Braki kadrowe w łańcuchu dostaw supermarketów opróżniły półki w sklepach Wellington

Braki kadrowe w łańcuchu dostaw supermarketów opróżniły półki w sklepach Wellington
W supermarketach brakuje niektórych produktów z powodu problemów z zaopatrzeniem w centrach dystrybucji, z pracownikami, którzy są chorzy na Omicron lub muszą się izolować.

Ross Giblin/Personel

W supermarketach brakuje niektórych produktów z powodu problemów z zaopatrzeniem w centrach dystrybucji, z pracownikami, którzy są chorzy na Omicron lub muszą się izolować.

Sporadyczne oferty i ograniczenia dotyczące produktów w supermarketach w obszarze Wellington są oznaką, że zaczyna się pojawiać epidemia Omicron.

Obecnie w aglomeracji Wellington jest 17 596 aktywnych przypadków Covid-19, co stanowi prawie dwukrotność liczby aktywnych przypadków od ostatniego czwartku.

„Ponieważ mniej osób pracuje bezpośrednio w całym łańcuchu dostaw, w tym naszych dostawców, widzimy wpływ na ilość zapasów, które możemy mieć na półkach w dowolnym momencie”, powiedziała Keri Hanvin, dyrektor ds. bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju w Countdown. Łańcuch rynku.

W całym kraju Countdown zatrudnia 1800 pracowników z dala od izolacji po pozytywnym teście lub jako osoba kontaktująca się w domu.

Czytaj więcej:
* Usługi podstawowe Wellington borykają się z rosnącą liczbą przypadków Covid-19
* 1000 pracowników Countdown z Covid i niedoborami żywności w sklepach w Auckland
* Pracodawcy obawiają się przygotowań na „wielkich chorych”

Brakuje składników do pieczenia, zwłaszcza mąki i brązowego cukru.

Ross Giblin/Personel

Brakuje składników do pieczenia, zwłaszcza mąki i brązowego cukru.

Hanifen powiedziała, że ​​Count Down stara się sprowadzić jak najwięcej zapasów do swoich sklepów. Najważniejsze były priorytetowe – szczególnie w segregowanych sklepach.

W Countdown on Cable Car Lane i Wellington City New World w pobliżu Chaffers Park małe sekcje produktów zostały wyprzedane, a niektóre miały ograniczoną liczbę produktów na klienta w poniedziałek rano.

Willis St New World w Wellington zamknął część delikatesów z powodu braku personelu. Jeden pracownik powiedział, że supermarket jest dotknięty niedoborem, a pozostali pracownicy ciężko pracują, aby wypełnić luki.

Podobnie sytuacja wyglądała w Pak’n Save Petone, pobliskim Countdown i New World Lower Hutt. Niektóre półki były porozrzucane lub puste. Chociaż niektóre marki były najwyraźniej wyprzedane lub podaż była niska, zawsze dostępne były alternatywy. Szczególnie popularne były chusteczki i pastylki do ssania.

W Porera Count Down brakuje również serwetek.

Kate Green / Personel

W Porera Count Down brakuje również serwetek.

Limitami zakupowymi były mąka, cukier, słodziki, mrożone przetwory z kurczaka oraz wielopakowe bloki lodu.

Borrero World od lat ogranicza zakupy mąki, owoców w puszkach, warzyw, ryb, makaronów, płatków śniadaniowych i nabiału. Półki z serwetkami i papierem toaletowym były do ​​połowy zaopatrzone, podobnie jak naleśniki i pizza.

Rzecznik prasowy First Union, Ben Peterson, powiedział, że zarówno Countdown, jak i New World były utrudnione przez pracowników, którzy wzięli wolne, czy to chorzy, czy odizolowani z powodu Covid-19.

Obie firmy posiadały centra dystrybucyjne w Auckland i Palmerston North. Większość zaopatrzenia Wellington będzie pochodzić z Palmerston North.

„Kiedy tutejsze sklepy zwalniają, zwalniają” – powiedział Peterson.

Puste półki w Porriua New World.

Kate Green / Personel

Puste półki w Porriua New World.

Powiedział, że pracownicy odchodzą do innych prac, ponieważ mogą zarabiać wyższe i nie chcą zajmować się nadużyciami klientów supermarketów.

„Jest część naszej społeczności, która uważa, że ​​jest w porządku wyrażać swoją frustrację 17-latkom, kiedy wychodzą” Peterson Seif

W obszarach o dużym stresie, takich jak Auckland, Count Down zarządza skróceniem godzin handlu i zamknięciem delikatesów i piekarni, aby pracownicy mogli zostać odesłani gdzie indziej.

Ilość produktów mlecznych jest ograniczona na klienta, a już ma tylko kilka półek.

Kate Green / Personel

Ilość produktów mlecznych jest ograniczona na klienta, a już ma tylko kilka półek.

Emma Wooster, dyrektor ds. korporacyjnych w Foodstuffs, która zarządza takimi markami jak Pak’n Save, New World i Four Square, powiedziała, że ​​zatrudnia więcej osób, aby utrzymać pełne sklepy. Powiedziała, że ​​​​czas otwarcia poszczególnych sklepów można skrócić, gdy pracownicy uzyskają pozytywny wynik testu lub nawiążą kontakt z domem.

Moore Wilson’s prowadzi cztery sklepy w Wellington i Wairarapa. Dyrektor generalny Amanda Thompson powiedziała, że ​​niektórzy pracownicy zostali dotknięci przez Covid, ale poziom zatrudnienia pozostaje pod kontrolą.

Wystąpiły pewne opóźnienia w wysyłce i dystrybucji ze strony dostawców, ale nie wystąpiły poważne niedobory zapasów.

W tym tygodniu godziny otwarcia zostały skrócone o godzinę.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *