Dlaczego niektóre pierdy śmierdzą, a inne nie? Dlaczego niektóre wiatry sprawiają wrażenie gorących?

Dlaczego niektóre pierdy śmierdzą, a inne nie?  Dlaczego niektóre wiatry sprawiają wrażenie gorących?
Kiedy trawisz żywność, Twoje jelita wytwarzają gazy w ramach naturalnego procesu rozkładu żywności.

123RF.COM/THINGS

Kiedy trawisz żywność, Twoje jelita wytwarzają gazy w ramach naturalnego procesu rozkładu żywności.

Zacznijmy od zapachu. To, czy gaz brzydko pachnie, zależy od tego, co jadłeś i czy masz rozstrój brzucha.

Możesz mieć też problemy z brzuchem Zmień zapach swojego stolcaZwłaszcza jeśli cierpisz na biegunkę (ciekający stolec). Dzieje się tak za sprawą zapachu niestrawionego jedzenia i owadów.

Naprawdę śmierdzące pierdy

Kiedy trawisz żywność, Twoje jelita wytwarzają gazy w ramach naturalnego procesu rozkładu żywności.

Bardzo Wytwarzane gazy – Podobnie jak dwutlenek węgla, azot, wodór i metan – nie mają żadnego zapachu. Dlatego czasami możesz pierdnąć i nikt tego tak naprawdę nie zauważa.

Ale w niektórych gazach występuje jeden gaz, który jest naprawdę śmierdzący. to jest nazwane Siarkowodór Nazywa się go „gazem zgniłych jaj”, ponieważ dokładnie tak pachnie.

Dlatego czasami można sobie trochę pierdnąć, ale każdy musi zatkać nos. Te cuchnące gazy zawierają więcej siarkowodoru.

Jedzenie i pierdy

Jeśli jesz żywność zawierającą dużo siarki, Twoje jelita będą wytwarzać więcej siarkowodoru.

Niektóre warzywa Ma dużo Siarkatakie jak brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż, jarmuż i warzywa azjatyckie.

Pokarm przemieszcza się z żołądka, przez jelita i na zewnątrz przez odbyt.

123 RF

Pokarm przemieszcza się z żołądka, przez jelita i na zewnątrz przez odbyt.

Mięso Nie bardzo. Jeśli zjesz duży kawałek mięsa, organizm może mieć problemy z strawieniem go w całości na raz.

Podczas trawienia pokarm przemieszcza się z żołądka do żołądka Jelito grube lub okrężnica. Gdy żywność zawierająca siarkę dotrze tam, owady w jelitach rozkładają ją i wytwarzają gazowy siarkowodór.

Jeśli zgromadzi się jego zbyt duża ilość i zostanie wypuszczona na wiatr, będzie bardzo nieprzyjemny zapach.

Dlaczego więc wiatr czasami sprawia wrażenie gorącego?

Czasami czujesz, że podczas pierdzenia jest gorąco, ze względu na różnicę temperatur pomiędzy wnętrzem Twojego ciała, które wynosi 37°C, a temperaturą powietrza na zewnątrz, która zwykle jest chłodniejsza.

READ  Luksusowy hotel, który pomógł rozpocząć masową turystykę na Fidżi, jest teraz w ruinie

Robert Kuchnia/Personel

Obecnie w Wellington przeprowadza się operację leczenia rzadkiej choroby trawiennej zwanej achalazją, podczas której do gardła wprowadza się nóż elektryczny i przecina mięsień. Procedura ta wymaga znacznie krótszego czasu rekonwalescencji i jest tańsza niż starsze metody leczenia.

Oznacza to, że gaz pierdliwy jest gorący, gdy przemieszcza się z jelita grubego i wychodzi przez otwór w pośladkach zwany flegmą OdbytI dotyka zimnej skóry.

Jest mniej prawdopodobne, że zauważysz temperaturę, jeśli wiatr zgaśnie zbyt szybko, ponieważ szybki wiatr nie dotyka tak mocno tyłka.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego gazy są gorące. Czasami po zjedzeniu bardzo pikantnego jedzenia ludzie czują gorąco lub pieczenie w pośladkach. Dzieje się tak za sprawą pikantnej substancji chemicznej zwanej żywnością Kapsaicyna.

Jeśli jesz żywność zawierającą papryczki chili lub ostre przyprawy, kapsaicyna powoduje uczucie gorąca w ustach. Kiedy jesz dużo i dużo pikantnych potraw, część kapsaicyny Podróżuje aż do jelita grubego I traci przytomność na twoim stołku.

Następnie daje kapsaicynę A Uczucie gorąca w dupie Kiedy idziesz do toalety. Reakcja jest taka sama, jak uczucie pieczenia w ustach po zjedzeniu pikantnego jedzenia, z tą różnicą, że występuje w odwrotnej sytuacji.

Czy wiesz, że istnieje bielizna odporna na pierdnięcie?

Naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów, aby sprawdzić, czy mogą wychwytywać zapach pierdnięć, zachęcając ludzi do ich noszenia Specjalna bielizna Może absorbować gazowy siarkowodór.

I eksperymenty zadziałały!

Teraz A Sprzedaje firma z Australii Bielizna ta ma pomóc osobom z problemami jelitowymi. Ich firma twierdzi, że chce pomóc ludziom „pierdnąć z pewnością siebie”.

Claire Collins jest wielokrotnie nagradzaną profesorką żywienia i dietetyki na Uniwersytecie w Newcastle.

Ten artykuł został ponownie opublikowany z Rozmowa Na licencji Creative Commons. Przeczytaj oryginalny artykuł tutaj.

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *