Bycie weganinem może być częścią Twojego DNA

Bycie weganinem może być częścią Twojego DNA

Subskrybuj program Jedz, ale lepiej: Morze Śródziemne w CNN. Nasz ośmioczęściowy przewodnik przedstawia pyszny, wspierany przez ekspertów styl życia, który poprawi Twoje zdrowie na całe życie.



CNN

Nowe badanie pokazuje, że niejedzenie mięsa może nie wynikać wyłącznie z siły woli.

Badanie opublikowane w środę w PLOS One wykazało, że cztery geny są powiązane z tym, jak dobrze dana osoba jest w stanie przestrzegać wegańskiego stylu życia.

„W tej chwili możemy powiedzieć, że genetyka odgrywa ważną rolę w wegetarianizmie i że niektórzy ludzie mogą być genetycznie bardziej przystosowani do diety wegetariańskiej niż inni” – stwierdził główny autor badania. Dr.. Nabil Yassinemerytowany profesor patologii w Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Yassin napisał w e-mailu, że oprócz praktyk religijnych i kulturowych do czynników motywujących ludzi do ograniczenia lub wyeliminowania spożycia mięsa należą także względy zdrowotne, etyczne i środowiskowe, ale nie zawsze kończą się one sukcesem.

„W odpowiedzi na szczegółowe kwestionariusze duża część wegetarian opisuje siebie jako jedzącą produkty mięsne” – powiedział. „To sugeruje, że wiele osób, które chcą zostać wegetarianami, nie jest w stanie tego zrobić, a nasze dane sugerują, że genetyka jest przynajmniej jednym z powodów”.

badania „Nie byliśmy w stanie określić, kto może mieć genetyczną predyspozycję do wegetarianizmu, a kto nie, ale badacze mają nadzieję, że przyszłe prace rozwiążą ten problem” – powiedział Yassin.

Może to zaowocować lepszymi informacjami na temat zdrowia w przyszłości, powiedział dr José Ordovas, dyrektor ds. żywienia i genomiki oraz profesor żywienia i genetyki na Uniwersytecie Tufts w Massachusetts. Ordovas nie brał udziału w badaniu.

„Badanie podkreśla złożony związek między naszymi genami a wyborami żywieniowymi, sugerując, że w przyszłości możemy mieć bardziej spersonalizowane zalecenia dietetyczne w oparciu o predyspozycje genetyczne” – powiedział.

READ  Wielki Zderzacz Hadronów znajduje dowody na istnienie 3 nigdy wcześniej nie widzianych cząstek

Latynoskie/E+/Getty Images

Yassin powiedział, że znajomość powiązania genetycznego może pomóc w ulepszeniu spersonalizowanych porad zdrowotnych.

Naukowcy wykorzystali dane z brytyjskiego Biobanku, dużej biomedycznej bazy danych i zasobów badawczych, które umożliwiają długoterminowe śledzenie ludzi.

Według badania, porównano ponad 5 000 rygorystycznych wegetarian, czyli osób, które w ciągu ostatniego roku nie jadły mięsa zwierzęcego, z ponad 300 000 osób z grupy kontrolnej, które jadły mięso w poprzednim roku.

Naukowcy zidentyfikowali trzy silnie zidentyfikowane geny i 31 innych potencjalnie powiązanych z wegetarianizmem. W analizie genetycznej naukowcy zaobserwowali, że wegetarianie częściej niż niewegetarianie mają różne odmiany tych genów.

Przyczyną tego może być sposób, w jaki różni ludzie przetwarzają tłuszcze lub lipidy.

Yassin powiedziała, że ​​wiele genów, które w badaniu powiązano z wegetarianizmem, jest powiązanych z metabolizmem tłuszczów.

Dodał, że rośliny i mięso różnią się stopniem złożoności tłuszczów, dlatego niektórzy ludzie mogą genetycznie potrzebować części tłuszczów dostarczanych przez mięso.

„Spekulujemy, że może to mieć coś wspólnego z różnicami genetycznymi w metabolizmie tłuszczów i jego wpływem na funkcjonowanie mózgu, ale potrzebne są dalsze badania, aby zweryfikować tę hipotezę” – powiedział Yassin.

Badanie ma jednak ograniczenia – stwierdził Ordovas.

Wszyscy uczestnicy analizy byli biali, co według Yassina pozwoliło zachować jednorodność próbki, aby uniknąć zakłócania wyników przez praktyki kulturowe.

Uniemożliwia to również zastosowanie danych do całej populacji, powiedział Ordovas.

Choć badanie to może nie dostarczyć ostatecznej odpowiedzi, powiedział, jest ono ważnym spojrzeniem na odżywianie.

„To badanie podkreśla stosunkowo niezbadany obszar badań: genetykę stojącą za preferencjami żywieniowymi” – powiedział Ordovas. „Długoterminowe powiązanie wariantów genetycznych ze ścisłym wegetarianizmem sugeruje, że istnieje biologiczna podstawa tego wyboru żywieniowego, wykraczająca poza zwykłe względy kulturowe, etyczne czy środowiskowe”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *