Łatwo jest myśleć o nowozelandzkiej scenie restauracyjnej jako skromnej i wolno zmieniającej się, z tymi samymi nazwiskami i twarzami dominującymi w recenzjach, programach telewizyjnych i naszych najważniejszych nagrodach.
Ale lista 50 najlepszych restauracji Metro w Auckland pokazuje, że tak nie jest. Oczywiste jest, że w restauracjach, które go zawierają, a może jeszcze bardziej w tych, które opuszcza, zachodzi ciągła zmiana.
rzeczy Właśnie zerknął na tegoroczną listę, która zawiera kilka niesamowitych wykluczeń.
Wśród nich jest wyśmienita kuchnia The Grove, słynna peruwiańsko-japońska placówka Azabu i, co być może najbardziej szokujące, The Depot.
Czytaj więcej:
* Podmiejskie światła: Pukekohe w South Auckland to kawałek podmiejskiej wsi
* Restauracje docelowe, które warto odwiedzić poza centrum Auckland?
* Zhakowane repozytorium Al Browna: ponad 3000 osób zgłoszonych do fałszywego konkursu na Instagramie
* Jak uzasadnić kolację za 300 USD w Pasture, najlepszej restauracji w Auckland w 2019 roku?
Magazyn, jak w ukochanym miejscu łokci na stołach od Al Brown, Metro dwukrotnie nagrodą Restauracji Rokuktóra w ubiegłym roku dotarła do finału Best Casual Restaurant – Central City.
(Konkurs Metro’s Top 50 odetchnął w 2020 roku, gdy poprzedni właściciel Metro, Bauer Media, Nagle zamknął działalność w Nowej Zelandii w połowie pierwszego przestoju; W tamtym czasie Metro dzieliło zaledwie dwa tygodnie od ogłoszenia jako 50 najlepszych firm roku).
Jej brak w menu, mówi Jane Ting z Metro, „może być podobny do świętokradztwa dla niektórych ludzi, ponieważ Depot to ikona Oakland”.
Ale ostrzega czytelników i restauratorów: „Tylko dlatego, że restauracja ma historię z Metro i 50 najlepszych restauracji, niekoniecznie oznacza, że mają pozwolenie”.
Co jest innym sposobem na powiedzenie, że lista zaczyna się od nowa każdego roku. Więc nie oczekuj niczego.
Na liście w 2022 r. znajdują się również Madame George, Nanam, The Oyster Inn i trzy restauracje, które po raz pierwszy znalazły się na liście w 2021 r.: modna winiarnia Beau Ponsonby, QT Hotel Esther Seana Connolly’ego i koreańska Ockhee. .
Te trzy dobrze poradziły sobie w zeszłorocznych nagrodach, a Esther została finalistką Best Casual Restaurant – Central City, Ockhee i Beau zabrała do domu Best Casual Restaurant – City Fringe, a Ockhee’s Minkyu (Paul) Lee zdobyła upragniony tytuł. Rok, nagroda, do której Diva Giles znalazła się na krótkiej liście.
Wszyscy doszli do momentu drastycznej zmiany w branży restauracyjnej, chwiejąc się jak po pandemii Covid-19 (warto zauważyć, że na dwóch ostatnich listach osiem restauracji zostało zamkniętych z powodu zamknięcia, podczas gdy innej Kuchni Sierot, przestała obsługiwać restaurację) i dla samego Metra.
Teng dołączyła do Metro jako pisarka pod koniec 2018 roku. Straciła pracę wraz z resztą personelu w kwietniu 2020 roku, a sześć miesięcy później wróciła, tym razem jako redaktorka ds. żywności, kiedy wydawca Simon Chesterman kupił magazyn i przywiózł go z powrotem. .
W międzyczasie Teng napisała swoje teksty „być może nierozsądnie”. Porywająca historia w Spinoff Co zajęło wiele nowozelandzkich publikacji, w tym Metro, aby poradzić sobie z brakiem różnorodności w ich pisaniu o jedzeniu.
W Metro, Teng i Charlotte Muru-Lanning zauważyli, że w jury w 2018 roku znalazła się jedna kolorowa osoba: sama Teng. W następnym roku Metro dodało jeszcze dwóch osób z Azji Wschodniej, ale nie miało sędziów Maorysów ani Pacifica.
„Brak różnorodności za kulisami – ludzi, którzy kształtują sposób, w jaki oglądamy i rozmawiamy o nowozelandzkim jedzeniu – ma ogromny wpływ na rodzaj jedzenia i ludzi, którzy są celebrowani” – napisała para.
„Profile szefów kuchni są dostarczane do tych, którzy wiedzą, jak radzić sobie z mediami, którzy zwykle, ale nie zawsze, są biali i mówią doskonale po angielsku. Restauracje z zadaszeniem muszą być zgodne z europejskimi ideałami dotyczącymi tego, co sprawia, że restauracja jest „dobra”” (np. fantazyjne przymiarki, wyselekcjonowane listy win) i te, które nie trafiają na listy „taniego jedzenia” lub są całkowicie zapomniane.
„Kuchnia mieszana jest często nieatrakcyjna, z protekcjonalnym użyciem określeń takich jak „wysoka” lub „egzotyczna”. Przepisy „etniczne” są zwykle skrupulatnie neutralne przez autorów białych przepisów – azjatyckie sałatki obfitują (cokolwiek to znaczy).”
Dość powiedzieć zatem, że zróżnicowanie jury było dla Teng najwyższym priorytetem.
Zachowując na razie dokładną tożsamość sędziów – chociaż możemy ujawnić, że są wśród nich autorzy artykułów spożywczych, nadawcy, szefowie firm spożywczych i gwiazdy mediów społecznościowych – Teng mówi, że panel „był bardziej zróżnicowany rasowo w tym roku, a ostatnio , [than] Mój czas w Power Media”.
Nie oznacza to, że sędziowie zostali skierowani do poszukiwania różnorodności. Kryteria, dla których pracują, można ogólnie podzielić na jedzenie, obsługę, wyposażenie, napoje, współczynnik X lub „jak daleko chcemy wrócić do restauracji w naszym własnym czasie”.
Wydaje się jednak, że wpływ na listę miał szeroki zasięg sędziów.
2021 był świadkiem Dodaj „nowe azjatyckie” restauracje takie jak Omni, Gochu i Sake Bar Icco, podczas gdy nowości w tym roku to Waku Waku (japoński, Remuera), Poni (Pan Asian, Business Bay), Mr Lobster (chiński, Henderson) i Onemata (w Park Hyatt, kuchnia nowozelandzka z silnym naciskiem na kaitiakitanga).
Wegańska restauracja Forest fine dining jest również nowością w tym roku, podobnie jak Milenta, Bar Magda i Tantalus, z których wszystkie mają menu inspirowane południowoamerykańskimi, wino Alta i małe wspólne półmiski, a także Casita Miro, która powraca po tym, jak odeszła w 2021 roku. .
Jest tu również mnóstwo starych faworytów – fani Baduzzi, Cassia, Pasture, Cafe Hanoi lub najlepszej restauracji zeszłego roku, Cazador, mogą być pewni, że nadal są na topie – i nowszych, bogatych hitów, takich jak Ahi, Alma i Mr. Morris i Onslow.
Teng ma nadzieję, że odzwierciedli zainteresowania kulinarne Auckland.
„Ludzie więcej jedzą poza domem” – mówi. „Częściej jedzą na mieście, chętniej próbują nowych rzeczy, zamawiają więcej doświadczeń restauracyjnych lub przynajmniej coś wyjątkowego niż reszta innych miejsc w Auckland i mają więcej opinii na ten temat”.
Ludzie na pewno będą mieli opinie o opuszczaniu listy przez Depot. Możemy tylko powiedzieć – powodzenia w przyszłym roku, kiedy lista zacznie się od nowa.
50 najlepszych restauracji metra w Auckland w 2022 r
- Ada
- oh
- Alma
- Alta
- Amano
- Ibero
- Badozzi
- Celeste Bar
- Bar Magdy
- Kawiarnia w Hanoi
- Candela
- Casita Mir
- kasja
- Cazador
- kokoro
- Cobia
- koto
- Maszynownia
- Dżungla
- Ulica Gemmayzeh
- guozhou
- cześć bestio!
- huami
- Bistro Hugo
- Kazuja
- Lilian
- Liliusz
- masu
- Melenta
- Pan Homar
- Pan Morris
- Dobra
- Wszechstronny
- Onemata
- wolno
- Masło Paryskie
- Makaron e-leczenia
- pastwisko
- Psychosklep
- Poni
- Bistro Ponsonby
- Prego
- Sake Bar Eko
- Mistrz w Kawiarni Francuskiej
- Siddharth
- Tantal
- prężny
- Szopa w T Moto
- trzy siedem dwa
- Waco Waco
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.