Duże wycofania cukru mają ogromny wpływ na biznes – ci, którzy handlują cukrem, są zmuszeni do jego wyrzucania w ogromnych ilościach.
wzywanie Wydany po rutynowych testach, które wykazały niski poziom zanieczyszczenia ołowiem, wpływa na produkty z surowego i brązowego cukru marki Chelsea, Pams i Woolworths, które są sprzedawane od października.
Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego stwierdziło, że ryzyko jest niskie.
Jednak Diana Yang spodziewała się stracić ponad 50 000 dolarów na swojej firmie zajmującej się ciastkami, Mustache, która już musiała anulować zamówienia i wyrzucić zapasy, co odpowiada tysiącom ciasteczek.
Powiedziała, że to „naprawdę druzgocące”, a jej „serce upadło”, kiedy dowiedziała się o odwołaniu.
To skłoniło ją do nagłego zamknięcia sklepów w Auckland i internetowych w piątek rano i prawdopodobnie tak pozostanie do przyszłego tygodnia.
„Trochę się martwię. Oczywiście podczas Covid ciężko było gościnność, ta utrata sprzedaży naprawdę na nas wpłynie”.
Większość zaatakowanych produktów cukrowych miała ogólną wielkość konsumencką – od 500g do 4kg.
Ale zawierał również 25-kilogramową torbę drobnego brązowego cukru Chelsea, z czym borykała się jej firma, a obecnie ma około 30 torebek.
Wyzdrowienie z tych „wąsów” zajęłoby naprawdę dużo czasu – powiedział Yang.
Powiedziała, że muszą zacząć od zera, i była zbulwersowana, że dowiedziała się o wezwaniu dopiero dzięki doniesieniom medialnym około godziny 11, pomimo porad opublikowanych wczoraj wieczorem, powiedziała.
„W przeszłości mieliśmy już wycofanie kilku czekoladek, ale od razu skontaktowało się z nami MPI i oddzwonili inni dostawcy”.
Ale „nie była pewna”, dlaczego nikt nie skontaktował się z nimi w sprawie tego wycofania „a Chelsea jest tak dużą marką”.
New Zealand Sugar – Chelsea Sugar – nie był dostępny na wywiad, ale powiedział w oświadczeniu, że skontaktował się z New Zealand Food Safety, gdy tylko zostanie zidentyfikowany potencjalny problem.
Jeszcze nie wiesz, ile cukru trzeba się pozbyć, ile to będzie kosztować, czy zabraknie cukru brązowego i surowego.
Wydaje się, że do skażenia doszło w całym łańcuchu dostaw masowym statkiem dostarczanym do Nowej Zelandii – statkiem, który wcześniej był używany do transportu innych materiałów.
To nie wystarczyło, powiedział zastępca dyrektora generalnego Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego Vincent Arbuckle.
„[New Zealand Sugar’s] Z tego też nie jestem zadowolony, więc przeprowadzą śledztwo”.
Arbuckle powiedział, że przynajmniej potwierdził, że było to „odosobnione wydarzenie”.
Powiedział, że poziomy ołowiu są bardzo niskie i byłyby problemem tylko wtedy, gdyby ktoś spożywał „zanieczyszczony produkt przez długi czas”.
Arbuckle nie uważał, że ludzie powinni się „w ogóle martwić” objawami zatrucia ołowiem.
– To jest środek ostrożności – powiedział.
„Wszyscy producenci regularnie monitorują ołów i inne zanieczyszczenia. Jeśli coś zidentyfikują, działają szybko”.
Arbuckle powiedział, że istnieją pewne iteracje środowiskowe ołowiu, ale nigdy nie powinno to zostać odkryte.
Konsumenci są zobowiązani do zwrotu skażonych produktów w celu uzyskania zwrotu pieniędzy.
Lista numerów partii produktów, których dotyczy problem, jest dostępna pod adresem MPI . strona, z tymi numerami partii wydrukowanymi na opakowaniu produktu.
Wycofanie nie wpłynęło na rafinowany cukier biały.