Chiński producent shiitake otwiera produkcję w Polsce i Hiszpanii

Chiński producent shiitake otwiera produkcję w Polsce i Hiszpanii

Bi ShuTong jest European Business Developer w QiHe Biotechnology. Firma specjalizuje się w produkcji shiitake, king ostryg oraz kłód podrzędnych na ostrygi i inne grzyby egzotyczne.

Firma niedawno otworzyła własny biznes w Hiszpanii o nazwie Centrum Grzybów Egzotycznych. Posiada również centrum produkcyjne w Polsce, w którym produkuje shiitake i boczniaka królewskiego.


Shandong QiHe Biotech wprowadził najbardziej zaawansowany na świecie system CNC do grzybów jadalnych i stworzył kompletny system produkcji od szczepów po produkty głęboko przetworzone. (Zdjęcie powyżej; zakład produkcyjny w Shandong w Chinach.)

„Produkujemy we własnych fabrykach i importujemy mrożone substraty do shiitake i ostryg królewskich z Chin”, mówi Shudong: „Nasz zakład w Polsce został oficjalnie uruchomiony w maju 2020 r., a Hiszpania jest obecnie w budowie. Fabryki zbudowaliśmy w 2005 r. W Korei Południowej , następnie w 2014 roku otworzyliśmy fabrykę w USA, a w 2015 w Japonii.Obecnie mamy cztery farmy w USA, trzy w Japonii i jedną spółkę zależną w Korei Południowej. wszystkie te rynki.Oprócz świeżych grzybów dostarczamy również podłoże na rynek.”


Na zdjęciu zautomatyzowana linia do produkcji kłód zaprojektowana przez Guihee Biotechnology. Firma produkuje rocznie od 150 do 200 milionów kłód shiitake.

Po wyprodukowaniu kłody są zamrażane do momentu umieszczenia ich w obszarze uprawy shiitake.

W Polsce firma zaopatruje w podłoże okoliczne gospodarstwa. W Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Austrii QiHe Biotech dostarcza gotowy produkt. Większość sprzedaży obsługują duzi dystrybutorzy w Polsce. W Chinach zakłady produkcyjne QiHe mogą produkować od 150 do 200 milionów kłód shiitake rocznie.

ShuTong komentuje: „Rynek europejski szybko się rozwija. W przeszłości w Holandii było niewielu producentów o niezawodnej produkcji. Większość tych, którzy kupują podłoże z Chin, to drobni rolnicy. Ich produkcja była również niespójna, a jakość podłoża była niespójne. Teraz współpracujemy z producentami i produkcja stała się bardziej stabilna. Shiitake’s Stała podaż wzrosła, podobnie jak popyt na grzyby.”

READ  Lapid: Izraelska „kapitulacja” przed Polską „narodową hańbą”

„Uprawiamy grzyby shiitake i boczniaki królewskie w Europie. W USA uprawiamy również boczniaki i budujemy nową bazę produkcyjną do produkcji grzybów enoki. Popyt w USA stale rośnie, a podaż poprawiła się. W całej Europie , popyt na grzyby egzotyczne rośnie. Pozyskujemy nowe dostawy, ponieważ produkujemy lokalnie. W ramach naszej strategii biznesowej kupujemy podłoże w Chinach i wysyłamy je do naszych gospodarstw za granicą. Wiemy, że ten rynek zajmie trochę czasu. Na rozwój i aby ustabilizować zamówienia, nadal inwestujemy, ponieważ mamy zaufanie do tego rynku”, mówi z przekonaniem Shudong.

Zautomatyzowana linia do produkcji i pakowania kłód shiitake

W rzeczywistości sprzedaż i marketing nowego shiitake okazały się bardzo trudne nawet w Stanach Zjednoczonych. Ale tutaj popyt znacznie wzrósł ostatnio i jest teraz stabilny i silny.

Grzyby shiitake są stosunkowo łatwe w uprawie, ale często wymagają ograniczonej przestrzeni z kontrolowanym środowiskiem atmosferycznym. Hodowcy wyjmują podłoże z pojemnika, spryskują je wodą i po 3 do 5 dniach wyrastają grzyby shiitake. Po 7 dniach możesz zbierać. Ogólnie rzecz biorąc, shiitake ma dwa rzuty na kłodę, z których każdy waży od 700 do 800 gramów. Ostryga królewska to pojedynczy rzut, który wyhoduje 400-500 gramów grzybów w ciągu 20 dni.

ShuTong podsumowuje: „Ostryga królewska jest fantastycznym substytutem mięsa; można ją pokroić na kawałki i ugotować w garnku. Nasze lokalne platformy produkcyjne i dystrybucyjne zapewniają elastyczność i szybkie wprowadzanie na rynek. Wierzymy, że popyt w Europie wzrośnie. Jesteśmy gotowi dostarczyć w nadchodzących latach”.

Po więcej informacji:
Bi ShuTong
Shandong QiHe Biotechnology Co., Ltd.
Kom.: +8618766988961
E-mail: [email protected]
www.qiheshengwu.com

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *