Badania sugerują, że tradycyjna japońska dieta może korzystnie wpływać na zdrowie mózgu kobiet

Badania sugerują, że tradycyjna japońska dieta może korzystnie wpływać na zdrowie mózgu kobiet

TOKIO, 17 kwietnia — Badania sugerują, że dieta składająca się z tradycyjnych japońskich potraw, takich jak zielona herbata, wodorosty i ryby, może pomóc w zapobieganiu kurczeniu się mózgu z wiekiem, będącemu częstą oznaką pogorszenia funkcji poznawczych i demencji. Jednak badanie wskazuje, że to korzystne działanie występuje tylko u kobiet!

Reklama

Reklama

Nie jest tajemnicą, że Japonia – zwłaszcza Okinawa, która położona jest na południu kraju, niedaleko Tajwanu – znana jest ze swojego stulecia. W rzeczywistości idylliczny archipelag japoński jest domem dla dużej liczby osób starszych w wieku powyżej 100 lat. Oprócz stanu umysłu i aktywnego trybu życia, jak szczegółowo opisuje Japan Airlines, uważa się, że na długowieczność wpływa także dieta. W menu tych słynnych stulatków znajdują się wszelkiego rodzaju warzywa, a także ryż, ryby i wodorosty. Ale nie tylko oni w Japonii przestrzegają tego typu tradycyjnej diety.

To dobrze, ponieważ badania sugerują, że takie nawyki żywieniowe mogą pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem kurczeniu się mózgu, zwłaszcza u kobiet. U osób starszych tego typu skurcz mózgu może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych i demencji. „Przestrzeganie zdrowych wzorców żywieniowych, ze zwiększonym spożyciem pełnych ziaren, owoców morza, warzyw, owoców, grzybów, produktów sojowych i zielonej herbaty, prawdopodobnie zapewnia działanie ochronne przed atrofią mózgu u Japonek w średnim i starszym wieku, ale nie u mężczyzn” – podsumowuje badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition.

W badaniu, wspieranym przez Japońskie Narodowe Centrum Geriatrii i Gerontologii oraz Uniwersytet w Liverpoolu w Wielkiej Brytanii, wzięło udział łącznie 1636 dorosłych Japończyków w wieku od 40 do 89 lat. Diety uczestników monitorowano przez dwa lata, co pozwoliło zidentyfikować trzy główne typy diet: dieta zachodnia; Dieta oparta głównie na warzywach, owocach i produktach mlecznych; Wreszcie tradycyjna japońska dieta. Wyniki badania sugerują, że sekret dobrego zdrowia poznawczego kobiet może leżeć w spożywaniu zielonej herbaty, grzybów, miso (pasty ze sfermentowanej soi) i innych typowych japońskich potraw. W rzeczywistości odkryto, że kobiety, które przestrzegały tradycyjnej japońskiej diety, miały mniejszy skurcz mózgu niż te, które stosowały dietę zachodnią. To samo nie dotyczyło mężczyzn. – Studio ETX

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *