Bachki ma dużo planowania | Wiadomości, sport, praca

Gavin Keener przygotowuje ciasto na paczki w Elmer County Market, jak widzi kierownik piekarni Art Zeppel. Piekarnia produkuje około 5000 tłustych wtorkowych przysmaków. (Daily Press photo Brian Rowell)

Escanaba – W grudniu, kiedy większość ludzi była skupiona na okresie świątecznym, Art Zebel, kierownik piekarni na targu Elmer County w Escanaba, już myślał o Tłustym Wtorku. Dzięki temu wczesnemu planowaniu mieszkańcy po raz kolejny mogli cieszyć się tradycją Tłustego Wtorku.

Paczki, wymawiane puhnch-kee, to smażone polskie ciasto z ciasta drożdżowego glazurowane, schłodzone lub wypełnione różnymi nadzieniami. Historycznie robienie pączków było sposobem na używanie przez polskie rodziny masła, cukru, jajek, owoców i smalcu przed Wielkim Postem.

Chociaż od 20 lat jest prawie nieznany w hrabstwie Delta, od tego czasu stał się ulubioną ucztą, na którą można sobie pozwolić przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.

Według Ziebella, w tym roku zadanie zapewnienia obfitości pączków w Tłusty Wtorek wymagało pewnego planowania i logistyki. Ponieważ pandemia powodowała problemy w łańcuchu dostaw, Ziebell nie był pewien, czy w lutym piekarnia będzie miała pod ręką wszystkie niezbędne składniki, aby wyprodukować tysiące produkowanych przez siebie pączków. Piekarnia zaczęła zaopatrywać się w paczuszki już w grudniu.

„Staliśmy się myszami stada” – powiedział Zebel.

Efektem końcowym był sezon Buckzky’ego, który przebiegł bez przeszkód.

Paczkis nie zawsze był częścią Tłustego Wtorku w okolicy. W rzeczywistości niewiele osób wiedziało o istnieniu ciastek.

Według Ziebell, około 20 lat temu, ówczesny kierownik piekarni Elmerer zdarzyło się zobaczyć billboard podczas podróży promujący coś, co nazywa się „paczki”.

„Nie wiedzieliśmy, jak to wymówić; nie mówiąc już o tym, co to było”. – powiedział Zebel.

Ekipa piekarni zaczęła odrabiać lekcje i wymyśliła przepis na pączki w Elmer County Market.

W pierwszym roku piekarnia zrobiła około 50 ciastek, wspomina Zippel. Od tego czasu przysmak Tłusty Wtorek zyskał lokalną popularność. Dziś piekarnia produkuje około 5000 bakków. Są dostępne i sprzedawane tylko jeden dzień w roku – Tłusty Wtorek.

Pomimo dużego popytu na pączki, Ziebell powiedział, że musi ograniczyć produkcję, aby piekarnia mogła nadal produkować inne produkty, takie jak ciasta, chleb, ciasteczka i słodkie bułki, zwłaszcza że piekarnia Elmer’s jest wytwarzana od podstaw.

Chociaż wytwarza się różne smaki pazckiego, niektóre ulubione smaki to malina, budyń i czekolada. Kolejną atrakcyjną częścią paczek Elmer jest to, że jest nie tylko dwuosobowa, ale i przeszklona.

Wydaje się, że formuła działa w oparciu o to, ile zamówień na pączki otrzymuje piekarnia każdego roku. Chociaż liczba zamówień była różna, Ziebell pamięta, że ​​największe zamówienie na paczki, jakie kiedykolwiek otrzymała piekarnia, pochodziło od firmy, która zamówiła około 42 tuziny.

„Ciągle prosili o więcej i więcej” – powiedział Zebel.

Robienie wielu pączków to naprawdę praca zespołowa w dziale piekarniczym, powiedział Ziebell. Powiedział jednak, że prawdziwym sukcesem pączków są wierni klienci piekarni, którzy co roku wracają na Tłusty Wtorek.

Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej



Angela Tate

„Dożywotni biegacz. Pionier piwa. Guru micasica. Specjalny w popkulturze w ogóle”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *