Badanie finansowane przez Narodowy Instytut Zdrowia sugeruje, że przyjmowanie ekstraktu z czekolady może zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych związanych z demencją

Badanie finansowane przez Narodowy Instytut Zdrowia sugeruje, że przyjmowanie ekstraktu z czekolady może zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych związanych z demencją

Autor: Emily Gushue, korespondentka ds. zdrowia Dailymail.Com

17:17 07 grudnia 2023, aktualizacja 17:23 07 grudnia 2023

  • Związki zawarte w kakao nie poprawiały funkcji poznawczych u osób starszych
  • Jednakże u osób starszych stosujących złą dietę zaobserwowano poprawę pamięci
  • Przeczytaj więcej: Mówi się, że dieta poparta badaniami naukowymi zmniejsza ryzyko demencji

Badanie finansowane przez rząd sugeruje, że jedzenie czekolady może spowolnić pogorszenie funkcji poznawczych u osób zagrożonych demencją.

Naukowcy ze szpitala Mass General Brigham w Bostonie podawali 500 miligramów suplementu zawierającego ekstrakt kakaowy – garść kostek ciemnej czekolady – codziennie przez dwa lata prawie 600 osobom dorosłym w wieku powyżej 60 lat.

Uczestnicy przeszli także serię testów poznawczych i psychologicznych przed i po eksperymencie.

Osoby stosujące niewłaściwą dietę – która, jak wykazano, zwiększa ryzyko demencji – osiągały lepsze wyniki w testach pamięci niż osoby, które przyjmowały placebo.

Naukowcy odkryli, że chociaż ekstrakt kakaowy nie poprawił funkcji poznawczych u osób starszych, wykazał niewielką poprawę u osób starszych z niedożywieniem.

Pogorszenie funkcji poznawczych to stopniowe pogorszenie pamięci i myślenia, objawiające się utratą pamięci, dezorientacją i trudnościami w wykonywaniu zadań. Dzieje się to często w wyniku starzenia się, dlatego zwalczanie go w starszym wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych, takich jak demencja.

Jednakże u osób, które stosowały już dietę bogatą w zdrowe owoce i warzywa, nie wykazano „statystycznie istotnej” poprawy funkcji poznawczych w porównaniu z grupą placebo.

Flawanole to naturalny związek występujący w żywności takiej jak kakao, jagody, jarmuż, cebula i herbata.

Uważa się, że te składniki odżywcze zawierają przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, które w przeszłości wiązano z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja, ponieważ zmniejszają stan zapalny w mózgu.

W szczególności kakao zawiera epikatechinę flawanolową, która, jak wykazano, zmniejsza stan zapalny i zwyrodnienie mózgu.

Ciemna czekolada jest bogata we flawanole i zawiera około 170 miligramów na 100 gramów, podczas gdy mleczna czekolada zawiera 75 miligramów na 100 gramów. Dzieje się tak dlatego, że gorzka czekolada zawiera większą ilość kakao, czyli nasion, z których produkowane jest kakao.

READ  „Doomsday” lodowca Thwaites łamie się szybciej niż sądzono

Czy można pokonać demencję? Hormon ćwiczeń usuwa blaszki Alzheimera

Eksperci wykazali, że hormon zwany irysyną, który uwalnia się podczas ćwiczeń, usuwa blaszki w mózgu związane z utratą pamięci.

Zespół badawczy ocenił wpływ ekstraktu kakaowego na 573 osoby dorosłe w wieku powyżej 60 lat. Średni wiek wynosił 70 lat. Mężczyźni stanowią 51% populacji, a kobiety pozostałe 49%.

Prawie połowa uczestników, 285, przyjmowała 500 miligramów suplementów zawierających ekstrakt kakaowy, które zawierały 80 miligramów epikatechiny, a 288 uczestników otrzymało placebo.

Grupy oceniano, aby sprawdzić, czy ekstrakt kakaowy poprawi ogólne funkcje poznawcze, funkcje wykonawcze i pamięć epizodyczną – wspomnienia określonego wydarzenia.

Na początku i na końcu okresu badania uczestnicy wypełnili 11 subiektywnych testów poznawczych i psychologicznych, a także kwestionariusze żywieniowe.

Zespół odkrył, że osoby, które przyjmowały ekstrakt kakaowy w porównaniu z placebo, „nie odnotowały statystycznie istotnej korzyści w zakresie globalnego poznania w ciągu dwóch lat”.

Stwierdzili jednak, że „analiza podgrup wykazała sugestywne korzyści dla funkcji poznawczych wśród osób, których dieta była niska na początku badania”, w tym poprawę pamięci epizodycznej.

Nie zdefiniowano „niskiej jakości diety”, ale ogólnie plany żywieniowe bogate w tłuszcz, sól, cukier i żywność ultraprzetworzoną są uważane za produkty o niższej jakości i wykazano, że zwiększają ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, cukrzycy, chorób serca, i udar. rak.

Zespół stwierdził, że potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy większe dawki ekstraktu kakaowego mogą poprawić funkcje poznawcze.

Badanie bezpośrednio zaprzecza innym niedawnym dowodom sugerującym, że flawanole znajdujące się w kakao mogą poprawić pamięć i zmniejszyć ryzyko demencji.

Badanie opublikowane w maju w czasopiśmie Neuronauka PNAS Stwierdzono, że 500 miligramów flawanoli kakaowych spowalnia i poprawia związany z wiekiem spadek sprawności umysłowej, który nie jest tak poważny jak zaburzenia takie jak demencja.

READ  „Wrześniowa pandemia” może powrócić

Ponadto inne badanie wykazało, że flawanole poprawiają wyniki w nauce u dorosłych w wieku od 50 do 75 lat.

Badanie zostało wsparte przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) oraz firmy cukiernicze Nestlé-Purina Petcare Company i Mars Edge.

Wyniki badania opublikowano w czwartek w Amerykański dziennik żywienia klinicznego.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *