Jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce cieszą się dużą popularnością. Fotografia / Getty Images
Cel tygodnia: Polska
Dlaczego warto iść?
Kiedy wspomina się o jarmarkach bożonarodzeniowych, zrozumiałe jest, że od razu przychodzi na myśl Europa. W szczególności oświetlone place niemieckich miast roi się od przysmaków z kiełbasy. Jednak niedawna ankieta przeprowadzona przez The Bucket List Company przeanalizowała wszystko, od ocen online po reakcje w mediach społecznościowych, i wykazała, że polskie jarmarki bożonarodzeniowe są najbardziej popularne. Z małymi drewnianymi chatkami w różnych miastach oświetlonymi bajkowymi światełkami i temperaturą -4°C flirtującą z ideą śniegu, polskie rynki są wszystkim, czego można chcieć w zimowej krainie czarów.
Pierwsze miejsca
Reklama
Krakowski Jarmark Bożonarodzeniowy zajmuje główny plac Rynku Clowny, największego średniowiecznego placu w Europie. Pochodzący z XIII wieku i otoczony Bazyliką Mariacką stanowi idealne tło dla lokalnych rzemieślników do sprzedaży swoich wyrobów. Każdej nocy występy takie jak Krakowski Chór Dziecięcy i Parada Mikołajek wypełniają powietrze muzyką i śmiechem. Dalej na północ, na wrocławskim jarmarku bożonarodzeniowym, Bajkowy Lasek to wyjątkowy i przyjazny rodzinom „Bajkowy Las”, w którym drewniane postacie, takie jak Pinokio, odgrywają scenki z bajek, a dorosłym podaje się grzane wino w małych czerwonych bucikach.
Doskonałe jedzenie
Stragany sprzedają różne smakołyki, od pysznych kiełbasek po świeżo upieczony chleb, aby odeprzeć mróz. Podnieś dużą torbę pieczonych kasztanów, przemieszczając się między sprzedawcami, i zaopatrz się w pierniki, które przetrwają do Nowego Roku. Spróbuj oscypka, wędzonego sera z polskich gór: grillowanego i podawanego z żurawiną i boczkiem. Potem wszystko popij grzanym winem i Grubnikiem, miejscowym miodowym alkoholem.
Aby dowiedzieć się więcej o tym, co warto zobaczyć i zrobić w Polsce, odwiedź: poland.travel/en
Reklama
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”