Escanaba – W grudniu, kiedy większość ludzi była skupiona na okresie świątecznym, Art Zebel, kierownik piekarni na targu Elmer County w Escanaba, już myślał o Tłustym Wtorku. Dzięki temu wczesnemu planowaniu mieszkańcy po raz kolejny mogli cieszyć się tradycją Tłustego Wtorku.
Paczki, wymawiane puhnch-kee, to smażone polskie ciasto z ciasta drożdżowego glazurowane, schłodzone lub wypełnione różnymi nadzieniami. Historycznie robienie pączków było sposobem na używanie przez polskie rodziny masła, cukru, jajek, owoców i smalcu przed Wielkim Postem.
Chociaż od 20 lat jest prawie nieznany w hrabstwie Delta, od tego czasu stał się ulubioną ucztą, na którą można sobie pozwolić przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.
Według Ziebella, w tym roku zadanie zapewnienia obfitości pączków w Tłusty Wtorek wymagało pewnego planowania i logistyki. Ponieważ pandemia powodowała problemy w łańcuchu dostaw, Ziebell nie był pewien, czy w lutym piekarnia będzie miała pod ręką wszystkie niezbędne składniki, aby wyprodukować tysiące produkowanych przez siebie pączków. Piekarnia zaczęła zaopatrywać się w paczuszki już w grudniu.
„Staliśmy się myszami stada” – powiedział Zebel.
Efektem końcowym był sezon Buckzky’ego, który przebiegł bez przeszkód.
Paczkis nie zawsze był częścią Tłustego Wtorku w okolicy. W rzeczywistości niewiele osób wiedziało o istnieniu ciastek.
Według Ziebell, około 20 lat temu, ówczesny kierownik piekarni Elmerer zdarzyło się zobaczyć billboard podczas podróży promujący coś, co nazywa się „paczki”.
„Nie wiedzieliśmy, jak to wymówić; nie mówiąc już o tym, co to było”. – powiedział Zebel.
Ekipa piekarni zaczęła odrabiać lekcje i wymyśliła przepis na pączki w Elmer County Market.
W pierwszym roku piekarnia zrobiła około 50 ciastek, wspomina Zippel. Od tego czasu przysmak Tłusty Wtorek zyskał lokalną popularność. Dziś piekarnia produkuje około 5000 bakków. Są dostępne i sprzedawane tylko jeden dzień w roku – Tłusty Wtorek.
Pomimo dużego popytu na pączki, Ziebell powiedział, że musi ograniczyć produkcję, aby piekarnia mogła nadal produkować inne produkty, takie jak ciasta, chleb, ciasteczka i słodkie bułki, zwłaszcza że piekarnia Elmer’s jest wytwarzana od podstaw.
Chociaż wytwarza się różne smaki pazckiego, niektóre ulubione smaki to malina, budyń i czekolada. Kolejną atrakcyjną częścią paczek Elmer jest to, że jest nie tylko dwuosobowa, ale i przeszklona.
Wydaje się, że formuła działa w oparciu o to, ile zamówień na pączki otrzymuje piekarnia każdego roku. Chociaż liczba zamówień była różna, Ziebell pamięta, że największe zamówienie na paczki, jakie kiedykolwiek otrzymała piekarnia, pochodziło od firmy, która zamówiła około 42 tuziny.
„Ciągle prosili o więcej i więcej” – powiedział Zebel.
Robienie wielu pączków to naprawdę praca zespołowa w dziale piekarniczym, powiedział Ziebell. Powiedział jednak, że prawdziwym sukcesem pączków są wierni klienci piekarni, którzy co roku wracają na Tłusty Wtorek.
Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej