Eksperci, którzy badali wypadek, uważają, że była to kanapka Cubano. W rzeczywistości mogło to być wciągnięte do środka wieprzowiną, powiedział Jeremy Ayers, kierownik działu w Programie Bezpieczeństwa Żywności i Sanitarności w Dziale Zdrowia Środowiskowego.
Podczas badania epidemii epidemiolodzy przyglądają się objawom i kiedy się pojawiły. Zaczęli domyślać się, które danie jest prawdopodobnie winowajcą. W tym przypadku wiele znaków odnosiło się do Cubano, powiedział Ayers.
„[The] Statystyki, które wymyślili, były dość przekonujące, że ta kanapka była przedmiotem żywności” – powiedział Ayers.
Eksperci ustalili, że incydent z Homerem prawdopodobnie dotyczył patogenu związanego z gotowanym mięsem i drobiem o nazwie Clostridium perfringens.
To częsta przyczyna wielu chorób przenoszonych przez żywność w całym kraju, powiedział Ayers. Jeśli mięso zostało nieprawidłowo schłodzone — albo było chłodzone zbyt wolno, albo jeśli jedzenie nie jest wystarczająco zimne — zarodniki bakterii mogą rosnąć i rozmnażać się w jedzeniu.
Kiedy człowiek spożywa bakterie, wytwarza toksyny w ludzkim ciele.
Powiedział, że wydział wciąż czeka w Centrum Kontroli Chorób, aby w pełni potwierdzić, że to bakteria jest winowajcą.
W sumie 80 pracowników szpitala South Peninsula zgłosiło objawy choroby przewodu pokarmowego po spożyciu żywności przyniesionej na posiłki dla personelu z lokalnych placówek.
Ayers powiedział, że dość rzadko zdarza się, aby na Alasce doszło do wybuchu epidemii na taką skalę, gdy nie jest ona powiązana z jakimś rodzajem epidemii chorób przenoszonych przez żywność w całym kraju.
Kanapka nie została sprzedana ogółowi społeczeństwa, a Ayers powiedział, że agencja nie przejmuje się już ryzykiem dla społeczeństwa w przyszłości.
Urzędnicy służby zdrowia powiedzieli, że tylko personel szpitalny jadł jedzenie i że żaden pacjent go nie spożywał.
Urzędnicy ds. zdrowia napisali, że prawie wszystkie objawy ustąpiły w ciągu 24 godzin. Urzędnicy ds. Zdrowia powiedzieli, że nikt, kto jadł jedzenie, nie musiał być hospitalizowany.