Polska trzecim co do wielkości producentem truskawek w UE

Polska trzecim co do wielkości producentem truskawek w UE

Pod względem produkcji truskawek Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów UE, odpowiadając za 13% produkcji UE. Zajmuje trzynaste miejsce na rynku światowym. Chiny są światowym liderem na rynku truskawek z plonami przekraczającymi 3,3 miliona ton, a Stany Zjednoczone z niskim plonem przekraczającym 1 milion ton. W UE, obok Polski, Hiszpania jest jednym z największych producentów truskawek, odpowiadając za 25% unijnej produkcji, a Niemcy za 14%.

Obecnie sezon na truskawki zaczyna się na początku drugiego kwartału (dzięki owocom upraw szklarniowych) i trwa do późnej jesieni, kiedy dostępne są owoce powtórnie owocujące. Produkcja truskawek prowadzona jest głównie w małych, rodzinnych gospodarstwach, zarządzających ogrodami o powierzchni od 1 do 10 hektarów. Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną regionalizacją.

Znaczna część krajowego zbioru truskawek przeznaczona jest na eksport. W latach 2014-2021 od 54% do 70% krajowej produkcji tych owoców sprzedawano za granicę. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 102 tys. ton truskawek, w tym 82,8 tys. ton mrożonych i 19,2 tys. ton truskawek świeżych. W ostatnim czasie obserwujemy wzrost eksportu świeżych truskawek. Jednak kolejne 88% przychodów pochodzi z eksportu mrożonych owoców.

Źródło: agroberichtenbuitenland.nl

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *