To, co naprawdę powstaje z Cadbury Creme Egg, zachwyca użytkowników mediów społecznościowych. Zdjęcie/Jana Dixon
W życiu pewne są trzy rzeczy – śmierć, podatki i masowa obecność jajek Cadbury Cream na półkach supermarketów w okresie Wielkanocy.
Być może uczta najbardziej synonimiczna z czterodniowym świętem, jajka składają się z twardej skorupki z mlecznej czekolady i – po ugryzieniu – lepkiego nadzienia.
Czym dokładnie jest ta maź, jest tajemnicą dla wszystkich. Lub On był QUIZ: Krewna Creme Egg zadała ostatnio pytanie swoim obserwatorom na Twitterze. Czy to może być marmolada? Biała czekolada? Coś bardziej złowrogiego?
Okazuje się, że to nie słodzony śluz i kolor jedzenia, pomimo tego, w co możesz uwierzyć w teksturze.
Według Cadbury jest to w rzeczywistości fondant – zrobiony z cukru, mleka, glukozy, syropu, masła kakaowego, syropu z cukru inwertowanego, suszonej serwatki, tłuszczu roślinnego i suszonych białek jaj.
„Życie nie jest takie samo, kiedy zdajesz sobie sprawę, że wypełniacz w Cadbury Cream Eggs to tylko cukier puder” – napisała jedna osoba.
Czy tak zwane objawienie wystarczy, aby zniechęcić ludzi do jedzenia jajek? Oczywiście, że nie.
„Wypiłem galon farszu Cadbury Creme Egg” – napisał jeden na Twitterze (szukając pomocy).
Inny napisał: „Gdybym wiedział, jak zrobić nadzienie Cadbury Cream Egg, zjadłbym całą miskę”.
Podczas gdy trzeci powiedział: „Kto uważa kremowe nadzienie w Cadbury Creme Egg za całkowicie obrzydliwe, ale w jakiś sposób cudowne?”
Kluczowym słowem w ostatnim komentarzu jest „paskudny”. Właśnie tym jest krem jajeczny.
Każdy, kto przyczynia się do spożycia 500 milionów jaj wyprodukowanych w ciągu roku (według Cadbury), ma urojenia.
Jest powód, dla którego grupa na Facebooku „Cadbury Creme Eggs are Rotten” jest czymś – ponieważ w rzeczywistości są „zgniłe” i prawdopodobnie najbardziej obrzydliwy wielkanocny przysmak w historii.
Jeden ze studentów z University of New South Wales napisał w artykule zatytułowanym „Dlaczego Cadbury Cream Egg jest najgorsze?”
„Sprawiają, że czujesz się za każdym razem, przekonując cię, że tym razem mogą smakować lepiej. Twoje kubki smakowe mogły się poprawić”.
„Problemem nie jest jednak twój gust. Nikt nie może pokochać psotnego stworzenia, które swoim istnieniem naśmiewa się z czekolady i fondantu.”