Sadzenie truskawek trwa w Hiszpanii i Polsce

Sadzenie truskawek trwa w Hiszpanii i Polsce

Plantatorzy truskawek już pracują na Morzu Śródziemnym. Ziemia, na której sadzi się sadzonki, jest przygotowywana do produkcji truskawek na kampanię 2022.

Dobór odmian w dziedzinie truskawek ma charakter strategiczny. Producenci bardzo starannie dobierają odmiany, aby uzyskać wysokiej jakości produkty w najkorzystniejszych sezonach rynkowych, które zwykle zbiegają się ze świętami Bożego Narodzenia i trwają do późnej wiosny.

Truskawkowe Pole – Typ NSG 120 (Rosetta)

Nova Siri Genetics, która specjalizuje się w badaniach nad nową selekcją truskawek, od ponad dziesięciu lat dostarcza innowacyjne odmiany rolnikom śródziemnomorskim, aby sprostać nowym potrzebom produkcyjnym i rynkowym.

Nasze badania mają na celu uzyskanie upraw dostosowanych do klimatu śródziemnomorskiego i charakteryzujących się twardością, kłosami i wydajnością. Owoce mają dobre właściwości organoleptyczne i doskonałą trwałość. Jest to szczególnie ważne, ponieważ obszary takie jak południowe Włochy i Hiszpania są często oddalone od rynków docelowych. W tej chwili szkółkarze rozmnażają swoje odmiany w Hiszpanii i Polsce.

Nicola Tufaro, hodowca genetyki Nova Siri

„Na Półwyspie Iberyjskim, zwłaszcza w rejonie Castillo O’Leary, zatwierdzone szkółki, w tym Vivaros California i Vivaros Hercema, będą prowadzić szkółki dla NSG 203 (Marimbella®), NSG 207 (Gioelita®) i NSG 120 (Rossetta). Zaprojektowany.

Hodowcy truskawek w rejonie Hulwa, najważniejszym obszarze uprawy truskawek w Europie, wprowadzili kilka lat temu selekcję z Nova Siri Genetics. Nowy typ NSG 203 (Marimbella®) jest bardzo popularny i wyróżnia się słuchem, twardością roślin, wydajnością i trwałością. Cechy te umożliwiają sprzedaż truskawek wyprodukowanych przy użyciu technik uprawy o niskim wpływie na środowisko (ekologiczne / integrowane) od miesięcy zimowych do późnej wiosny.

Sadzonki truskawek uprawiane w polskich szkółkach

Na rynku włoskim szkółki do uprawy NSG 120 (Rossetta®), NSG 203 (Marimbella®), NSG 207 (Gioelita®) i Melissa zostały zatwierdzone w Polsce i częściowo założone w Hiszpanii.

Rolnicy z południowych Włoch, zwłaszcza z Kampanii na obszarach Piana del C மற்றும்le i Caeserta, zastąpili ostatnie odmiany odmianami Melissa, NSG203 (Marimbella) i NSG207 (Giolida). Te nowe wybory są uprawiane w naturalny i zintegrowany sposób i są sprzedawane na głównych rynkach krajowych i zagranicznych od stycznia do czerwca. W Basilicacie, wraz z Melissą i NSG203, rolnicy z powodzeniem wprowadzili NSG120 (wprowadzoną przez Rosettę), wyjątkową ze względu na piękno owoców, właściwości organoleptyczne i słuch. Na Sycylii i Kalabrii rośnie zapotrzebowanie na odmianę Melissa, która jest coraz bardziej doceniana za swój pierwotny charakter i jakość owoców.

READ  Furgonetka z lodami wywołuje oburzenie po tym, jak wyruszyła pod Auschwitz

SìBon Packaging jest dedykowane Melissie

Zainteresowanie naszymi odmianami ze strony rolników napawa nas dumą, ponieważ pokazuje, że nasze badania idą w dobrym kierunku. Naszym celem jest dostarczanie producentom innowacyjnych rozwiązań, które radzą sobie z problemami zmian klimatycznych i koniecznością zaniechania intensywnego stosowania środków ochrony roślin. Celem jest dostarczanie na rynek bardziej stabilnych i smaczniejszych truskawek na każdym etapie kampanii. Tak więc nasze zaangażowanie rozciąga się na całą sieć, czego dowodem jest rozpoczęty w tym roku projekt Klubu Rozmaitości, na który jest wiele pomysłów na przyszłość. Celem jest budowanie partnerstwa z podmiotami z regionu Morza Śródziemnego w celu ułatwienia podaży i popytu. Można to osiągnąć, prowadząc każdego producenta, właściciela szkółki i nabywcę w wyborze odpowiedniego rodzaju oraz opracowując politykę marki skierowaną do konsumenta końcowego, tak aby posiadał wszystkie narzędzia potrzebne do docenienia cech każdego rodzaju. Truskawki w naszym asortymencie.

Po więcej informacji:
Nova Sri Genetics Srl
Via San Maricio 46
75025 Poligoro (MD)
[email protected]
www.novasirigenetics.com

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *