Według brytyjskiego siódemki rugby Jamiego Farndale’a międzynarodowe wydarzenia sportowe muszą podwoić wysiłki na rzecz zrównoważonego rozwoju, aby ograniczyć powodowany przez nie „ogromny negatywny wpływ na środowisko”.
Przemawiając na Szczycie Sportu i Zrównoważonego Rozwoju w Hongkongu przed odbywającym się w ubiegły weekend turniejem Cathay/HSBC Hong Kong Sevens, Farndale powiedział, że według jego badań profesjonalny sport emituje 350 milionów ton gazów cieplarnianych – tyle samo, co kraje takie jak Polska czy Hiszpania.
Farndale powiedział, że z 40 000 widzów, którzy wyprzedali bilety w weekend w Hongkongu, 42 procent pochodziło z zagranicy, a 90 procent emisji pochodziło od osób podróżujących na takie wydarzenia.
„Obecne podejście do sprawy polega na dokonaniu 5-procentowych obniżek, 10-procentowych obniżek. [in one’s carbon footprint]powiedział Farndale, który będzie ambasadorem zrównoważonego rozwoju Scottish Rugby i studiuje studia magisterskie na Uniwersytecie Cambridge.
„Myślę, że to nie jest właściwe podejście; W każdym razie powinniśmy to podwoić.”
Podróże międzynarodowe nie są jedynym problemem, ponieważ stare obiekty, takie jak stadion w Hongkongu, nie korzystają z energii odnawialnej, a po wydarzeniach wyrzucane są tony żywności, opakowań i jednorazowego plastiku.
„Na Super Bowl było około 60 ton śmieci, a to tylko jedno wydarzenie” – powiedział Farndale.
Farndale dodał, że sport jest tak wpływowym sektorem, że gdyby stał się bardziej zrównoważony, popchnąłby więcej ludzi do zmniejszania swojego śladu węglowego.
„Ludzie tacy jak Marcus Rashford – to, co zrobił dla bezpłatnych posiłków w szkole, pokazuje, że kiedy mówią gwiazdy sportu, ludzie słuchają”.
Ale jak łatwo jest to wdrożyć?
W tym roku drużyna Hong Kong Sevens korzystała z plastikowych kubków wielokrotnego użytku, które zostały wyczyszczone, odkażone i użyte ponownie. Niektóre produkty, w tym t-shirty, zostały wykonane z plastiku pochodzącego z recyklingu.
Group of Seven nawiązała współpracę z Feeding Hong Kong, aby zapewnić dystrybucję niesprzedanej żywności i napojów organizacjom niosącym pomoc potrzebującym.
Przewodniczący Hongkong Rugby Robbie McRobbie powiedział: „Możesz rozejrzeć się po dzisiejszych zawodach i zobaczysz 101 rzeczy, których nie zrobiliśmy tak dobrze, jak byśmy chcieli, jeśli chodzi o spójność – ale to podróż, w której jesteśmy. Wszystko.”
Zespół Hong Kong Sevens był królikiem doświadczalnym w Przewodniku po zielonych wydarzeniach Departamentu Ochrony Środowiska, w którym opisano, w jaki sposób najważniejsze wydarzenia w mieście mogą zmniejszyć ilość odpadów.
McCrobie stwierdziła, że jednym z głównych problemów, które uniemożliwiają megaimprezom zachowanie przyjaznego dla środowiska charakteru, jest to, że trudno jest nakłonić wszystkich do śpiewania tego samego utworu.
„Na przykład sprzedawcy mają wieloletnie kontrakty na stadionach i nie odbywa się tam zbyt wiele wydarzeń, a jest mniej wydarzeń przynoszących zyski” – powiedział McRobbie. „Dlatego muszą zwiększyć swoje dochody i zmniejszyć wydatki.
„Stadiony również mają ograniczenia; na trybunie południowej nie możemy używać kubków wielokrotnego użytku, ponieważ istnieje ryzyko, że ludzie je wyrzucą” – powiedział.
Reporter Post zauważył, że piwo sprzedawane w Sevens w weekendy (z wyjątkiem trybuny południowej) było rozlewane do kubków wielokrotnego użytku, ale duża liczba napojów i część jedzenia nadal korzystała z plastiku jednorazowego użytku.
McRobbie podkreślił także problemy związane ze stadionem w Hongkongu oraz sposób, w jaki nowoczesne stadiony wykorzystują szarą wodę, oświetlenie LED i odnawialne źródła energii.
W przyszłym roku zawody Hong Kong Sevens odbędą się w nowo wybudowanym parku sportowym Kai Tak, którego główny stadion będzie wyposażony w odnawialne źródła energii.
„Odpowiedź [to further reducing mega event’s carbon footprint] Szczerze mówiąc, jest to zgodne z prawem” – powiedział McRobbie. „Jest wiele powodów, aby tego nie robić i uważam, że rząd powinien powiedzieć: «To właśnie zrobisz»”.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”