EDP ​​Renewables uruchomi w Polsce hybrydowy projekt fotowoltaiczny o mocy 45 MW

EDP ​​Renewables uruchomi w Polsce hybrydowy projekt fotowoltaiczny o mocy 45 MW

„Farma fotowoltaiczna Konary dodatkowo potwierdza innowacyjną i pionierską rolę EDPR na polskim rynku odnawialnych źródeł energii” – powiedział Bartosz Fedurek, dyrektor generalny EDPR Polska, lokalnej spółki zależnej EDPR.

„W Conari pokazujemy, że pomysł współdzielenia sieci poprzez komplementarne technologie odnawialne, który z sukcesem wdrożyliśmy w Portugalii i Hiszpanii, może uwolnić także potencjał do podłączenia dodatkowych gigawatów zielonej energii w Polsce.”

Hybrydowy projekt fotowoltaiczny EDPR ma działać przez 25 lat i jest czwartą co do wielkości farmą fotowoltaiczną w Polsce. Wiadomość ta pojawia się w związku z planami transformacji swojego miksu energetycznego w nadchodzących latach, a najnowszy projekt Krajowego Planu na rzecz Energii i Klimatu przedłożony UE w 2019 r. ma na celu pokrycie 21–23% zapotrzebowania Polski na energię energią odnawialną. Do 2030 roku

Rząd dąży do tego, aby do roku 2030 i 2035 biogaz oraz morska energia wiatrowa i morska energia wiatrowa miały większy udział w całkowitym zużyciu energii w kraju niż energia słoneczna, przy czym rząd oczekuje, że energia słoneczna będzie stanowić mniejszą część koszyka energetycznego kraju. Biorąc jednak pod uwagę, że polski rząd oczekuje, że do końca 2040 r. 28% krajowej energii będzie pochodzić z węgla brunatnego i kamiennego przy wykorzystaniu nowych odnawialnych źródeł energii, inwestycje te będą korzystne dla kraju w dalszym ciągu uzależnionego od paliw kopalnych.

Ta wiadomość jest ostatnią pozytywną zmianą dla polskiego sektora fotowoltaicznego po zabezpieczeniu przez PAD RES finansowania o wartości 58,7 mln USD na 117 MW nowej energii słonecznej w Polsce.

READ  Adrien Fourmaux: Sensacja M-Sportu dąży do powrotu na podium w Polsce

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *