Autor: Emily Gushue, korespondentka ds. zdrowia Dailymail.Com
17:17 07 grudnia 2023, aktualizacja 17:23 07 grudnia 2023
- Związki zawarte w kakao nie poprawiały funkcji poznawczych u osób starszych
- Jednakże u osób starszych stosujących złą dietę zaobserwowano poprawę pamięci
- Przeczytaj więcej: Mówi się, że dieta poparta badaniami naukowymi zmniejsza ryzyko demencji
Badanie finansowane przez rząd sugeruje, że jedzenie czekolady może spowolnić pogorszenie funkcji poznawczych u osób zagrożonych demencją.
Naukowcy ze szpitala Mass General Brigham w Bostonie podawali 500 miligramów suplementu zawierającego ekstrakt kakaowy – garść kostek ciemnej czekolady – codziennie przez dwa lata prawie 600 osobom dorosłym w wieku powyżej 60 lat.
Uczestnicy przeszli także serię testów poznawczych i psychologicznych przed i po eksperymencie.
Osoby stosujące niewłaściwą dietę – która, jak wykazano, zwiększa ryzyko demencji – osiągały lepsze wyniki w testach pamięci niż osoby, które przyjmowały placebo.
Pogorszenie funkcji poznawczych to stopniowe pogorszenie pamięci i myślenia, objawiające się utratą pamięci, dezorientacją i trudnościami w wykonywaniu zadań. Dzieje się to często w wyniku starzenia się, dlatego zwalczanie go w starszym wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych, takich jak demencja.
Jednakże u osób, które stosowały już dietę bogatą w zdrowe owoce i warzywa, nie wykazano „statystycznie istotnej” poprawy funkcji poznawczych w porównaniu z grupą placebo.
Flawanole to naturalny związek występujący w żywności takiej jak kakao, jagody, jarmuż, cebula i herbata.
Uważa się, że te składniki odżywcze zawierają przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, które w przeszłości wiązano z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja, ponieważ zmniejszają stan zapalny w mózgu.
W szczególności kakao zawiera epikatechinę flawanolową, która, jak wykazano, zmniejsza stan zapalny i zwyrodnienie mózgu.
Ciemna czekolada jest bogata we flawanole i zawiera około 170 miligramów na 100 gramów, podczas gdy mleczna czekolada zawiera 75 miligramów na 100 gramów. Dzieje się tak dlatego, że gorzka czekolada zawiera większą ilość kakao, czyli nasion, z których produkowane jest kakao.
Zespół badawczy ocenił wpływ ekstraktu kakaowego na 573 osoby dorosłe w wieku powyżej 60 lat. Średni wiek wynosił 70 lat. Mężczyźni stanowią 51% populacji, a kobiety pozostałe 49%.
Prawie połowa uczestników, 285, przyjmowała 500 miligramów suplementów zawierających ekstrakt kakaowy, które zawierały 80 miligramów epikatechiny, a 288 uczestników otrzymało placebo.
Grupy oceniano, aby sprawdzić, czy ekstrakt kakaowy poprawi ogólne funkcje poznawcze, funkcje wykonawcze i pamięć epizodyczną – wspomnienia określonego wydarzenia.
Na początku i na końcu okresu badania uczestnicy wypełnili 11 subiektywnych testów poznawczych i psychologicznych, a także kwestionariusze żywieniowe.
Zespół odkrył, że osoby, które przyjmowały ekstrakt kakaowy w porównaniu z placebo, „nie odnotowały statystycznie istotnej korzyści w zakresie globalnego poznania w ciągu dwóch lat”.
Stwierdzili jednak, że „analiza podgrup wykazała sugestywne korzyści dla funkcji poznawczych wśród osób, których dieta była niska na początku badania”, w tym poprawę pamięci epizodycznej.
Nie zdefiniowano „niskiej jakości diety”, ale ogólnie plany żywieniowe bogate w tłuszcz, sól, cukier i żywność ultraprzetworzoną są uważane za produkty o niższej jakości i wykazano, że zwiększają ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, cukrzycy, chorób serca, i udar. rak.
Zespół stwierdził, że potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy większe dawki ekstraktu kakaowego mogą poprawić funkcje poznawcze.
Badanie bezpośrednio zaprzecza innym niedawnym dowodom sugerującym, że flawanole znajdujące się w kakao mogą poprawić pamięć i zmniejszyć ryzyko demencji.
Badanie opublikowane w maju w czasopiśmie Neuronauka PNAS Stwierdzono, że 500 miligramów flawanoli kakaowych spowalnia i poprawia związany z wiekiem spadek sprawności umysłowej, który nie jest tak poważny jak zaburzenia takie jak demencja.
Ponadto inne badanie wykazało, że flawanole poprawiają wyniki w nauce u dorosłych w wieku od 50 do 75 lat.
Badanie zostało wsparte przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) oraz firmy cukiernicze Nestlé-Purina Petcare Company i Mars Edge.
Wyniki badania opublikowano w czwartek w Amerykański dziennik żywienia klinicznego.