Biuro FOMO? Badanie pokazuje, że Nowozelandczycy pracujący w domu chętniej spotykają się ze współpracownikami

Biuro FOMO?  Badanie pokazuje, że Nowozelandczycy pracujący w domu chętniej spotykają się ze współpracownikami

Młodzi profesjonaliści z branży Kiwi nadal starają się chodzić na piątkowe drinki – nawet jeśli nie są w biurze na pełny etat. Zdjęcie/123RF

Praca w domu ma Wiele udokumentowanych korzyściOd poprawy koncentracji na zadaniach po skrócenie czasu dojazdu. Może to jednak oznaczać, że nie mamy okazji do spotkania się i nawiązania kontaktu z naszymi współpracownikami na głębszym poziomie Czy czegoś nam brakuje? Nowa ankieta przeprowadzona wśród młodych profesjonalistów z branży Kiwi pokazuje, jak bardzo cenimy kontakty towarzyskie w miejscu pracy, nawet gdy nie jesteśmy w biurze.

Jeśli tak jak ja spędziłeś większość lat pracy w warunkach izolacji spowodowanej pandemią, prawdopodobnie odczuwasz pewne skutki pracy z domu.

Choć minęło wiele lat, odkąd większość z nas wróciła na dobre do biura, toczy się dyskusja, czy lepiej pracować w domu, w biurze na pełen etat, czy też model hybrydowy jest najlepszy zarówno dla pracowników, jak i pracodawców.

Pracodawcy obawiają się, że osoby pracujące w domu stracą korzyści socjalne w miejscu pracy, a także czas spędzony twarzą w twarz ze współpracownikami.

Czy pracownicy hybrydowi tracą możliwość kontaktów towarzyskich? Zdjęcie/123RF

Jednak obecnie badanie pracowników w Nowej Zelandii wykazało, że Nowozelandczycy pracujący w domu nadal starają się nawiązywać kontakty towarzyskie z kolegami poza godzinami pracy – i może to wynikać z zdrowej dawki FOMO (strachu przed przegapieniem).

W badaniu zleconym przez Bacardi i przeprowadzonym przez Pureprofile wzięło udział 501 Kiwi w wieku 18–35 lat, aby dowiedzieć się, co myślą o kontaktach towarzyskich poza miejscem pracy.

80% ankietowanych pracowników Nowej Zelandii angażuje się w spotkania towarzyskie po pracy, a 52% woli spędzać czas w godzinach koktajlowych.

Prawie 70 procent chciało nawiązać kontakt ze współpracownikami poza godzinami pracy, przy czym 69 procent uważa, że ​​poprawia to kulturę pracy, 47 procent twierdzi, że pomaga to zmniejszyć stres, a 46 procent podaje to jako sposób na wzajemne świętowanie osiągnięć zawodowych.

Ken Stanford, dyrektor handlowy Bacardi, powiedział, że pokazało to, że pracownicy szukają większej liczby okazji do spotkań towarzyskich w pracy.

READ  Twój znajomy spoza restauracji ma około 20 razy większe prawdopodobieństwo, że da Ci Covid

„Kiedy widzimy zmianę perspektywy pracowników po pandemii, staje się jasne, że musimy znaleźć nowe sposoby na łączenie pracy i wypoczynku dla młodych specjalistów” – powiedział.

Jeśli chodzi o osoby pracujące w domu lub w miejscach, w których nie ma zbyt wielu zajęć towarzyskich, 67% ankietowanych stwierdziło, że chce częściej utrzymywać kontakty towarzyskie poza pracą. Brak czasu uniemożliwia osiągnięcie tego celu 47% osób, a 31% jako przeszkodę podaje zobowiązania w życiu osobistym.

Co ciekawe, 87% osób pracujących w domu chciało spotkać się ze współpracownikami po pracy, a 59% chciało spotkać się ze współpracownikami w godzinach koktajlowych. Może to wynikać z tego, że tego typu interakcje społeczne pomagają zrekompensować brak komunikacji interpersonalnej w godzinach pracy.

Czy zatem pracownicy hybrydowi mogą czerpać to, co najlepsze z obu światów?

powiedziała jedna mama Kiwi Herold Nowej Zelandii Choć jest wdzięczna za możliwość pracy z domu, kiedy tego potrzebuje, woli przebywać w biurze i spędzać czas z kolegami osobiście.

Sophie Pollard pracuje w firmie PR Campbell & Co i spędza w biurze około trzech dni w tygodniu.
Sophie Pollard pracuje w firmie PR Campbell & Co i spędza w biurze około trzech dni w tygodniu.

Sophie Pollard, która pracuje w firmie public relations Campbell & Partners w Auckland, stara się przebywać w biurze trzy dni w tygodniu, ponieważ uważa, że ​​jest to „bardziej produktywne”. Z drugiej strony korzyści płynące z pracy w domu obejmują większą zdolność koncentracji, głębsze skupienie się na części pracy oraz elastyczność w wychowywaniu dzieci.

„Czasami wystarczy po prostu być w domu… jesteśmy w otwartym biurze, co moim zdaniem jest obecnie bardzo powszechne, ale czasami wystarczy po prostu odizolować się od hałasu” – powiedziała.

„[But] Naprawdę doceniam czas spędzony twarzą w twarz z zespołem i myślę, że oni też to robią.

Powiedziała, że ​​po blokadach związanych z pandemią wirusa czas na nawiązanie kontaktu jest ważniejszy niż kiedykolwiek.

„Wzajemne kontakty towarzyskie i przekomarzanie się w biurze sprawiają, że brakuje ci tego, kiedy cię nie ma” – powiedziała, dodając, że spotkania towarzyskie po pracy stanowią dużą część kultury miejsca pracy.

READ  Zapytaj Susan: Czy rząd nie może udzielać kredytów mieszkaniowych na poziomie 2%?

„To coś, co naprawdę doceniamy, to te chwile połączenia. To miły sposób na spędzenie czasu z dala od codzienności”.

„Nasza kultura zespołowa naprawdę pomogła po prostu móc wypić razem drinka i poznać się na głębszym poziomie, ponieważ osobiście uważam, że kiedy twoje zespoły są kolegami lub dobrze współpracujesz, praca jest w rzeczywistości bardziej produktywna i wszyscy są bardziej zainteresowani i zazwyczaj bardziej się wspierają. „Niektórzy”.

Dlatego starasz się być w biurze w piątek na drinku po pracy, albo gdy są czyjeś urodziny, albo gdy masz nowego klienta, z którym się spotykasz. „Na pewno zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby tam być”.

Orzeczenie to nadeszło po niedawnym badaniu, które wykazało, że w ciągu ostatniego roku liczba Nowozelandczyków pracujących z domu wzrosła, podobnie jak poziom ich produktywności.

Jarrod Harr, profesor zarządzania na Uniwersytecie Massey, przeprowadził badanie „wellbeing@work”, w którym wzięło udział 1000–1135 pracowników Kiwi w wybranych miesiącach od listopada 2021 r. do grudnia 2023 r. Wykazało, że liczba pracy hybrydowej wśród uczestników wzrosła z 28,4% w czerwcu 2023 r. do w grudniu 2022 r. do 41,7 proc. w grudniu 2023 r. z 32,3 proc.

„Praca mieszana jest w Nowej Zelandii na zdrowym poziomie” – Haar powiedział dziennikowi The New York Times. Ogłaszać. „Może to odzwierciedlać większą akceptację niektórych prac hybrydowych – wśród pracowników w Nowej Zelandii pracujemy średnio około dwóch dni w tygodniu”.

Badanie wykazało również, że pracownicy hybrydowi są bardziej produktywni w domu w porównaniu do biura, powiedział Haar.

„Dane sugerują, że pracownicy hybrydowi są średnio co najmniej tak samo produktywni w domu jak w biurze, a nieco ponad połowa twierdzi, że są bardziej produktywni”.

Bethany Reitsma to dziennikarka mieszkająca w Auckland, pisząca artykuły o stylu życia i rozrywce. Dołączyła… Ogłaszać W 2019 r. specjalizuje się w powieściach Prawdziwe historie o kiwi, Triki oszczędzające pieniądze I Wszystko, co choć trochę ma związek z kawą.

READ  Dlaczego loty międzynarodowe są tak drogie – i kiedy będą tańsze?

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *