Praia Ingram/personel
Ben Leggett, współwłaściciel Elemental Distillers Ltd, ma butelkę Roots Marlborough Dry Gin, która została uznana za najlepszy suchy gin na świecie.
Marlborough to region słynący z wina, ale teraz ma inny napój, który przyciąga uwagę świata – London Dry Gin.
Roots Marlborough Dry Gin, wyprodukowany przez firmę Elemental Distillers Ltd z siedzibą w Blenheim, został uznany za najlepszy londyński suchy gin podczas gali World Gin Awards 2023 w Londynie w piątek (czasu nowozelandzkiego).
Destylarnia została założona przez Bena Leggetta i Simona Kelly’ego w 2018 roku i od tego czasu rośnie w siłę.
Leggett wziął udział w ceremonii wręczenia nagród w Londynie, a przed powrotem do Nowej Zelandii zamieścił wideo z podziękowaniami dla wszystkich, którzy pomogli w stworzeniu takiego produktu i nagrody.
Czytaj więcej:
* Jak smakuje whisky za 1000 $? Próbowaliśmy nowego Grand Coron Glenfiddicha
* Podnieś szklankę do lodu z kawałkiem nauki o kosmosie
* Przypadkowy pionier: niezwykła podróż po winie Alana Scotta
Ostatnia noc była absolutnie surrealistycznym przeżyciem. [when] Z dumą zostaliśmy nagrodzeni Grand Trophy za najlepszy na świecie suchy gin z Londynu podczas Gin Awards.
STACY PITCH
„Gdyby był używany jako pożywienie w nowozelandzkim buszu, byłby gin, który jest używany teraz”, mówi Anthony Michalik z Christchurch Curiosity Gin.
Powiedział: „Chciałem tylko pozdrowić wszystkich ludzi… którzy byli ogromną częścią naszej historii i naszego rozwoju w ciągu ostatnich trzech i pół roku”.
Leggett pochwalił swojego partnera biznesowego i „partnera w zbrodni” Kelly’ego za wiarę w projekt od samego początku i podziękował legionowi ochotników.
Wszystkim wolontariuszom, którzy przeszli epopeję, jeśli to pomoże wybrać [sic] Kwiaty dzwonków rosnące na wzgórzach Doliny Wairau, niezależnie od tego, czy chodzi o obieranie grejpfrutów, pomaganie nam w dniach pakowania, czy ogólnie społeczność, która po prostu niesamowicie wspiera od pierwszego dnia.
„Więc jest to korzystne dla was wszystkich, ponieważ jesteście częścią tej marki tak samo jak reszta z nas i oczywiście dla wszystkich Kiwi, którzy robią niesamowite rzeczy w branży spirytusowej”, Leggett powiedział.
Marki kiwi również zdobywają srebrne i brązowe nagrody w tej kategorii, na drugim miejscu znajduje się Broken Heart Original Gin z Queenstown, a na trzecim Thames Awilidian Coromandel Spiced Gin.
Przedstawiona przez Gin Magazine pierwsza tura głosowania obejmowała ślepe degustacje przeprowadzone przez sędziów, którzy wyłonili zwycięzców w każdej kategorii krajowej, po której nastąpiła druga runda, która wyłoniła tytuł najlepszego na świecie.
Redaktor naczelna magazynu Gin, Bethany Weimark, powiedziała, że liczba i jakość zgłoszeń do tegorocznych nagród była „zdumiewająca”.
„World Gin Awards wciąż rośnie w siłę, służąc jako nasz kompas do śledzenia rozwoju rynku ginu w krajach na całym świecie” – powiedział Whymark.
Składniki botaniczne użyte do produkcji Roots Marlborough Dry Gin, obecnie oficjalnie najlepszego tego rodzaju na świecie, obejmowały dzikie jagody kawakawa Canterbury, kwiaty kolcolistu Marlborough i świeży grejpfrut.
Jedynym składnikiem, który nie pochodzi z Nowej Zelandii jest jałowiec, który nie rośnie na półkuli południowej.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”