Beef and Lamb NZ krytykuje twierdzenia, że ​​mięso jest produkowane według niższych standardów

Beef and Lamb NZ krytykuje twierdzenia, że ​​mięso jest produkowane według niższych standardów
Owce na pastwisku na południe od Canterbury

zdjęcie: RNZ/Sally Murphy

Wołowina i jagnięcina Nowa Zelandia odpowiedziała na twierdzenia, że ​​jagnięcina jest tutaj „produkowana według niższych standardów niż w Wielkiej Brytanii”.

Krajowy Związek Rolników (NFU) stwierdził w odpowiedzi na wiadomość, że sieć supermarketów Morrisons rozpocznie sprzedaż nowozelandzkiej jagnięciny w 39 swoich sklepach.

David Barton, przewodniczący zarządu NFA ds. hodowli zwierząt, wyraził nadzieję, że porzucenie przez supermarket zobowiązania do sprzedaży wyłącznie brytyjskiej jagnięciny będzie tymczasowe i zakończy eksperyment.

„Niedawno związki zawodowe rolników w Wielkiej Brytanii napisały do ​​dyrektora generalnego Morrisons i innych głównych sprzedawców detalicznych, prosząc o wsparcie dla branży, w tym zdecydowane zaangażowanie w lokalne zaopatrzenie w celu utrzymania produkcji żywności w Wielkiej Brytanii i ochrony naszego bezpieczeństwa żywnościowego”.

Stwierdził, że decyzja ta była „rozczarowująca” w czasie, gdy brytyjski przemysł hodowlany znajdował się pod presją, a jagnięcinę nowozelandzką „produkowano według niższych standardów”.

Kate Acland, prezes Beef and Lamb New Zealand, skrytykowała zarzuty.

„Odrzucamy twierdzenia, że ​​jagnięcina nowozelandzka jest produkowana według niższych standardów i zdecydowanie sprzeciwiamy się temu w Wielkiej Brytanii”.

Powiedziała, że ​​tego typu twierdzenia mogą być naprawdę szkodliwe i po prostu nie są prawdziwe.

Acland powiedział, że NFL odwołuje się do raportu, Rada Rozwoju Zdrowia Zwierząt, Co zrobiła Wielka Brytania, porównując systemy rolnicze Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii.

„Problem polega na tym, że nie porównują podobnych z podobnymi, więc zwracają uwagę na takie rzeczy, jak wentylacja w zagrodach, a my nie trzymamy owiec w zagrodach.

„Nowa Zelandia szczyci się jednymi z najwyższych standardów dobrostanu zwierząt na świecie, co zostało potwierdzone, gdy Królewskie Towarzystwo Zapobiegania Okrucieństwu wobec Zwierząt (RSPCA) przedłożyło Izbie Lordów pisemne dowody, w których stwierdzono, że Nowa Zelandia jest jedynym kraj uznawany na całym świecie za posiadający lepsze standardy dobrostanu zwierząt. Gospodarstwo jest jednym z tych, które Nowa Zelandia ma w Wielkiej Brytanii”.

Jeśli chodzi o sprzedaż nowozelandzkiej jagnięciny w Morrisons, Acland stwierdził, że jest ona tańsza niż jagnięcina hodowana lokalnie, ponieważ nowozelandzcy rolnicy są wydajni.

„To nie ma nic wspólnego z niskimi standardami produkcji, po prostu jesteśmy naprawdę dobrzy w rolnictwie, mamy świetne warunki umiarkowane, a czynniki takie jak genetyka owiec i dobre wykorzystanie pastwisk oznaczają, że jesteśmy naprawdę wydajnymi producentami ziemi.

„Nowa Zelandia i Wielka Brytania mają wolne sezony, co oznacza, że ​​brytyjscy konsumenci mają dostęp do najlepszych produktów sezonowych przez cały rok – co przynosi korzyści rolnikom w obu krajach.

„Stabilizuje rynek, wspiera poziom cen i sprawia, że ​​jagnięcina pozostaje na stole konsumentów” – powiedział Acland.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *