Mikołaj odwiedził, papier do pakowania został odgarnięty i czas na przerwę. Te przepisy na śniadania i brunche są idealne na leniwe poranki i dają mnóstwo możliwości wykorzystania resztek świątecznych.
Świąteczna radość może zmienić dzień Bożego Narodzenia w coś wyjątkowego
Prawidłowe spowolnienie może nastąpić następnego dnia, gdy zarówno goście, jak i gospodarze obudzą się ze snu, aby zebrać się przy śniadaniu. Ta chwila, kiedy odchodzi stres związany z okresem świątecznym, pozwala na chwilę wytchnienia i skupienia się na poczuciu wspólnoty.
Te bujne i pocieszające przepisy będą doskonałym miejscem spotkań. Niektóre, jak croque madame lub puree ziemniaczane Kahawai, pozwalają w pełni wykorzystać resztki. Inni lubią świeże smaki, takie jak liściasta sałatka śniadaniowa lub otwarty omlet z grejpfrutem.
Możesz także cieszyć się teatralnością niektórych potraw – pomyśl o przerzucaniu świątecznych naleśników lub podaniu kawałka ziołowej frittaty.
Został Ci nadmiar szynki z świątecznej uczty? Spróbuj nadziać go na ciepłą kanapkę z jajkami i serem.
Trochę ziemniaków i ryb można ożywić dzięki pysznemu przepisowi na „morelę” Brownów. Przejdź do ogrodu ziołowego, aby wzmocnić i rozjaśnić smaki.
Mżawka tahini pokrywa tę zieloną miskę, wydobywając pikantne i ziemiste smaki. Jajko na twardo również nadaje kremową konsystencję.
Porcja śmietany, garść jagód i rzeka syropu klonowego – kto może odmówić temu słodkiemu i pysznemu daniu? Ten przepis ożywia również stary chleb.
Wykorzystaj w pełni sezon truskawkowy dzięki tej misce na granolę. Jagody równoważą cierpki smak tamarillo. Niezbędny jest dodatek śmietanki lub jogurtu.
Plasterki grejpfruta dodają cierpkiego smaku temu słonemu omletowi. Szereg ziół rozjaśnia to danie i dodaje mu wizualnego blasku.
Smażone banany nabierają pięknego koloru i głębszego, słodszego smaku. Połącz z puszystą śmietanką, karmelizowanym ananasem i dużymi filiżankami kawy.
Wielkość posiłku można łatwo zwiększyć, jeśli trzeba nakarmić zatłoczony stół. Jeśli pozwala na to pogoda, lepszym rozwiązaniem może być także wybór płaskiej płyty do grillowania.
Chleb ten charakteryzuje się sezonowymi smakami grillowanych szparagów. Udekoruj porcję sokiem z cytryny i kilkoma solonymi kaparami.
Jeśli masz czas, przydadzą Ci się te domowe tortille śniadaniowe. Kremowe awokado pomaga zrównoważyć słoną słoność chrupiącego bekonu.
Te małe kąski będą wyjątkowym dodatkiem do Twojego śniadania. Jeśli jeszcze nie próbowałeś połączenia miodu i pancetty, teraz masz szansę.
Weź resztki deski serów – w tym pastrami, ser, pikle i kiszoną kapustę – i przygotuj tę nadziewaną kanapkę. Obfita porcja majonezu nadaje kremową konsystencję.
Potrzebujesz jednodaniowego śniadania? Spójrz na tę pyszną porcję jajek umieszczonych pomiędzy warzywami i posypanych odrobiną skórki cytrynowej.
Umieść pozostałą czekoladę pomiędzy kromkami chleba i jedz z absolutną rozkoszą.
Możesz dostosować tę frittatę do liczby obsługiwanych gości. W ten prosty sposób możesz wykorzystać dodatki, które przygotowałeś dzień wcześniej.
Niektóre łodygi szparagów podnoszą smak tych smażonych placków, a jajko w koszulce zapewnia mnóstwo tekstury.
Ten przepis wymaga nieco więcej planowania, ale podanie chleba może być całkiem jednoczącym doświadczeniem. Przygotuj dobrze zaopatrzoną patelnię do tostów (taką jak serek śmietankowy, awokado, pomidor i łosoś), a każdy gość będzie mógł przygotować własną deskę.
Kompot z rabarbaru i wybrane jagody sprawiają, że ta porcja ciast wygląda wyjątkowo letnio. Kilka gałązek mięty może również rozjaśnić konfiturę rabarbarową.
Dodaj tymianek na wierzch tych czosnkowych grzybów wraz z łyżką bitej śmietany. Można też zrobić z nich dużą porcję.
Ten ułożony w stos chleb ma wieżę różnych smaków. Połączenie sera Halloumi, jajka i bekonu wzbogacone zostało także pikantnym majonezem i cytryną.
Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś wyjątkowego i masz do tego resztki ziemniaków, ten ogromny chleb będzie świetną opcją. Jest chrupiący, kremowy i taki soczysty.
Odblokuj ten artykuł i całą zawartość Viva Premium, subskrybując
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”