– opinia –
Choć Polska i salmonella spotkały się już wcześniej, w Szwecji w tym roku jaja i salmonella były mniej oczekiwane. Liczba przypadków zatrucia jadem kiełbasianym wzrosła niepokojąco, a w 2023 r. o Fukushimie znów zrobiło się głośno.
Chociaż w tym roku wiele słyszeliśmy o listerii w grzybach enoki, salmonella w chałwie, tahini, produktach na bazie sezamu i wirusowym zapaleniu wątroby typu A w mrożonych jagodach wciąż bulgocze blisko powierzchni.
Koalicja na rzecz położenia kresu rozpoznawaniu chorób przenoszonych przez żywność
Na początku tego roku organizacja Alliance to Stop Chorób przenoszonych przez żywność ogłosiła listę 40 najlepszych ekspertów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności poniżej 40. roku życia. Jestem jednym z wyróżnionych..
Kubek przyniósł nieoczekiwany moment uznania i przełomowy moment w karierze. Niestety nie powstrzymało to wszystkich przypadków, w których zespoły ds. komunikacji cytują szczegóły, które już mi przekazano, lub wydają się mniej przydatne podczas próśb o informacje. Ponieważ bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością, chciałbym udostępnić społeczeństwu i nam więcej informacji. Kliknij tutaj Zobacz wszystkich 40 najlepszych specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności poniżej 40. roku życia.
Dziwna eksplozja 2023 roku
Tak naprawdę nie znamy najbardziej niezwykłej erupcji w tym roku, ale być może dowiemy się tego w przyszłości dzięki badaniom lub raportom. Generalnie mam dwie sugestie.
Po pierwsze, duża epidemia w Finlandii ostatecznie wykazała wysoki poziom dodatków w tortillach.
W sierpniu w Mikkeli ucierpiało ponad 800 osób, głównie dzieci. Szczegółowe badania wykazały wysokie stężenia propionianu wapnia w próbkach tortilli pochodzących z Polski. Propionian wapnia stosowany jest jako środek konserwujący w produktach piekarniczych. Stężenie w badanych tortillach było dziesięciokrotnie wyższe niż w pozostałych tortillach.
Po drugie, epidemia w Portugalii związana z bro de milho (rodzaj chleba kukurydzianego). W lipcu zachorowało ponad 200 osób. W bardzo dużych ilościach wykryto alkaloidy tropanowe: atropinę i skopolaminę. Badania wykazały dowody skażenia nasionami datury, rośliny, która może być chwastem na polach uprawnych.
Szwedzki ból głowy związany z jajami salmonelli
Od 2003 r. trzykrotnie wykryto Salmonellę u kur niosek przeznaczonych do użytku komercyjnego, zatem istnieje duża szansa, że w 2023 r. w Szwecji wystąpi problem z jajami Salmonelli. Ale dokładnie to wydarzyło się w grudniu po odkryciu u największego producenta jaj w kraju. 2022.
Od grudnia 2022 r. do lutego 2023 r. 82 osoby z 17 województw zostały zakażone salmonellą. Pomimo szeroko zakrojonych działań porządkowych i uboju kurczaków wiosną i latem w Cedergren w Kalifornii, ognisko choroby było wielokrotnie wykrywane. Po początkowym wysłaniu jaj do obróbki cieplnej, we wrześniu produkcję zawieszono w celu dokładniejszego oczyszczenia.
Izolacje w Szwecji są bliskie ogniskom gdzie indziej, np. w Belgii, w 2022 r. Podobne szczepy są odpowiedzialne za wieloletnie epidemie, a przypadki w kilku krajach są powiązane z jajami polskimi i hiszpańskimi. Jedna z sugestii jest taka, że szczep istnieje w scentralizowanej piramidzie reprodukcyjnej. Na poziomie UE trwają dochodzenia w sprawie rozprzestrzeniania się Salmonelli pomiędzy stadami kur niosek w różnych krajach.
Drób i jajka z salmonellą z Polski
Problem salmonelli w polskich produktach drobiowych jest powszechnie znany. Jako główny producent i eksporter tych produktów, wystarczy problem z kilkoma firmami, aby wywołać poważny alarm. W 2022 r. 190 zgłoszeń salmonelli do unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) dotyczyło produktów drobiowych pochodzących z Polski.
Różne szczepy Salmonella enteritidis spowodowały w tym roku 200 przypadków salmonellozy w Wielkiej Brytanii, z czego dwa powiązane były z jajami, a trzy z mięsem kurcząt. W okresie od stycznia do października 2023 r. 14 krajów UE, Wielkiej Brytanii i USA zgłosiło 335 zakażeń salmonellą, co dotyczyło producentów w Polsce. W dochodzeniu przeprowadzonym przez nadawcę ITV, Biuro Dziennikarstwa Śledczego, wyrażono obawy dotyczące stosowania antybiotyków. i gazeta Opiekun.
W 2020 roku kilka ognisk choroby wywołał mrożony kurczak panierowany z Polski. Ulepszone środki kontroli w 2021 r. poprawiły sytuację, więc miejmy nadzieję, że w 2024 r. będzie lepiej.
Główne ogniska E. coli w Norwegii i Wielkiej Brytanii
W tym roku w Norwegii doszło do poważnej erupcji, nie ze względu na jej rozmiar, ale ze względu na intensywność i lokalizację. Technicznie rzecz biorąc, sprawa nie została jeszcze ogłoszona jako zakończona, ale biorąc pod uwagę brak aktualizacji od końca października, jest ona zakończona.
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) podał, że u 24 osób wykryto E. coli O26:H11. Jest to jedna z najgorszych epidemii E. coli w kraju. Piętnaście ofiar miało mniej niż 13 lat, a u dziewięciorga dzieci rozwinęła się niewydolność nerek zwana zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS). Szczep ogniskowy wykryto w jednym hamburgerze, ale inne produkty z mięsa mielonego, zawierające te same składniki, zostały również wycofane z rynku.
W Wielkiej Brytanii co najmniej 25 osób zostało rannych w wyniku epidemii bakterii E. coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC) O183. Sześć osób trafiło do szpitala, u jednego rozwinął się HUS, a u jednego zmarło. Nadal czekamy na raport na temat ognisk E. coli w Wielkiej Brytanii w 2022 r., a uzyskanie informacji może zająć trochę czasu.
Wybuchy i wycofania botulizmu
Wydaje się, że w tym roku jest więcej przypadków zatrucia jadem kiełbasianym, z pewnością spowodowanych produktami komercyjnymi. Na początku tego roku w Australii odnotowano przypadek zatrucia jadem kiełbasianym związany z mlekiem migdałowym. W lipcu 11 osób zachorowało po zjedzeniu hiszpańskiego omletu w Hiszpanii, a we wrześniu u 16 osób zachorowało na zatrucie jadem kiełbasianym po zjedzeniu sardynek w restauracji we Francji.
Do incydentów doszło także w Argentynie i Wietnamie, a kolejny przypadek we Francji dotyczył konserwowania papryczek chili. W kilku krajach przeprowadzono także kilka wycofań. Niektóre z problemów obejmują niewłaściwe przechowywanie produktów, brakujące instrukcje i chęć posiadania bardziej produktów rzemieślniczych, lokalnych i domowych. Ludzie powinni rozumieć potencjalne ryzyko związane z taką produkcją i minimalizować je.
Uwolnienie wody uzdatnionej w Fukushimie w Japonii
Japonia kontynuowała plany uwolnienia do morza wody zmagazynowanej w elektrowni jądrowej Fukushima Daiichi. Wodę poddaje się uzdatnianiu w zaawansowanym systemie przetwarzania cieczy (ALPS), który usuwa prawie całą radioaktywność z wyjątkiem rozcieńczonego trytu.
Posunięcie to poparło kilka krajów, w tym Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) i Stany Zjednoczone. Jednak do krajów, które nałożyły ograniczenia importowe na owoce morza z Japonii, należą Chiny, Hongkong i Rosja. Sankcje te są przedmiotem dyskusji Światowej Organizacji Handlu (WTO).
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”