Tyler Jones/UF/IFAS
Jak wynika z badań opublikowanych w czwartek w czasopiśmie, w finansowanym przez NASA badaniu naukowcy z University of Florida uprawiali rośliny w glebie zebranej z Księżyca. Biologia komunikacji.
Bill Nelson, administrator NASA informacja prasowa. Dodał, że badania mogą mieć również wpływ na rośliny, które rosną w trudnych warunkach na Ziemi.
„Będziemy musieli wykorzystać zasoby na Księżycu i Marsie, aby opracować źródła pożywienia dla przyszłych astronautów żyjących i pracujących w kosmosie” – powiedział Nelson.
W badaniu naukowcy zasadzili nasiona Arabidopsis thaliana – roślina kojarzona z gorczycą, a także innymi warzywami krzyżowymi, w tym kalafiorem i brokułami – w glebie księżycowej, której próbki pobrano bezpośrednio z księżyca z misji Apollo 11, 12 i 17.
Dla porównania naukowcy posadzili również nasiona w symulatorze księżycowym, zaprojektowanym tak, aby dokładnie naśladować rzeczywistą glebę księżycową.
Anna Lisa Ball, profesor na Wydziale Nauk Ogrodniczych Uniwersytetu Floryda i pierwsza autorka badania, opisała próbki pobrane z Księżyca jako „cienkie” i „pudrowe”. To także „przykleja się do wszystkiego” – dodał Ball.
Nasiona zaczęły kiełkować w ciągu kilku dni od posadzenia.
powiedział Paul, który jest również dyrektorem Interdyscyplinarnego Centrum Badań Biotechnologicznych Uniwersytetu Florydy.
Chociaż wszystkie nasiona wykiełkowały, nasiona, które rosły w księżycowej glebie, nie rosły tak „silnie” jak te w grupie kontrolnej, zgodnie z informacją. W oświadczeniu stwierdzono, że niektóre rośliny wyhodowane w próbkach gleby księżycowej „zablokowały” swoje korzenie i liście, a także miały „czerwoną pigmentację”.
Po 20 dniach wzrostu roślin naukowcy zebrali rośliny i przygotowali się do badania RNA rośliny. Wyrażone genotypy pasowały do sposobu, w jaki widzieli badacze Arabidopsis Reaguje ze stresem wcześniej w innych trudnych warunkach, na przykład gdy gleba zawiera nadmiar soli lub metali ciężkich, zgodnie z informacją.
„Teraz, gdy mamy księżycowe gleby, które miały kontakt z biologią, możemy zacząć zadawać pytanie: Jak możesz i jak trudno jest złagodzić jakiekolwiek negatywne reakcje, które widzieliśmy?” powiedział Robert Ferrell, zastępca wiceprezesa ds. badań na Uniwersytecie Florydy i autor badania.