Oto, w jaki sposób możesz stwierdzić, czy hotel jest luksusowy: bez względu na to, gdzie na świecie są lub skąd pochodzą, personel wita Cię „dzień dobry”. Francuski, jak wszyscy wiedzą, jest najbardziej luksusowym językiem na świecie.
Kiedy więc rzucającym się w oczy australijskim dyrektorem generalnym Sofitel Queenstown jest „Bonjour”, wiemy, że sześciu najlepszych członków MasterChef NZ – Sam, Elliot, Alice, Hannah, Jason i Naomi – znajduje się w kuchni luksusowego hotelu i będą gotować fantazyjne rzeczy dla wytwornych ludzi.
Dziś wieczorem ktoś zdobędzie nietykalność, gotując najlepsze danie z obsługi pokoju trzy razy w mniej niż 25 minut.
Będą gotować dla VIP-ów, ale bym się tym nie ekscytował, bo to jest trzech, Kto jest uważany za damę, która prezentuje gwiazdę lotto.
Czytaj więcej:
* Najlepsza restauracja Amisfield usuwa z menu jadalne pounamu po skargach MasterChef
* Podsumowanie MasterChef NZ: Czy to najgorsze danie w historii MasterChef?
* Podsumowanie MasterChef NZ: rustykalny styl gotowania, który słabnie pod presją
Powiedziano nam, że obsługa pokoju to szybkość i jakość. To trudniejsze niż obsługa restauracji, ponieważ jedzenie będzie nadal gotować w ciągu czterech minut drogi z kuchni do pokoju hotelowego.
Pierwsza szóstka ma godzinę na przygotowanie. Malowana ricotta do złotego tortellini Sama i Comary, zdenerwowana, przypomina o problemach z makaronem, które miał w przeszłości.
Eliot namalował cot de boeuf, które nazwał „cote de buff”. Myślę, że to nie jest takie luksusowe. (Szczerze mówiąc, to jest podchwytliwe. Jedyny sposób, w jaki mogę opisać, jak to się wymawia, to powiedzieć, że zaczynasz słowo, zapominasz o środkowej części, a potem kończysz. ale zaprzyjaźniłem się z dużą ilością francuskiego na Hope, to mnie traci.)
„W końcu, bez względu na wszystko, postawię najlepszą wersję siebie na talerzu” – mówi Elliott, co wydaje się wręcz złowieszcze, gdy za nim wisi ogromny tasak.
Michael jest jedynym sędzią w pokoju przygotowawczym, a pozostali są uznawani za zaginionych przez personel Ośrodek wczasowy. Mówi, że najtrudniejsze zadanie ma Hana, która jest rysowana liśćmi.
„Chcę po prostu gotować z pewnością siebie” – mówi Hannah. „A także wyjąć ryby na czas.” Mądre słowa, Hano.
Naomi jest zdenerwowana przepisem na jej zieloną salsę, który woła o „garść pietruszki” lub „małą garść marynat”.
„Ile kosztuje mała garść?” To rozpacz. „Czy ona jest jak moja mała garstka, która jest jak mała garstka, ale jest mała?” W wywiadach po meczu jej włosy były niesforne, sterczały wszędzie, jakby gorączkowo je ciągnęła.
Ale kiedy czas przygotowań dobiegnie końca, czujesz się pewnie. Przychodzi pierwsze zamówienie i VIP na końcu rozmowy to… Restaurator Ben Bayly. Myślę, że lepsze niż prezenter lotto.
Zamawia trzy kawałki de boeuf, dwa rzadkie i jeden średnio wysmażony, a na talerzu pojawia się Elliott. Da swojemu gotowemu mięsu „łaskotanie na grillu”.
„Wygląda dobrze!” Jason dzwoni z linii bocznej. „Jedzenie też nie jest złe.”
– Jasonie! Elliot odwraca się. „Co za flirt!” Nie dziwi mnie to.
Elliott kończy malowanie w ostatniej sekundzie 25 minut i zanosi stek na górę. Okazuje się, że Ben Bailey też nie potrafi wymówić boeuf. Huh. Wybrałbym to za luksus.
W każdym razie boeuf nie jest idealnie ugotowane, a zapiekanka – za dużo francuskiego! – Niedobrze ugotowane. Mówiąc o kompozycji, Vaughan mówi, że jest to „trochę denerwujące”.
Kolejną ważną osobą na dmuchawie jest Kelli Brett, redaktor Cuisine Mag i być może Jedna z ulubionych osób Vaughana. Zamówiłem trzy części bouillabaisse (zgodnie z oczekiwaniami, poprawnie wymawiasz).
Pierwszą rzeczą, jaką Hannah powinna tutaj zrobić, jest zmieszanie rouille z bulionem, ale – nie! – podzielony.
„Popełniłam błąd i to nie jest dobre” – mówi. Hana, to nie jest.
Ona jednak dochodzi do siebie i wraca do niej, zimna jak zamrażarka.
„Połącz to razem!” Michael mówi, w jasnym przykładzie oświetlenia gazowego; są bardzo razem.
Błąd jednak spowalnia i po minucie talerze stają się puste. Dociera tam na czas, ale nie ma czasu niczego skosztować, a kiedy wchodzisz do apartamentu, jest jasne. Sędziowie twierdzą, że jest niedoświadczony. Hana wygląda na przygnębioną.
Następną ważną osobą, z którą rozmawia przez telefon, jest… Tony Stewart, którego ostatnio widziano, jak szczekał w zeszłą niedzielę jako kierownik ds. żywności i napojów w Amisfield. Zadawanie piersi z kaczki – danie Alicji. Wie, co musi zrobić, ale „Nie jestem pewna, jak to zrobić w 21 minut… Nie mam czasu na stosowanie tego przepisu” – mówi.
Jest nietypowo pesymistycznym kucharzem dla Alice. Straciła szansę na cieszenie się tym doświadczeniem i mówi: „Nie jestem w 100% dumna z tego dania”.
Umieść sędziów na zdjęciu, a zbliżenie żującej twarzy Nadii pokazuje, że kaczka jest bardzo twarda. Jest niedogotowane, nerw się nie zepsuł, a tłuszcz nie odpadł, mówi Tony. Nadia zawsze mówi, że strona z brokułami jest „idealna”, ale dla Alice jest to rzadkie zjawisko.
W kuchni Ben wciąż jest głodny! Tym razem chce stojak na mięso Naomi.
Podobnie jak Alice, Naomi czuje presję. Po pokrojeniu mięsa jest dobrze ugotowane i wraca na patelnię. Na koniec dosłownie rzucasz ciecierzycę na talerz.
„Na pewno widać, że była pełna wybojów” – mówi Ben, który wie, że potrzebowała innego kucharza. Według Vaughana jest teraz rozgotowany, nawet jeśli smakuje dobrze.
Na następne danie Kelly chce dziczyzny z puree ziemniaczanym z granatu – jarmużem, grzybami i jeżynami. To jest Jason i czuł się z tym dobrze, po tym, jak podczas przesłuchania rozwalił sędziów dziczyzną.
Ale tym razem to nie będzie działać razem. Podobnie jak Naomi, musi wysłać bardzo rzadkie mięso do pieca, a po 30 sekundach nie robi już poszycia. W końcu jeżyny, które muszą być obecne, nie trafiają do dania.
„Zrobiłeś to dobrze” – powiedział sędziom. To bardzo rzadkie, mówi Vaughan, co nie jest takie złe, ale „gotowanie” nie jest zbyt dobre.
Brakująca jeżyna, jak mówi, „zrujnowała potrawę”. Cały flirt wyszedł od biednego, biednego Jasona.
W końcu Tony zapytał Sama Tortelliniego. „Oczywiście zjadłem kilka tortellini w ciągu dnia” – mówi przez telefon.
Sam myśli, że jest przerażony, ale w ogóle tego nie widać. Malowanie zaczyna się za 10 minut, podpowiadając Sam Chef Roy: „Brzmi pięknie, dobrze zrobione” od Roya, jedynego, który przynosi jedzenie wcześnie.
Doskonale ugotowane i pyszne. został przybity.
Wydaje się pewne, że Sam zyska odporność – jego danie jako jedyne bez większych problemów – i tak jest.
Jedno miejsce w finale jest jak zamek. Ale pozostali dwaj czują się szeroko otwarci. Pytanie brzmi: kto może wrócić z takiego fiaska?
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.