Badanie zostało opublikowane w International Journal of Environmental Research i Zdrowia Publicznego. Badacze byli związani z Akademią Wychowania Fizycznego we Wrocławiu.
Zawodników obserwowano przez tydzień intensywnych treningów
Naukowcy zbadali sposób odżywiania 26 zawodowych piłkarzy z klubu występującego w I lidze polskiej. Zawodnicy obserwowani byli przez tydzień intensywnych treningów przygotowujących do startu w regularnych rozgrywkach ligowych. Niektórzy sportowcy po kontuzjach i inni przesłali niekompletne kwestionariusze żywieniowe.
Sesje treningowe w ciągu tygodnia obejmują kilka dni o większym zapotrzebowaniu, kilka dni o niższej intensywności oraz dzień wolny. Niektórzy gracze brali suplementy, podczas gdy inni najwyraźniej nie. Naukowcy opisali suplementy diety jako „suplementy diety i składniki odżywcze przeznaczone do określonych zastosowań dietetycznych”.
Spożycie pożywienia i składników odżywczych przez sportowców mierzono za pomocą szczegółowych kwestionariuszy żywieniowych. Ilości spożywanej żywności mierzono za pomocą standardowych mierników stosowanych w gospodarstwie domowym, a jeśli były dostępne, uwzględniono informacje z etykiet produktów.
Zawodnicy mają deficyt kalorii i bardzo mało węglowodanów
Badanie wykazało, że zawodnicy reprezentacji Polski spożywają dziennie średnio 2655 kalorii pochodzących z pożywienia. To wynik niższy niż podobne badania przeprowadzone wśród zawodowych piłkarzy w Holandii i Grecji. W obu przypadkach zawodowi piłkarze spożywali ponad 3300 kalorii dziennie.
Oprócz tego, że ogólnie stwierdzono niedobór kalorii, naukowcy stwierdzili, że piłkarze cierpią w szczególności na niedobór węglowodanów. Węglowodany zostały w pewnym stopniu zdemonizowane przez niedawną modę dietetyczną, a zawodowi piłkarze często martwią się swoją wagą, ponieważ ich stosunek mocy do masy bezpośrednio wpływa na ich wytrzymałość i zdolność przyspieszania. Naukowcy zauważają jednak, że odpowiednie spożycie węglowodanów ma kluczowe znaczenie dla szybkiego uzupełnienia zapasów glikogenu mięśniowego.
„Porównanie uzyskanych wyników ze standardami wykazało, że suplementy nie wystarczały do pokrycia zalecanego spożycia dla sportowców trenujących codziennie dłużej niż godzinę. . . Niska dostępność węglowodanów może prowadzić do wyczerpania glikogenu mięśniowego, a co za tym idzie zmęczenia, słabej koncentracji i zmniejszona wydajność fizyczna.Ogłoszenie.
„Spożycie węglowodanów w diecie piłkarzy było stosunkowo niskie w porównaniu z wymaganiami wynikającymi z obciążenia treningowego. Na podstawie naszych ustaleń dochodzimy do wniosku, że potrzebne są dalsze prace w celu poprawy edukacji w tym obszarze, aby poprawić wyniki sportowe poprzez poprawę magazynowania i resyntezy glikogenu. „Co więcej, dietetycy sportowi współpracujący z elitarnymi drużynami piłkarskimi muszą stosować zindywidualizowane podejście przy ustalaniu okresu spożycia węglowodanów przez sportowca, aby wesprzeć trening sportowca i dopasować codzienne cele żywieniowe. Skończyli.
Zauważyli również, że średnie spożycie witaminy B2, witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego i wapnia było poniżej zaleceń.
Prawdziwy świat może siać spustoszenie w realizacji celów badawczych – mówi dietetyk
Lloyd Parker, szef ds. żywienia w klubie Premier League Everton, powiedział, że nie jest pewien, czy spostrzeżenia polskich badaczy będą przydatne dla profesjonalisty takiego jak on. Parker powiedział, że jego własne doświadczenia w zakresie zmiany sposobu żywienia zawodników Evertonu pokazały mu, jak trudno było zmierzyć ilość składników odżywczych w rzeczywistym środowisku.
„Z pewnością istnieją pewne błędy metodologiczne w sposobie pomiaru niektórych parametrów, ale także niektóre parametry, które próbują zmierzyć, są bardzo złożone i prawie niemożliwe w zastosowanych warunkach. Na przykład wspominają o niektórych mikroelementach (witamina B, C, E, kwas foliowy) i bardzo trudno jest uzyskać ich dokładną ilość.” .Parker powiedział NutraIngredients-USA.
„Przede wszystkim potrzebny jest bardzo dokładny zapis spożycia składników odżywczych – co jest trudne do wykonania w tak licznym zespole, a zastosowana przez nich metoda jest obarczona błędami – a nawet wtedy pozostaje w zasadzie zgadywanie poziomu mikroelementów w zespole. Jedzenie, które jedli, jest… Na szczęście zależy to od tego, gdzie żywność jest uprawiana, składu gleby, sposobu jej zbierania, a następnie sposobu gotowania, a wszystko to może mieć wpływ na skład żywności , jak jest trawiony i jakie mikroelementy są biodostępne dla organizmu.On dodał.
Harmonogram spożycia składników odżywczych jest trudny
Parker powiedział swoim graczom, że otrzymuje od 3000 do 3500 kalorii energii. Powiedział, że nawet pomimo zmian, które wprowadził w Evertonie – na przykład dostarczania świeżej, pełnowartościowej żywności zamiast pakowanych kanapek z supermarketów – nadal jest wiele do zrobienia, aby poprawić dostarczanie składników odżywczych, takich jak dostarczanie zawodnikom idealnej ilości węglowodanów na boisku. Odpowiednie czasy. Ale prawdziwe życie jest pełne bałaganu, a gracze nie są pojazdami ze zbiornikami paliwa, które można łatwo napełnić i zmierzyć.
„Najlepiej, w zależności od sesji, dążyć do spożycia 3–5 kg/kg/masy ciała dziennie (z węglowodanów) w dni treningowe, a następnie większych ilości (5–8 g/kg/masy ciała) w dni grania, ale znowu nie jest to dużo graczy. Z mojego doświadczenia wynika, że znacznie przekracza 6 g. Zdecydowanie uważam, że przy większym spożyciu poziom energii można by poprawić w późniejszych etapach gier, ale bardzo trudno to zmierzyć.– powiedział Parker.
źródło: International Journal of Environmental Research i Zdrowia Publicznego
2020, 17(22), 8567; https://doi.org/10.3390/ijerph17228567
Ocena spożycia składników odżywczych przez zawodowych piłkarzy wysokiego szczebla w tygodniu treningu przedsezonowego
Autorzy: Książek A i in.
Szczyt Żywienia w Sporcie 2021
Parker był uczestnikiem szczytu NutraIngredients-USA Sports Nutrition Summit 2020, który odbył się w styczniu w San Diego. Tegoroczne wirtualne wydarzenie rozpoczyna się od sesji on Czwartek, 28 stycznia 2021 ri trzy kolejne sesje kontrolne w odstępach tygodniowych. Bądź na bieżąco z NutraIngredients-USA, aby uzyskać więcej informacji na temat tego bezpłatnego wydarzenia.