Modernizacja rolnictwa, rozwój zaawansowanych technologii przetwarzania i przechowywania żywności oraz transport składników żywności i przetworzonej żywności na cały świat stworzyły wielomiliardowy przemysł spożywczy.
Jednakże wzrostowi temu towarzyszą rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa, autentyczności i oszustw żywności, co skutkuje potrzebą stosowania wyrafinowanych metod testowania żywności.
Pobierz tę listę, aby poznać techniki stosowane w analizie żywności, w tym:
- Techniki analizy spektralnej
- Metody chromatograficzne i elektroforetyczne
- Elektroforeza kapilarna i biosensory
Lista aktualnych technik analitycznych w naukach o żywności Dr Srividya Kailasam Modernizacja rolnictwa i rozwój zaawansowanych technologii przetwarzania, przechowywania żywności i transportu zarówno składników żywności, jak i przetworzonej żywności na całym świecie stworzyły wielomiliardowe przedsięwzięcie. przemysł spożywczy. Jednakże wzrostowi temu towarzyszą rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa, autentyczności i oszustw żywności. Dostępność suplementów diety stwarza także nowe możliwości, ale i wyzwania w odniesieniu do zdrowia człowieka. Agencje rządowe i pozarządowe wydały liczne regulacje mające na celu zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności, a zgodność z przepisami zwykle opiera się na „testowaniu żywności” przy użyciu nowoczesnych technik naukowych. Przeprowadza się dużą liczbę badań w celu zbadania różnych aspektów, takich jak: • Opis fizyczny • Skład chemiczny • Ocena sensoryczna • Autentyczność • Zanieczyszczenie Na tej liście omówimy niektóre dobrze ugruntowane aspekty i techniki stosowane w analizie żywności. Przygotowanie próbki Jak w przypadku każdej analizy, przygotowanie próbki odgrywa ważną rolę w zapewnieniu selektywności i czułości uzyskanych wyników. 1 źródło: iStock
„Lekarz gier. Fanatyk zombie. Studio muzyczne. Kawiarni ninja. Miłośnik telewizji. Miły fanatyk alkoholik.