Restauracja Auckland Sri Penang została uznana za światowej klasy mapa żywności Jako jedna z najlepszych restauracji na świecie.
Magazyn Condé Nast Traveler opublikował mapę 210 najlepszych restauracji na świecie, dla których „warto podróżować”.
Sri Pinang, przy Karangahape Road, jest jedną z zaledwie dziewięciu restauracji nazwanych w Oceanii i jedyną w Nowej Zelandii.
Właściciele Angie Siew i Kun Kaw powiedzieli 1News, że byli zaskoczeni i bardzo podekscytowani wiadomością.
„Jeden z moich znajomych wysłał mi to, a Angie powiedziała, że spójrz na wiadomości. Myślałem, że to żart”.
„Tak się cieszę, że umieścili nas na mapie świata” – powiedział Seo.
Kao, który jest również szefem kuchni, powiedział, że nie uwierzył, gdy dowiedział się, że jego restauracja jest „za stara” i została otwarta w 1991 roku.
Tajski szef kuchni i restaurator Pim Techamuanvivit napisał notkę dla Condé Nast Traveler, mówiąc, że jedzenie Sri Pinang jest pyszne.
„Jedzenie jest proste, domowe i bardziej swobodne – pomyśl o krewetkach sambal (w skorupkach), roti curry, wołowinie, rendang, char koi teu i fasoli smażonej z czarnej oliwki”.
Zapytany o niesławne roti, Kao powiedział, że sekretem jego pysznego smaku jest to, że jest codziennie przygotowywany na miejscu. Mówi, że dobre roti ma masło i jest świeże i puszyste.
Siew mówi, że najpopularniejsze danie, które ludzie zamawiają na Sri Pinang, to wołowina.
„Rendang wołowy to świeże składniki, gotowanie wymaga czasu, jest dużo wysiłku, zajmuje dużo czasu i nie można się spieszyć, aby ugotować rendang, musi być gotowany powoli”.
Andy Higgs, regularny członek Sri Penang, powiedział 1News, że jego zamówienie to warzywne curry z roti.
Ich roti są wyjątkowe.
Higgs powiedział, że „wcale” nie był zaskoczony nazwą restauracji na globalnej mapie kulinarnej.
„Przed Covidem miałbyś szczęście, gdybyś tu wszedł, ale czujemy się bardzo szczęśliwi, że możemy tu przychodzić co tydzień, ale nie ujawniajmy tajemnicy” – żartował Higgs.
Inna regularna restauracja, Chas Gunaratne, mówi, że jada tam co najmniej dwa razy w tygodniu i zawsze zamawia nasi goreng.
Mówi, że całe jedzenie, zwłaszcza roti, jest „doskonałe”.
Wśród restauracji wymienionych na mapie kulinarnej Condé Nast Traveler są Malay Chinese w Sydney, Nok by Alara w Nigerii, Lardo w Meksyku i Wo Hop w Nowym Jorku.
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.