Badania sugerują, że tradycyjna japońska dieta może korzystnie wpływać na zdrowie mózgu kobiet

Badania sugerują, że tradycyjna japońska dieta może korzystnie wpływać na zdrowie mózgu kobiet

TOKIO, 17 kwietnia — Badania sugerują, że dieta składająca się z tradycyjnych japońskich potraw, takich jak zielona herbata, wodorosty i ryby, może pomóc w zapobieganiu kurczeniu się mózgu z wiekiem, będącemu częstą oznaką pogorszenia funkcji poznawczych i demencji. Jednak badanie wskazuje, że to korzystne działanie występuje tylko u kobiet!

Reklama

Reklama

Nie jest tajemnicą, że Japonia – zwłaszcza Okinawa, która położona jest na południu kraju, niedaleko Tajwanu – znana jest ze swojego stulecia. W rzeczywistości idylliczny archipelag japoński jest domem dla dużej liczby osób starszych w wieku powyżej 100 lat. Oprócz stanu umysłu i aktywnego trybu życia, jak szczegółowo opisuje Japan Airlines, uważa się, że na długowieczność wpływa także dieta. W menu tych słynnych stulatków znajdują się wszelkiego rodzaju warzywa, a także ryż, ryby i wodorosty. Ale nie tylko oni w Japonii przestrzegają tego typu tradycyjnej diety.

To dobrze, ponieważ badania sugerują, że takie nawyki żywieniowe mogą pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem kurczeniu się mózgu, zwłaszcza u kobiet. U osób starszych tego typu skurcz mózgu może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych i demencji. „Przestrzeganie zdrowych wzorców żywieniowych, ze zwiększonym spożyciem pełnych ziaren, owoców morza, warzyw, owoców, grzybów, produktów sojowych i zielonej herbaty, prawdopodobnie zapewnia działanie ochronne przed atrofią mózgu u Japonek w średnim i starszym wieku, ale nie u mężczyzn” – podsumowuje badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition.

W badaniu, wspieranym przez Japońskie Narodowe Centrum Geriatrii i Gerontologii oraz Uniwersytet w Liverpoolu w Wielkiej Brytanii, wzięło udział łącznie 1636 dorosłych Japończyków w wieku od 40 do 89 lat. Diety uczestników monitorowano przez dwa lata, co pozwoliło zidentyfikować trzy główne typy diet: dieta zachodnia; Dieta oparta głównie na warzywach, owocach i produktach mlecznych; Wreszcie tradycyjna japońska dieta. Wyniki badania sugerują, że sekret dobrego zdrowia poznawczego kobiet może leżeć w spożywaniu zielonej herbaty, grzybów, miso (pasty ze sfermentowanej soi) i innych typowych japońskich potraw. W rzeczywistości odkryto, że kobiety, które przestrzegały tradycyjnej japońskiej diety, miały mniejszy skurcz mózgu niż te, które stosowały dietę zachodnią. To samo nie dotyczyło mężczyzn. – Studio ETX

READ  Obejrzyj akt miłości, dzięki któremu bezdomny kot cudownie pokonał raka

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *