Badanie wykazało, że miliony ludzi na całym świecie mogą mieć długotrwałe problemy z zapachem lub smakiem w wyniku Covid-19, a kobiety mogą być zakażone.
Według badań opublikowanych w British Medical Journal, około 5% dorosłych zarażonych koronawirusem może rozwinąć długotrwałe zmiany w zmyśle węchu lub smaku.
Przy ponad 550 milionach potwierdzonych przypadków Covid-19 oznacza to, że przez pewien czas mogą wystąpić długotrwałe niedobory zapachu dla 15 milionów ludzi i problemy ze smakiem dla 12 milionów (przy nieznanym pokrywaniu się tych z obydwoma). co najmniej sześć miesięcy po urazie.
Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że biorąc pod uwagę niszczycielski wpływ utraty zapachu i smaku na jakość życia i samopoczucie, będzie to miało znaczący wpływ na zdrowie na całym świecie.
Mówią, że utrata lub zmiana węchu lub smaku może prowadzić do „ekstremalnego niepokoju” i żądają, aby systemy opieki zdrowotnej były bardziej skłonne do wspierania ludzi, którzy często czują się „izolowani”, gdy są zwalniani przez lekarzy.
Eksperci twierdzą, że codzienne czynności, takie jak wąchanie kawy i testowanie smaku jedzenia, mogą stać się „obrzydliwe i przygnębiające emocjonalnie”.
W badaniu dokonano przeglądu danych z 18 badań z udziałem 3699 pacjentów. Naukowcy wykorzystali modelowanie do oszacowania liczby osób, które doświadczyły zmiany smaku lub zapachu przez co najmniej sześć miesięcy po zarażeniu wirusem Covid-19.
Doszli do wniosku, że około 5,6% pacjentów miało zaburzenia węchu przez co najmniej sześć miesięcy, a 4,4% miało zmieniony zmysł smaku.
Kobiety rzadziej odzyskiwały zmysł węchu i smaku niż mężczyźni, a pacjenci z większym początkowym nasileniem utraty węchu i ci z zatkanym nosem rzadziej odzyskiwali zmysł węchu.
Jedna pacjentka powiedziała badaczom, że nie odzyskała węchu 27 miesięcy po początkowej infekcji.
Naukowcy uznają kilka ograniczeń badań. Analizowane badania różniły się pod względem jakości i opierały się na własnych raportach, chociaż mówią, że „może to przesadzać powrót do zdrowia, co sugeruje, że prawdziwe obciążenie dysfunkcją węchu jest większe”.
Mówią, że chociaż można oczekiwać, że większość pacjentów odzyska zmysł węchu lub smaku w pierwszym trymestrze, „duża grupa pacjentów może rozwinąć długotrwałą dysfunkcję, która wymaga szybkiej identyfikacji, spersonalizowanego leczenia i długoterminowej obserwacji. „
Profesor Danny Altman, profesor immunologii w Imperial College London, który nie był zaangażowany w badania, powiedział: „To potężne i ważne badanie, które ponownie ostrzega nas o trudnościach związanych z mapowaniem skali długotrwałych szkód spowodowane przez Covid-19.
„Autorzy przeprowadzili dość rygorystyczną metaanalizę w kilku grupach i sformułowali czas potrzebny na odzyskanie zmysłu smaku i zapachu.Nie trzeba dodawać, że problemy ze smakiem i zapachem nie mają znaczenia dla jakości życia.
„Jest to część szerszej dyskusji na temat tego, w jaki sposób oceniamy i leczymy zachodzące zmiany, zwane łącznie Covid. Badania takie jak te ostrzegają nas przed ukrytym ciężarem osób z przewlekłymi objawami, ale być może nie pomyśleliśmy, że warto zadzwonić do lekarza rodzinnego, zakładając, że tak byłoby” nie jest wiele do zrobienia”.