Conin według najlepszego szacunku | EurobuildCEE

Conin według najlepszego szacunku |  EurobuildCEE

Panattoni Park Konin otrzymał certyfikat BREEAM na najwyższym poziomie w ramach International New Building Organisation. To czwarta inwestycja Panattoni w Europie z wysoką oceną w tym systemie.

Panattoni Park Konin to druga inwestycja na polskim rynku nieruchomości przemysłowych, która osiągnęła doskonałość BREEAM. Obydwa certyfikaty zdobyło Panatoni, a inwestycja Kone uzyskała 90 proc., co czyni ją najwyżej ocenianym budynkiem przemysłowym w Polsce. Zużycie wody w obiekcie zostało zmniejszone o prawie 88 procent w porównaniu z budynkiem bazowym, a recykling na miejscu przekroczył 99,6 procent. Inwestycja obejmuje instalację szarej wody oraz fotowoltaikę.

W całej Europie coraz więcej klientów i inwestorów zwraca się w stronę zielonych inwestycji. Wynika to m.in. z przyjętej Strategii Zrównoważonego Rozwoju UE i ambicji osiągnięcia zerowej emisji. Do 2028 r. wszystkie nowe budynki będą musiały działać przy zerowym zużyciu energii netto. Dlatego w naszym portfolio dynamicznie rośnie liczba budynków certyfikowanych na najwyższym poziomie. Dzięki ciągłemu wdrażaniu coraz szerszej palety rozwiązań prośrodowiskowych i prospołecznych nasze inwestycje stają się coraz bardziej zrównoważone, a ich wpływ na środowisko znacznie ograniczony.
Emilia Dębowska, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju, Panattoni

Ślad węglowy budynku wynosi 299 kg CO2/m2, co odpowiada klasie A (maksymalnej) zgodnie z metodą benchmarkingu Carbon Heroes One Click LCA. W trosce o różnorodność biologiczną posadzono odpowiednią rodzimą roślinność, stworzono siedliska dla owadów oraz wdrożono niebiesko-zielone rozwiązania infrastrukturalne. Na miejscu zapewniono udogodnienia zachęcające pracowników do korzystania z transportu niskoemisyjnego i ograniczające podróże osobiste. Przygotowano 10 miejsc parkingowych z ładowarkami dla samochodów elektrycznych, 40 miejsc dla rowerów oraz przebieralnie i prysznice dla rowerzystów.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *