Wołowina i jagnięcina Nowa Zelandia odpowiedziała na twierdzenia, że jagnięcina jest tutaj „produkowana według niższych standardów niż w Wielkiej Brytanii”.
Krajowy Związek Rolników (NFU) stwierdził w odpowiedzi na wiadomość, że sieć supermarketów Morrisons rozpocznie sprzedaż nowozelandzkiej jagnięciny w 39 swoich sklepach.
David Barton, przewodniczący zarządu NFA ds. hodowli zwierząt, wyraził nadzieję, że porzucenie przez supermarket zobowiązania do sprzedaży wyłącznie brytyjskiej jagnięciny będzie tymczasowe i zakończy eksperyment.
„Niedawno związki zawodowe rolników w Wielkiej Brytanii napisały do dyrektora generalnego Morrisons i innych głównych sprzedawców detalicznych, prosząc o wsparcie dla branży, w tym zdecydowane zaangażowanie w lokalne zaopatrzenie w celu utrzymania produkcji żywności w Wielkiej Brytanii i ochrony naszego bezpieczeństwa żywnościowego”.
Stwierdził, że decyzja ta była „rozczarowująca” w czasie, gdy brytyjski przemysł hodowlany znajdował się pod presją, a jagnięcinę nowozelandzką „produkowano według niższych standardów”.
Kate Acland, prezes Beef and Lamb New Zealand, skrytykowała zarzuty.
„Odrzucamy twierdzenia, że jagnięcina nowozelandzka jest produkowana według niższych standardów i zdecydowanie sprzeciwiamy się temu w Wielkiej Brytanii”.
Powiedziała, że tego typu twierdzenia mogą być naprawdę szkodliwe i po prostu nie są prawdziwe.
Acland powiedział, że NFL odwołuje się do raportu, Rada Rozwoju Zdrowia Zwierząt, Co zrobiła Wielka Brytania, porównując systemy rolnicze Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii.
„Problem polega na tym, że nie porównują podobnych z podobnymi, więc zwracają uwagę na takie rzeczy, jak wentylacja w zagrodach, a my nie trzymamy owiec w zagrodach.
„Nowa Zelandia szczyci się jednymi z najwyższych standardów dobrostanu zwierząt na świecie, co zostało potwierdzone, gdy Królewskie Towarzystwo Zapobiegania Okrucieństwu wobec Zwierząt (RSPCA) przedłożyło Izbie Lordów pisemne dowody, w których stwierdzono, że Nowa Zelandia jest jedynym kraj uznawany na całym świecie za posiadający lepsze standardy dobrostanu zwierząt. Gospodarstwo jest jednym z tych, które Nowa Zelandia ma w Wielkiej Brytanii”.
Jeśli chodzi o sprzedaż nowozelandzkiej jagnięciny w Morrisons, Acland stwierdził, że jest ona tańsza niż jagnięcina hodowana lokalnie, ponieważ nowozelandzcy rolnicy są wydajni.
„To nie ma nic wspólnego z niskimi standardami produkcji, po prostu jesteśmy naprawdę dobrzy w rolnictwie, mamy świetne warunki umiarkowane, a czynniki takie jak genetyka owiec i dobre wykorzystanie pastwisk oznaczają, że jesteśmy naprawdę wydajnymi producentami ziemi.
„Nowa Zelandia i Wielka Brytania mają wolne sezony, co oznacza, że brytyjscy konsumenci mają dostęp do najlepszych produktów sezonowych przez cały rok – co przynosi korzyści rolnikom w obu krajach.
„Stabilizuje rynek, wspiera poziom cen i sprawia, że jagnięcina pozostaje na stole konsumentów” – powiedział Acland.