Niedobory podaży pchają pozasezonowe ceny chili do 229,99 USD za kilogram

Niedobory podaży pchają pozasezonowe ceny chili do 229,99 USD za kilogram
Chillis kosztował 229,99 dolarów za kilogram w New World Blenheim w tym tygodniu.

dostarczony

Chillis kosztował 229,99 dolarów za kilogram w New World Blenheim w tym tygodniu.

Lokalnie uprawiane papryczki chili stają się gorące – w rzeczywistości prawie za gorące – przy ponad 220 dolarów za kilogram.

Oszałamiająca cena zszokowała australijską parę Mark i Joan Radnor, której córka Emily wysłała im zdjęcie ceny w New World Blenheim.

„Mamy dwie córki w Nowej Zelandii, podróżujemy tam, kiedy Covid nam na to pozwala, a ceny w nowozelandzkich supermarketach sprawiają, że łzawią nam oczy” – powiedział Mark.

„Jedna z naszych córek wysłała nam niedawno zdjęcie chili w swoim supermarkecie, a ja odpowiedziałem jednym z naszych kawałków chili z supermarketu, dosłownie jedną dziesiątą ceny”.

Czytaj więcej:
* Dżem, ale bez całego cukru
* Wystarczająco gorąco dla ciebie? Poradnik miłośnika upałów po uprawie chili
* Piekące uczucie z chili

Zdjęcie pokazało, że luźna czerwona papryka uprawiana w Nowej Zelandii kosztowała 229,9 USD za kilogram.

Zdjęcie Marka australijskiej papryki w lokalnej Woolworths w Wangaratta w stanie Wiktoria wykazało, że sprzedawano ją za 26 dolarów za kilogram (28,92 NZ).

Papryka, czyli papryka, jest łagodniejszym w smaku członkiem rodziny ostrych papryczek.

„Nazywamy to drogim” – powiedział.

„Ginger kosztuje 45 dolarów za kilogram, a na Victoria Street w Melbourne 9,95 dolara”.

Rzecznik Woolworths w Australii powiedział, że klimat jest cieplejszy i lepiej nadaje się do uprawy papryczek chili i zapewnienia ich całorocznej podaży.

Lokalnie uprawiane papryczki chili są uprawiane w szklarniach i w tym roku brakuje ich w tym roku ze względu na brak światła słonecznego i niedawne przeziębienie, powiedziała Emma Wooster, szefowa ds. PR ds. żywności.

„Podczas gdy cena za kilogram papryki uprawianej w Nowej Zelandii może wydawać się wysoka, kilka pikantnych warzyw jest bardzo drogie, a klienci zwykle kupują jedną lub dwie, aby urozmaicić swoje posiłki”.

READ  Koronawirus Covid 19: Policjanci w supermarkecie, gdy panika rozprzestrzenia się w NSW

Wszystkie papryczki chili były poza sezonem w okresie zimowym, powiedział Ajay Gina, dyrektor zarządzający Jina’s World of Fresh Produce.

Tymczasem w Victoria Woolworths pieprz kosztował 26 A$.

dostarczony

Tymczasem w Victoria Woolworths pieprz kosztował 26 A$.

„Jest jednak kilku wybranych rolników w całym kraju, którzy mogą zaoferować, przy zwiększonych kosztach, o tej porze roku poza sezonem” – powiedział.

Powiedział, że brak zapasów został spotęgowany przez dużego rolnika, który wcześnie wycofał swoje uprawy.

Doprowadziło to do zwiększenia niedoboru. Wraz ze stale rosnącymi kosztami i niedoborem podaży, cena chili poszybowała w górę”.

Gina powiedziała, że ​​najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby uniknąć podwyżek cen, jest kupowanie w sezonie, kiedy lato jest najtańszym okresem.

„Kup ich dużo i zamrażaj. Dobrze zamrażają, a następnie będą niedrogie i wygodne w dowolnym momencie.”

W październiku ubiegłego roku miłośnicy chili zostali wezwani do samodzielnej uprawy po tym, jak cena za kilogram osiągnęła 121,99 USD.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *