Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw, jest liderem w UE w produkcji owoców miękkich takich jak jabłka i wiśnie, maliny, jeżyny i porzeczki oraz jest jedną z wiodących firm produkujących jagody i truskawki. Raport rządowy.
Produkty polskich ogrodów i sadów cieszą się dużym uznaniem konsumentów krajowych i zagranicznych i są synonimem smacznej, zdrowej i bezpiecznej żywności. Polska posiada największą powierzchnię sadów w Europie – około 176000 ha (ponad 33% powierzchni sadów w Europie). W 2020 roku Polska wyeksportowała 1 mln ton owoców do blisko 80 miejsc na świecie.
Polska jest wiodącym światowym eksporterem jabłek (1. producent w UE i 3. światowy producent). Produkcja jabłek w 2020 roku wyniosła około 3,4 mln ton, a wolumen eksportu w 2020 roku wyniósł 657 tys. ton. Raport dodał, że ponad połowa (około 52%) eksportu Apple trafia do UE.
„Popularność polskich jabłek rośnie na całym świecie i coraz więcej krajów otwiera się na import z Polski. Dlatego mamy nadzieję, że 2021 r. przyniesie jeszcze lepsze wyniki” – dodano w oświadczeniu.
„Jesteśmy znaczącym unijnym i światowym liderem i eksporterem mrożonych owoców i warzyw. Polska eksportuje 69% naszej produkcji mrożonych warzyw i 93% mrożonych owoców. Polska jest jednym z wiodących producentów przetworów owocowych. Naszymi głównymi rodzajami eksportu są owoce w puszkach , Dżemy, owoce, powidła śliwkowe, pasty, suszone owoce i koncentraty i tak dalej ”- czytamy w raporcie.
„Chcielibyśmy zwrócić uwagę na utrzymujące się od wielu lat znaczące ujemne saldo w polskim handlu artykułami rolno-spożywczymi z Indiami. W 2020 r. indyjscy eksporterzy sprzedali polskie produkty za 111 mln UR, podczas gdy polscy eksporterzy odnotowali sprzedaż do Indii w wysokości 11,3 mln UR, z czego większość pochodziła ze sprzedaży Apple (około 4,5 mln UR).”
Obecnie Polska jest w trakcie uzyskiwania pozwolenia władz indyjskich na eksport borówek z Polski do Indii. Otwarcie tego rynku dla polskich jagód będzie okazją do wprowadzenia do indyjskiego przemysłu wysokiej jakości produktu, który słynie z wielu właściwości zdrowotnych.
Borówki dostępne na rynku indyjskim pochodzą głównie z Ameryki Południowej (np. Chile), dzięki czemu indyjscy konsumenci mogą odkryć zalety borówek z Polski.
Uzyskanie zgody na eksport polskich borówek do Indii będzie miało pozytywny skutek – pozytywny trend w kierunku sprzedaży świeżych owoców na rynku indyjskim oraz ujemne saldo w obrocie rolno-spożywczym.
29 października w Ambasadzie RP w New Delhi odbyła się Polska Noc Jabłek. Podczas imprezy polscy producenci oferowali różnorodne polskie jabłka i produkty jabłkowe (soki, dżemy itp.).
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”