Jest ALPLA, firma opakowaniowa zapowiedziana ekspansja W zakładzie recyklingu w Radomsku moce produkcyjne PET przeznaczonego do kontaktu z żywnością (rPET) mają wzrosnąć z 30 000 ton do 54 000 ton.
Według firmy ALPLA inwestycja o wartości 8 mln euro sprawi, że zakład w Radomsku stanie się jednym z największych zakładów recyklingu w Europie. Zakład w Radomsku działa od dziesięciu lat.
„ALPLA oznacza zrównoważone rozwiązania w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych” — skomentował Dietmar Marin, dyrektor zarządzający ALPLA w dziale recyklingu. „Jako dostawca systemów opracowujemy produkty przyjazne dla recyklingu, przetwarzamy duże ilości recyklingu w produkcji i dbamy o efektywny recykling. Dzięki naszej globalnej koncentracji na recyklingu i naszemu zaangażowaniu w Europę Środkowo-Wschodnią wnosimy znaczący wkład w regionalny cykl od butelki do butelki”.
wymagania UE
Inwestycja wyprzedza nowe przepisy na poziomie UE, które wymagają, aby wszystkie butelki PET po napojach zawierały co najmniej 25% materiału pochodzącego z recyklingu pokonsumenckiego (PCR), które muszą zostać wdrożone do 2025 r. Firma ALPLA powiedziała, że pomoże w tym nowy obiekt. Zmiana.
„Dzięki tej inwestycji kierujemy się konkretnie na rynek polski i zapewniamy naszym klientom wystarczającą ilość rPET” – mówi Beata Szynkiewicz-Razik, dyrektor handlowy PRT Radomsko.
Rozszerzona siła robocza
Instalacja trzeciej linii do wytłaczania w zakładzie stworzy 12 dodatkowych miejsc pracy i zwiększy zatrudnienie w zakładzie do ponad 100 pracowników.
Jest to część inwestycji firmy ALPLA o wartości około 50 milionów euro w tegoroczną globalną rozbudowę zakładów recyklingu, w tym w lokalizacjach takich jak Tajlandia, Rumunia i Republika Południowej Afryki.
© 2023 Europejski Dziennik Supermarketów – Twoje źródło najnowszych wiadomości o opakowaniach. Artykuł autorstwa Stephena Wynne-Jonesa. Kliknij Rejestr Aby zarejestrować się do ESM: Europejski Magazyn Supermarketów.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”