Przepis na biszkoptowy deser z warstwami śmietany i brzoskwiń

Przepis na biszkoptowy deser z warstwami śmietany i brzoskwiń
Brzoskwinie w puszce lub nawet sczerniałe śliwki mogą w tym przepisie działać równie dobrze jak świeże brzoskwinie.

Nicola Galloway

Brzoskwinie w puszce lub nawet sczerniałe śliwki mogą w tym przepisie działać równie dobrze jak świeże brzoskwinie.

Ten deser inspirowany tiramisu przypomina kuchnię włoską. To warstwowe danie ze śmietany i biszkoptu, ale tutaj różni się przepis na użycie gotowanych brzoskwiń i ich soków.

Zamiast mascarpone używam też śmietanki (nie ma jej w tradycyjnym tiramisu) i jogurtu. Uwielbiam mascarpone, ale nie jest to codzienny składnik, który większość z nas ma w lodówce.

Mieszanka śmietany i maślanki to jedna z opcji, której często używam zamiast zwykłej bitej śmietany, ponieważ jest bardziej stabilna w lodówce. Jogurt dodaje też wspaniałej kwaśnej nuty do śmietany.

Jest to przepis, którym można się dzielić, a brzoskwinie z puszki lub nawet sczerniałe śliwki będą równie dobre (używam 820 g brzoskwiń lub śliwek).

Uwaga: Żółtka można pominąć, jeśli wolisz – dodają dodatkowego bogactwa, ale rozumiem „co mam zrobić z resztą białek jaj?” Dylemat w czasach niedoboru jaj.

Lub pomiń to, jeśli podajesz komuś, kto nie może jeść surowych jaj. W obu przypadkach zwiększ ilość śmietany do 300 gramów i ubij ją z cukrem lub miodem.

Czytaj więcej:
Przepis: sałatka ziołowa, fasola i suszone pomidory
* Przepis: Figi karmelizowane miodem z ricottą
* Przepis: Kruche ciasto ze złocistym masłem i rumiankiem

Deser biszkoptowy z warstwami brzoskwiń i śmietany

Czas przygotowania: 30 minut

ustawienia czasu: 2 godziny

Podawać: 6-8

składniki:

Około 600 gramów późnych brzoskwiń

Pół szklanki cukru lub miodu

½ laski cynamonu

2-3 płatki anyżu gwiazdkowatego

2-3 całe goździki

Około 2 szklanek wrzącej wody

2 żółtka

3 łyżki cukru lub miodu

1 szklanka (250 ml) śmietany

½ szklanki (125 ml) niesłodzonego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka wanilii

200g Savoyardi Biszkopty (Lady Fingers)

Ciemna czekolada dla ludzi

droga:

  1. Przygotuj gotowane brzoskwinie z wyprzedzeniem. Pokrój brzoskwinie w 2-centymetrowe kliny (dobry użytek z brzoskwiń, które mogą mieć kilka siniaków, to łącznie około 600 g). W dużym rondlu dodaj cukier, przyprawy i 2 szklanki wrzącej wody. Mieszaj mieszaninę i pozostaw na małym ogniu. Dodaj kliny brzoskwini, upewniając się, że są zanurzone w wodzie – w razie potrzeby dolej więcej wrzącej wody. Dusić na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia w płynie do gotowania. Brzoskwinie można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać z sokiem z boćwiny w hermetycznym pojemniku w lodówce.

  2. Przygotuj mieszankę kremową. Umieść żółtka i cukier lub miód w mikserze stojącym (lub użyj miksera ręcznego). ubijaj na średnich obrotach, aż masa stanie się gęsta i kremowa, około 3 minuty. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj jogurt i wanilię i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty, aż zgęstnieje.

  3. Zbierz cukierki. Wlej około 1 szklanki soku brzoskwiniowego (lub soku odsączonego z owoców z puszki) do płytkiego naczynia. Pokrój brzoskwinie w plastry o grubości 1 cm i przygotuj biszkopty.

  4. Rozłóż cienką warstwę kremowej masy na dnie kwadratowej tortownicy o boku 20 cm (wybierz formę o bokach co najmniej 6 cm). Zanurz patyczki biszkoptowe w soku brzoskwiniowym, obracając je, aby nasiąkły z obu stron – nie zostawiaj ich zbyt długo, bo zmiękną. Nałożyć jedną warstwę na podstawową warstwę kremu. Na wierzchu ułóż połowę plasterków brzoskwini i przykryj połową pozostałej mieszanki kremowej.

  5. Powtórz proces z kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, plasterków brzoskwini i ostatniej warstwy kremu.

  6. Bardzo dobrze zetrzyj ciemną czekoladę, aby obficie pokryć powierzchnię. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (ale nie więcej niż 6 godzin). Przełożyć do miseczek do serwowania.

READ  Chiny oskarżają Nową Zelandię i Five Eyes o ingerowanie w krytykę wyborów parlamentarnych w Hongkongu

Nicola Galloway jest wielokrotnie nagradzaną pisarką kulinarną, autorką książek kucharskich i edukatorką kulinarną.

www.domowa-kuchnia.co.nz

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *