członkowie Sodalicji w St. W sobotę w Poznaniu coroczna zbiórka pieniędzy Kazimierza Różańcowego Paczki.

Aktualności Zdjęcie Julie Riddell, Marcy Idalski, po lewej i Dejan Kamczyk przygotowują ciasto na doroczną aukcję św. Kazimierza Różańcowej Soudalii Bakzki w Buzynie w sobotę.

Julie Riddle Photo News Paulette Bordeaux kładzie w sobotę tacę z pakzky na półce w kuchni katolickiej szkoły kościoła św. Kazimierza w Buzynie.

Foto Aktualności Julie Riddell Członek Bractwa Św. Kazimierza Buzyńskiego miele ciasto na dorocznej wyprzedaży pączków w kuchni przykościelnej szkoły w sobotę.

Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej



Angela Tate

„Dożywotni biegacz. Pionier piwa. Guru micasica. Specjalny w popkulturze w ogóle”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *