CDC ostrzega przed możliwym narażeniem na wirusowe zapalenie wątroby typu A w lokalu Marco’s w Lewiston

CDC ostrzega przed możliwym narażeniem na wirusowe zapalenie wątroby typu A w lokalu Marco’s w Lewiston

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom stanu Maine ostrzega klientów, którzy mogli być narażeni na wirusowe zapalenie wątroby typu A w restauracji w Lewiston. Pracownik gastronomii Lewiston pracował w restauracji włoskiej Marco’s w okresie zakaźnym w dniach: 11-13, 15-16, 18, 20-22, 25 i 27-28. Urzędnicy twierdzą, że osoby, które mogły zjeść jedzenie lub napoje w restauracji Marco, mogą być narażone na ryzyko zakaźnej choroby wątroby. Zainfekowani ludzie mogą rozprzestrzeniać wirusa przez około dwa tygodnie przed pojawieniem się objawów i tydzień po ich pojawieniu się. Wirusowemu zapaleniu wątroby typu A można zapobiegać poprzez szczepienie. Osoby, które mogły mieć kontakt z wirusem, mogą uniknąć zachorowania, jeśli zaszczepią się w ciągu 14 dni od ekspozycji. Objawy mogą pojawić się w czasie od 15 do 50 dni po ekspozycji. Objawy te obejmują: uczucie zmęczenia, zmniejszenie apetytu lub jego brak, ból brzucha, nudności, biegunkę, ciemne zabarwienie moczu, żółtaczkę (zażółcenie skóry i oczu), gorączkę i ból stawów. Jeśli po możliwym narażeniu wystąpi którykolwiek z tych objawów, należy zwrócić się o pomoc lekarską. Eksperci ds. zdrowia radzą każdemu, kto ma w tym czasie resztki jedzenia, aby się ich pozbył. Współwłaściciel restauracji Duane Arnold w pisemnym oświadczeniu wyjaśnił, że pracownik będący źródłem narażenia pracował mniej niż dziesięć godzin tygodniowo. „Pomimo tego odosobnionego przypadku stanowe CDC ustaliło, że nie ma bezpośredniego zagrożenia dla naszych klientów ani pracowników i jesteśmy otwarci” – napisał. „Dążymy do przejrzystości i będziemy nadal współpracować ze stanową CDC, aby zapewnić ciągłe bezpieczeństwo naszych klientów i pracowników”. „Jesteśmy w pełni zaangażowani w utrzymanie najwyższych standardów czystości, bezpieczeństwa i wspaniałego jedzenia”.

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom stanu Maine ostrzega klientów, którzy mogli być narażeni na wirusowe zapalenie wątroby typu A w restauracji w Lewiston.

READ  Deszcz meteorów Lyrid osiąga swój szczyt w tym tygodniu, tuż przed pełnią różowego księżyca

Pracownik gastronomii Lewiston pracował w restauracji włoskiej Marco’s w okresie zakaźnym w dniach: 11-13, 15-16, 18, 20-22, 25 i 27-28.

Urzędnicy twierdzą, że ci, którzy jedli lub pili w restauracji Marco, mogą być narażeni na ryzyko zakaźnej choroby wątroby.

Zainfekowani ludzie mogą rozprzestrzeniać wirusa przez około dwa tygodnie przed pojawieniem się objawów i tydzień później.

Szczepionka może zapobiec wirusowemu zapaleniu wątroby typu A. Osoby, które mogły mieć kontakt z wirusem, mogą uniknąć zachorowania, jeśli zaszczepią się w ciągu 14 dni od ekspozycji.

Objawy mogą pojawić się w czasie od 15 do 50 dni po ekspozycji.

Objawy te obejmują:

  • czuję się zmęczony
  • Niski apetyt lub jego brak
  • ból brzucha
  • mdłości
  • Biegunka
  • Ciemny kolor moczu
  • Żółtaczka (zażółcenie skóry i oczu)
  • Gorączka
  • Ból stawu

Jeśli po możliwym narażeniu wystąpi którykolwiek z tych objawów, należy zwrócić się o pomoc lekarską. Eksperci ds. zdrowia radzą każdemu, kto ma w tym czasie resztki jedzenia, aby się ich pozbył.

Współwłaściciel restauracji Duane Arnold w pisemnym oświadczeniu wyjaśnił, że pracownik będący źródłem narażenia pracował mniej niż dziesięć godzin tygodniowo. „Pomimo tego odosobnionego przypadku stanowe CDC ustaliło, że nie ma bezpośredniego zagrożenia dla naszych klientów ani pracowników i jesteśmy otwarci” – napisał.

„Dążymy do przejrzystości i będziemy nadal współpracować ze stanową CDC, aby zapewnić ciągłe bezpieczeństwo naszych klientów i pracowników”.

„Jesteśmy w pełni zaangażowani w utrzymanie najwyższych standardów czystości, bezpieczeństwa i wspaniałego jedzenia”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *