PepsiCo automatyzuje swój pierwszy magazyn w Polsce dzięki Mecaluxowi

PepsiCo automatyzuje swój pierwszy magazyn w Polsce dzięki Mecaluxowi

Grupa McCallux Intralogistics uruchomiła pierwszy w Polsce zautomatyzowany magazyn PepsiCo. Wiodący światowy producent żywności i napojów działa nad brzegiem Wisły od lat 70. XX wieku, otwierając swoją pierwszą fabrykę w Mikro w 1991 r. Z 9 000 miejsc na wyroby gotowe, lokalizacja ta jest częścią fabryki Śrota Śląska. Zakład – najbardziej stabilny z międzynarodowych koncernów w Europie – odpowiada za codzienną dystrybucję tysięcy palet ziemniaków.

PepsiCo twierdzi, że zakłady zajmujące powierzchnię siedmiu boisk piłkarskich „produkują torebki chipsów ziemniaczanych i innych przekąsek na rynek europejski, głównie niemiecki”. Co roku do Śrota Śląska trafia ponad 66 000 ton ziemniaków do produkcji koronek i 16 500 ton kukurydzy do produkcji chipsów Doritos.

PepsiCo osiąga wysoki poziom produkcji dzięki zautomatyzowanemu magazynowi Mecaluxu. Obiekt odbiera materiały za pośrednictwem nowych elektrycznych systemów kolei jednoszynowej i przenośników paletowych, codziennie przetwarzając tysiące transportów. Rozwiązania te pomagają ulepszyć cały łańcuch dostaw PepsiCo; Międzynarodowe przedsiębiorstwo zaufało ostatnio firmie Mecalux w zakresie wyposażenia swojego zakładu w Veurne (Belgia), jednego z największych zakładów w Europie.

Dodatkowo PepsiCo będzie korzystać z systemu zarządzania magazynem EasyWMS firmy Megalux do kontrolowania stanu zapasów w czasie rzeczywistym. Oprogramowanie integruje się z systemem ERP PepsiCo, aby zapewnić płynny przebieg operacji i koordynację produktów od produkcji po dostawę do klientów. „Proces produkcyjny jest w pełni zintegrowany z zautomatyzowanym magazynem. Oznacza to, że każda torebka chipsów automatycznie przechodzi z produkcji do kompletacji, paletyzacji i załadunku na samochód ciężarowy” – mówi Maciej Pietrusa, kierownik magazynu PepsiCo Poland w Śrocie Śląskiej.

Ten artykuł jest zarchiwizowany wyłącznie dla subskrybentów premium

Zobacz cały zarchiwizowany artykuł, logując się!

Zalogować się

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *