Co trzeba zrobić, aby zamienić pomysł w odnoszący sukcesy biznes? Fiona Connor rozmawia z właścicielami firm o wyzwaniach i sukcesach.
Syed Sahrawat wyjaśnia, w jaki sposób on i jego żona Chandra weszli na własną rękę w biznes restauracyjny, tworząc Siddart, a następnie Cassię w Auckland — i jak poradzili sobie z ekonomicznym szokiem związanym z pandemią.
Jakie są twoje pierwsze kroki?
Potrzebowaliśmy przede wszystkim finansowania i miejsca. Spotkałem anioła biznesu w kawiarni, do której wpadałem każdego ranka na kawę. Chand i ja pożyczyliśmy Siddharthowi kapitał początkowy z udziałem w zyskach i odsetkami, dopóki nie spłaciliśmy pożyczki.
Zdecydowaliśmy się również na zaciągnięcie drugiej hipoteki na nasz dom, aby zabezpieczyć kredyt. Pomimo ryzyka myślę, że ostatecznie była to dobra decyzja, ponieważ rezygnacja nie wchodziła w grę, bo stracilibyśmy dach nad głową. Warunkiem inwestycji było utrzymanie przez Chanda pracy nauczycielskiej. Chociaż pomogła założyć firmę, tylko ja płaciłem sobie pensję.
Czy lokal jest wynajmowany czy wynajmowany?
Siddharth jest wynajęty. Przyjrzałem się różnym lokalom, aby kupić firmę i znalazłem idealną, nepalską restaurację Himalaya na placu Three Lamps. Pokazałem Chandowi przestrzeń, była mała, może pomieścić tylko 30 gości, ale miała wspaniałe widoki – wiedziałem, że to właściwe miejsce.
Firma, która była na miejscu, była na sprzedaż, więc zapłaciliśmy za aktywa biznesowe i wynajęliśmy powierzchnię. Chand musiał pracować nad napiętym budżetem w wysokości 50 000 dolarów, aby przekształcić go w formalną jadalnię. Ostatecznie w 2016 roku rozszerzyliśmy Sidart o sąsiednią wypożyczalnię i stworzyliśmy pokój dla 50 gości.
Bądź bardzo ostrożny z umowami najmu, uważnie sprawdzaj treść i zdecydowanie uzyskaj dobrą poradę prawną. Spróbuj uzyskać nową umowę najmu lub negocjuj z właścicielem zamiast rezygnować ze starej umowy najmu. Pomyśl o najgorszym scenariuszu i o tym, jak zareagowałby najemca w takiej sytuacji.
W jaki sposób Twoja pierwsza praca pomogła Ci otworzyć drugą firmę?
W 2012 roku spłaciliśmy pożyczkę, którą zaciągnęliśmy u naszych aniołów biznesu i zaczęliśmy odkładać na bok to, co mieliśmy zamiar spłacić pod względem spłaty kapitału i pożyczki na nasz następny projekt.
To wygenerowało niewielki kapitał początkowy, który w połączeniu z dobrymi wynikami biznesowymi pozwolił nam otworzyć Cassię. Znaleźliśmy borykającą się z trudnościami firmę, która została przejęta przez właściciela i skontaktowaliśmy się z nim w celu zakupu aktywów firmy i przejęliśmy dzierżawę terenu.
Jak upewnić się, że masz wystarczającą rotację, aby kontynuować?
Robi sie trudniej. Stara formuła wynosiła 30% kosztów pracy, 30% kosztów towarów, a następnie 40% czynszu i mediów, w tym zysku. Stara formuła nie jest już aktualna.
Z kryzysem kosztów utrzymania, rosnącymi kosztami pracy i nieuchronną recesją, w 2023 r. trzyma się mniej więcej tak samo, jak w 2009 r., kiedy po raz pierwszy otworzyliśmy Siddart. Musisz stale aktualizować to, co robisz i promować swoją firmę oraz upewniać się, że pozostajesz odpowiedni dla konsumenta, aby nadal do ciebie przychodził.
Jaki jest klucz do osiągnięcia zysku i oszczędności w sytuacji awaryjnej?
Cóż, przede wszystkim dobrze się ubezpiecz, aby nie dać się wciągnąć w oszczędności na nagłe wypadki. Pandemia, której nie możesz ubezpieczyć, dlatego zatrzymujesz zarobki jako oszczędności na deszczowe dni.
Musisz się spodziewać, a jeśli zobaczysz, że twoje książki są czerwone, zacznij działać, aby rozwiązać problem. Przykładem są rosnące koszty towarów – oceń swoich dostawców, aby uzyskać lepsze ceny i sprawdź menu pod kątem marnotrawstwa. Kluczem jest, aby przez cały czas mieć puls w swojej pracy i nie pozwolić, aby problem jątrzył się zbyt długo.
Jak poradziliście sobie z epidemią?
Myślę, że epidemia była jak tsunami. Widzisz, że nadchodzi, ale nie możesz przed tym uciec. Chand przewidział, że będziemy musieli dość szybko zająć się fast foodami i przygotowywał do tego nasze restauracje, gdy ogłoszono blokadę na poziomie 4. Było to bardzo trudne w 2020 r., bez pojęcia o terenie i niepewności co do przyszłości.
Jako liderzy biznesowi jesteście przyzwyczajeni do prognozowania, budżetowania i obsadzania planu kadrowego, ale musieliśmy myśleć samodzielnie i całkowicie polegać na rządzie kierującym reakcją zdrowotną. Trudno było nam zapewnić personelowi pewność, ale zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, pilnując naszych cotygodniowych powiększeń i aktualizacji.
Na poziomie 3 Chand i ja zdecydowaliśmy, że sami będziemy realizować dostawy, ponieważ nie chcieliśmy pytać personelu, czego sami nie lubimy robić. Pandemia wyczerpała nasze rezerwy gotówkowe, ale wyszliśmy na drugą stronę z naszym biznesem w nienaruszonym stanie i nie straciliśmy żadnego z naszych pracowników.
Jak zjawiska pogodowe wpłynęły na twoją pracę?
Cassia zalała dwukrotnie w ciągu 10 miesięcy, po raz pierwszy w marcu 2022 roku. Nasi sąsiedzi, Bar Jefferson, nigdy się nie podnieśli.
Drugim razem była powódź z 27 stycznia, tym razem bardziej niszczycielska, ponieważ wpływ pogody był odczuwalny podczas obiadu o godzinie 18:00. Szybko zdaliśmy sobie sprawę, że będziemy musieli ewakuować wszystkich dla ich własnego bezpieczeństwa. Desperacko staraliśmy się zachować nasze stado, a ponieważ deszcz nie ustawał, a moje serce wymykało się spod kontroli, wyszliśmy na noc — nie zmrużyłem oka.
Wiedzieliśmy, że minie trochę czasu, zanim znów będziemy mogli zacząć działać. Jesteśmy rodziną i nikt nie straci pracy pomimo lockdownu. Potem musieliśmy planować z wyprzedzeniem i zrobiliśmy wstępny plan francuskiej kawiarni pop-up, Cassia. Trwało to osiem tygodni.
Czego ludzie mogą się nauczyć z tego, jak utrzymujesz swoją firmę?
Stawiamy naszych ludzi i naszą markę w centrum każdej podejmowanej przez nas decyzji. Czasami wydaje się, że najłatwiejszą opcją jest odwieszenie fartuchów i zamknięcie się – ale wróciliśmy do tego, dlaczego nie powinieneś być wytrwały, i znaleźliśmy sposób, aby iść dalej.
Tak długo, jak masz pasję, aby wstać i iść dalej, powinieneś, ponieważ nawet złe czasy nie mogą trwać wiecznie i musisz tylko znaleźć sposób, aby przez to przejść.
Jaka jest najważniejsza rada, jakiej możesz udzielić?
Istnieje wiele rzeczy, które możesz kontrolować i dostosowywać w firmie, aby dostosować ją do wyzwań, ale bądź przygotowany na zamianę cytryn w lemoniadę, ponieważ rzeczy takie jak pandemia i zdarzenia pogodowe to po prostu rzeczy, których nie możesz kontrolować. Tylko Ty możesz kontrolować swoją reakcję na nie. Moja rada to poleganie na przyjaciołach i społeczności w celu uzyskania wsparcia, gdy sytuacja się pogorszy. Najlepsza pomoc, jaką możesz uzyskać, jest już wokół ciebie, więc nie bądź zbyt dumny, aby podnieść rękę i poprosić o nią.