Todd Eyre/Nowa Zelandia Dom i ogród
Burger jagnięcy z sałatką grecką i tzatziki.
Przepis pochodzi od zespołu magazynu NZ House & Garden.
Pyszne paszteciki jagnięce z serem feta, sałatką i kremowymi tzatziki naśladują duży, odważny smak autentycznej greckiej kanapki z gyro, ale w formie burgera.
Burger jagnięcy z sałatką grecką i tzatziki
Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 4-6 minut | Służy 4
Pyszne paszteciki jagnięce z serem feta, sałatką i kremowymi tzatziki naśladują duży, odważny smak autentycznej greckiej kanapki z gyro, ale w formie burgera.
składniki
Tzatziki
½ ogórka, grubo startego
1 szklanka jogurtu typu greckiego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka świeżej mięty, drobno posiekanej
1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego
Burger jagnięcy
400 gramów mielonej jagnięciny
½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego
2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej
– Drobno starta skórka i sok z połowy cytryny
4 bułki do hamburgerów przekrojone na pół i podpieczone
Sałatka grecka
4 liście sałaty
100 gramów sera feta pokrojonego w cienkie plasterki
4 małe pomidory, pokrojone w plasterki
½ ogórka telegraficznego, pokrojonego w plasterki
droga
Tzatziki: Z ogórków wyciśnij jak najwięcej płynu i dodaj je do miski z jogurtem, czosnkiem, miętą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem i trzymaj na zimno.
Burger jagnięcy: W dużej misce połącz jagnięcinę z cebulą, czosnkiem, ziołami, skórką cytryny i sokiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki rękami i uformuj z nich 4 płaskie, okrągłe krążki jednakowej wielkości.
Grilluj lub smaż burgery przez 3-4 minuty z pierwszej strony i 1-2 minuty z drugiej strony, jeśli są średnie, lub dłużej, według uznania. Wyjmij burgery na talerz, aby odpoczęły przez kilka minut, a następnie podawaj je w bułkach ułożonych ze składnikami sałatki i kawałkami tzatziki.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”