Nowe badanie sugeruje, że ziemniaki nie zawsze są dla ciebie złe – wszystko jest w przygotowaniu

Nowe badanie sugeruje, że ziemniaki nie zawsze są dla ciebie złe – wszystko jest w przygotowaniu

Nowe badanie podziela pewną sympatię Znane warzywo: ziemniaki.

Odkrył, że był to sposób przygotowania ziemniaka – w tym to, co ludzie do niego dodawali – było z nim związane Cukrzyca typu 2zamiast samego „skromnego” warzywa.

Badanie zostało opublikowane w Diabetes Care, recenzowanym czasopiśmie American Diabetes Association dla pracowników służby zdrowia.

JABŁKOWY DZIEŃ… i 4 inne wspaniałe jesienne dania, które są zdrowe i pyszne

Poprzednie badania wykazały związek między cukrzycą a całkowitym spożyciem ziemniaków.

Zespół australijskich naukowców, kierowany przez dr Nicolę Bondono z Instytutu Badań nad Żywieniem i Innowacjami w Zdrowiu na Uniwersytecie Edith Cowan, zbadał związek między jedzeniem warzyw a występowaniem cukrzycy typu 2.

Uczestnicy nowego badania wypełnili 192 pozycje "Kwestionariusz częstotliwości posiłków" na początku studiów.  Naukowcy przyjrzeli się związkowi między spożyciem ziemniaków a cukrzycą typu 2.

Uczestnicy nowego badania wypełnili na początku badania 192-elementowy „kwestionariusz częstotliwości spożywania posiłków”. Naukowcy przyjrzeli się związkowi między spożyciem ziemniaków a cukrzycą typu 2.
(iStock)

Naukowcy zbadali również związek między spożyciem ziemniaków a cukrzycą typu 2.

Ponad 54 000 uczestników w wieku od 50 do 64 lat zostało zrekrutowanych z kohorty Danish Diet, Cancer and Health, która zbadała związek między składnikami diety a zachorować na raka i innych chorób przewlekłych.

Wskazówki żywieniowe, dzięki którym staniesz się wrażliwy i pyszny

Na początku badania uczestnicy wypełnili 192-punktowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków.

Współautor Pratik Pokharel, doktorant, który pracował nad analizą do artykułu, powiedział, że uczestnicy zauważyli, jak często jedli określony pokarm w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

„Spożycie żywności i składników odżywczych zostało następnie określone ilościowo przy użyciu standardowych receptur i programu FoodCalc” – powiedział Bukharel Fox News Digital.

Spożywanie większej ilości warzyw może prowadzić do zmniejszenia ryzyka cukrzycy

Naukowcy odkryli, że osoby o najwyższym spożyciu warzyw miały o 21% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 — w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu warzyw, po uwzględnieniu stylu życia i zmiennych demograficznych.

Świeżo pokrojone ziemniaki wydają się pokryte ziemią.  Nowe badanie pokazuje, że zwykłe gotowane ziemniaki nie były związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy.

Świeżo pokrojone ziemniaki wydają się pokryte ziemią. Nowe badanie pokazuje, że zwykłe gotowane ziemniaki nie były związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy.
(zdjęcia Edwina Remsburga/VW za pośrednictwem Getty Images)

Odkryli również, że uczestnicy o najwyższym spożyciu ziemniaków byli o 9% bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2, w porównaniu z grupą o najniższym dziennym spożyciu.

Kluczem są gotowane ziemniaki

„Kiedy oddzieliliśmy gotowane ziemniaki od puree ziemniaczanego, frytek lub chipsów ziemniaczanych, gotowane ziemniaki nie wiązały się już ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Po prostu miało to zerowy efekt” – powiedział Bukharel w komunikacie prasowym.

Łatwe przepisy świąteczne od Steve’a Duque

Badanie wykazało, że ci, którzy jedli najwięcej ziemniaków, spożywali również więcej masła, czerwonego mięsa i napojów bezalkoholowych, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2.

„Kiedy to obliczymy, gotowane ziemniaki nie będą już kojarzone z cukrzycą” – dodał Bukharel w komunikacie prasowym.

„To tylko frytki i puree ziemniaczane, to drugie najprawdopodobniej dlatego [they’re] Zwykle robi się go z masła, śmietany i tym podobnych”.

Większość ludzi nie je wystarczającej ilości warzyw

Około 90% dorosłych nie spotyka się Zalecenia dotyczące owoców i warzywZgodnie z najnowszymi wytycznymi dietetycznymi Departamentu Rolnictwa USA.

Eksperci twierdzą, że są to najlepsze pokarmy dla twojego serca

Wytyczne zalecają, aby większość dorosłych spożywała „dwie filiżanki” owoców i „dwie i pół filiżanki” warzyw dziennie.

Wyświetlana jest tablica owoców i warzyw.  American Heart Association sugeruje, że owoce i warzywa powinny wypełniać połowę talerza na posiłek.

Wyświetlana jest tablica owoców i warzyw. American Heart Association sugeruje, że owoce i warzywa powinny wypełniać połowę talerza na posiłek.
(iStock)

Eksperci sugerują, aby każdego dnia spożywać cztery 1/2 szklanki owoców i 5 1/2 szklanki warzyw, aby zastosować te zalecenia w praktyce.

American Heart Association sugeruje, że owoce i warzywa powinny wypełniać połowę talerza przy każdym posiłku, aby osiągnąć te cele.

Najlepsze owoce i warzywa dla zdrowia zgodnie z wartościami odżywczymi

„Jedna filiżanka surowych zielonych warzyw liściastych lub pieczonego ziemniaka powinna być wielkości piłki baseballowej lub średniej wielkości pięści” – dodała liga na swojej stronie internetowej.

Musimy urozmaicić naszą dietę

Bucharel zaleca spożywanie różnorodnych pokarmów.

„Dobrym pomysłem jest zastąpienie białego ryżu i makaronu gotowanymi ziemniakami, ponieważ ziemniaki zawierają błonnik, witaminę C i inne składniki odżywcze – a ziemniaki nadal są warzywami” – powiedział.

"dostajemy [certain] składników odżywczych z ziemniaków, których nie znajdziemy w białym ryżu czy makaronie," Współautor Pratik Pokharel, doktorant, powiedział Fox News Digital.

„Dostajemy [certain] Składniki odżywcze pochodzą z ziemniaków, których nie znajdziemy w białym ryżu lub makaronie, współautor Pratik Pokharel, doktorant, powiedział Fox News Digital.
(Getty Images)

„Otrzymujemy inne składniki odżywcze z ziemniaków, których nie otrzymujemy z białego ryżu lub makaronu” – powiedział.

Powiedział, że rafinowane ziarna mają niską zawartość niektórych składników odżywczych, takich jak błonnik, więc mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych.

Poznaj granice badania

Badanie miało pewne ograniczenia, w tym to, że posiłki uczestników były zgłaszane przez samych uczestników, a naukowcy mierzyli ich dietę tylko w jednym momencie.

Bukharel powiedział, że powtarzane pomiary spożycia składników odżywczych dadzą dokładniejsze oszacowanie kompletnej diety.

Kliknij tutaj, aby zasubskrybować nasz biuletyn dotyczący zdrowia

Powiedział również, że badanie jest tylko badaniem prospektywnym – więc nie może udowodnić związku przyczynowego między jedzeniem warzyw a cukrzycą, na przykład sugerując, że jedzenie mniejszej ilości warzyw faktycznie powoduje cukrzycę.

Nie obwiniaj niektórych pokarmów – zrozum kontekst

„Ludzie rzadko jedzą jedzenie w izolacji” – powiedział Bucharel.

„Musimy spojrzeć na szerszy obraz, oceniając związek między spożyciem pokarmu a chorobami” – dodał.

Kliknij tutaj, aby przejść do aplikacji FOX NEWS

Powiedział również: „Ważne jest, aby przyjrzeć się podstawowemu schematowi żywieniowemu i sposobowi przetwarzania żywności, aby zidentyfikować innych winowajców, zamiast obwiniać jedną żywność”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *