Badanie sugeruje, że zastąpienie czerwonego mięsa rybami paszowymi, takimi jak śledź, sardynki i sardele, mogłoby uratować życie 750 000 osób rocznie i pomóc w walce z kryzysem klimatycznym.
Coraz więcej dowodów łączy spożycie czerwonego mięsa z wyższym ryzykiem chorób u ludzi, a także znacznymi szkodami dla środowiska. Z kolei ryby pastewne są uważane za bardzo pożywne, przyjazne dla środowiska i najliczniejsze gatunki ryb w oceanach świata.
Chociaż badania wykazały korzyści płynące ze spożycia ryb pastewnych, nie jest jeszcze jasne, w jakim stopniu zastąpienie ich czerwonym mięsem mogłoby zmniejszyć globalne obciążenie chorobami. Teraz zespół japońskich i australijskich badaczy ma odpowiedź po przeprowadzeniu największej tego typu analizy, która obejmuje dane z ponad 130 krajów.
Naukowcy odkryli, że zastąpienie czerwonego mięsa rybami paszowymi mogłoby zapobiec 750 000 zgonów rocznie i znacznie zmniejszyć częstość występowania niepełnosprawności spowodowanej chorobami dietozależnymi.
Naukowcy dodali, że przyjęcie tego rodzaju diety byłoby szczególnie korzystne dla krajów o niskich i średnich dochodach, gdzie ryb jest tani i występuje w dużych ilościach oraz gdzie ryzyko chorób serca jest szczególnie wysokie.
„Aby poprawić zdrowie ludzkie i zdrowie planety, musimy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i przejść na zdrowszą, bardziej przyjazną dla środowiska żywność”. Napisali w BMJ Global Health. „W porównaniu do czerwonego mięsa owoce morza nie tylko zapewniają wyższą koncentrację niezbędnych składników odżywczych, ale także zapobiegają chorobom niezakaźnym związanym z dietą.
„Nasze badanie pokazuje, że przyjęcie ryb pastewnych jako alternatywy dla czerwonego mięsa zapewniłoby znaczne korzyści dla zdrowia publicznego (uniknięto na całym świecie od 0,5 do 0,75 miliona zgonów z powodu chorób niezakaźnych związanych z dietą), szczególnie w odniesieniu do ograniczenia choroby niedokrwiennej serca”.
Ryby pastewne są bogate w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których spożywanie może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca, a także są bogate w wapń i witaminę B12. Mają też najniższy ślad węglowy ze wszystkich źródeł pożywienia dla zwierząt – twierdzą naukowcy powiedział.
Jednakże obecnie trzy czwarte połowów ryb pastewnych jest mielone na mączkę rybną i olej rybny – produkty najczęściej wykorzystywane w hodowli ryb.
Naukowcy opracowali cztery scenariusze, każdy reprezentujący inny wzór globalnej alokacji ryb pastewnych. Wykorzystali dane dotyczące prognozowanego spożycia czerwonego mięsa w 2050 r. dla 137 krajów oraz dane historyczne dotyczące połowów ryb pastewnych z siedlisk morskich.
W skali globalnej takie podejście mogłoby do 2050 r. zapobiec nawet 750 000 zgonów z powodu chorób dietozależnych i uniknąć nawet 15 milionów lat życia z niepełnosprawnością.
Naukowcy przyznali, że ograniczona podaż ryb pastewnych nie wystarczy, aby zastąpić całe czerwone mięso. Jednak ich zastąpienie mogłoby w dalszym ciągu znacznie zmniejszyć globalne obciążenie chorobami.
„Nasza analiza sugeruje, że ryby pastewne są obiecującą alternatywą dla czerwonego mięsa” – napisali naukowcy. „To badanie wskazuje, że w wytycznych dotyczących polityki żywieniowej opartej na rybach i politykach uwzględniających kwestie żywieniowe należy w przyszłości zwracać większą uwagę na skład spożycia ryb i promować spożycie ryb pastewnych”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”