Piekarnie zaczynają upadać pod presją braku jaj

Piekarnie zaczynają upadać pod presją braku jaj
Pyszna domowa beza pavlova z bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą na drewnianym tle, widok z bliska.

(zdjęcie pliku)
obrazek: 123RF / Nadia Kowal

Komercyjni piekarze odczuwają upał, ponieważ ogólnokrajowy niedobór jaj podnosi ceny hurtowe kluczowego składnika.

Zakaz dotyczący kurczaków w klatkach bateryjnych pozostawił puste półki w supermarketach i skłonił do racjonowania kartonów. Stowarzyszenie Producentów Jaj Powiedział Ponad 75 procent hodowców kurczaków musiało zmienić swoje metody hodowli lub karierę z powodu zakazu.

Michael Gray, dyrektor Nada Bakery z siedzibą w Wellington, powiedział, że jajka są produktem towarowym, a niedobory zaostrzyły i tak już wysokie ceny.

„W tym roku naprawdę zauważyliśmy duży wzrost liczby jaj – w sierpniu odnotowaliśmy wzrost o około 27 procent, myślę, że pod koniec listopada mieliśmy kolejny wzrost o około 13 procent i już obserwujemy kolejny wzrost z powodu niedoboru”.

Firma Cowells z siedzibą w Dunedin od dziesięcioleci produkuje i dostarcza pavlovę do supermarketów.

Bez białek jaj nie ma sposobu na zrobienie klasycznej Pavlovy, powiedział właściciel Matthew Heaton, więc wysoki koszt składnika był problemem.

„Jest tylko tyle rzeczy, które możesz przyswoić, zanim będziesz musiał to przekazać dalej [to the customer] … Jeśli nadal będziesz podnosić ceny, nagły popyt może spaść. I Ty też [have] Musi być rozsądne i [charge] Co możesz pobierać, ale także zarobić dolara na koniec dnia. „

jajko

Brakuje jaj.
obrazek: Morgan Perrod/Unsplash

Heaton powiedział, że chce wspierać nowozelandzkich hodowców kurczaków i kupować jajka lokalnie, ale jeśli sytuacja się pogorszy, być może będzie musiał zbadać import białek jaj z zagranicy.

„Jeśli sytuacja zmieni się za bardzo, być może będziemy musieli przyjrzeć się innym opcjom”.

Niedobór jaj uderzył w złym momencie, powiedział Bernie Sugrue, prezes New Zealand Baking, a rosnące ceny w innych miejscach już wywierają presję na marże zysku.

Koszt masła podwoił się w ciągu ostatnich 12 miesięcy, powiedział Sugru, aw jego piekarni w Timaru przestali produkować ciastka, ponieważ nie są już ekonomiczne.

„Największym problemem piekarzy rzemieślniczych jest zwiększenie ilości wszystkich składników. To nie jest tylko jeden konkretny składnik… mąka poszła w górę, masło, cukier, mamy jajka… oczywiście, jeśli chcemy dystrybuować to… wysyłka jest teraz bardzo droga”.

Surgro powiedział, że pomimo wyzwań piekarze, którzy dokonują dobrych wyborów biznesowych, nadal będą odnosić sukcesy.

„Piekarze muszą pracować mądrzej, a nie ciężej, naprawdę być świadomi tego, jaki produkt ma najlepszą marżę i skupić się na tym, wiesz, pozbyć się produktów, które tak naprawdę nie mają dużej marży”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *