Firma spożywcza Goodman Fielder twierdzi, że przejście na nadające się do recyklingu etykiety na pieczywo z kartonu pozwoli co roku zatrzymać ponad 100 milionów różnych rodzajów plastiku z wysypisk śmieci.
Od soboty Goodman Fielder zacznie przez jeden dzień w tygodniu używać kartonowych kart do wszystkich bochenków Nature’s Fresh z piekarni w Oakland.
Zmiana będzie następnie przenoszona w całej sieci piekarni, początkowo jeden dzień w tygodniu, w celu używania nadających się do recyklingu kartonowych kart chlebowych wyłącznie w każdej piekarni w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
Jesper Poulsen, szef marketingu chleba w Goodman Fielder, powiedział, że inicjatywa poprawi zrównoważony rozwój jego opakowań i jest kamieniem milowym dla marki.
Czytaj więcej:
* „Jesteśmy zbyt marnotrawni”: czy to już czas na wysypisko?
* Łamanie chleba: wielki biznes stojący za pieczeniem chleba
* Łamanie chleba: rzeczy, których nie wiesz o chlebie z supermarketu
„Nasze badania pokazują, że miłośnicy chleba kiwi również wspierają, a 76 procent postrzega zmianę w przetwarzalnych kartonowych kartach chlebowych jako pozytywny krok”.
Oprócz tego, że w pełni nadają się do recyklingu, przywieszki są wykonane w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu i są mniej podatne na zbieranie, co może mieć miejsce w przypadku plastikowych kart do pieczenia. Nie wchłonie również nadmiaru wilgoci, dzięki czemu nadaje się do przechowywania w zamrażarce.
Zmiana ostatecznie wyjdzie z obiegu ponad 100 milionów plastikowych etykiet rocznie, powiedział Bernard Doinan, dyrektor generalny Goodman Fielder.
Kupujący mogą spodziewać się, że od początku września etykiety zaczną pojawiać się na innych markach pieczywa Goodman Fielder, w tym na produktach Molenberg, Vogel’s i Freya.
Goodman Fielder to najnowszy producent pieczywa, który ogłasza przejście na etykiety kartonowe.
Na początku tego miesiąca George Weston Foods, który produkuje chleb Tip Top, Burgen i Plowman, powiedział, że wymieni plastik na 18 milionów kartonowych kart w przyszłym roku i 75 milionów do końca 2022 roku.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”