Firma Cummins wybrała lokalizację w pobliżu Krakowa na południu Polski na lokalizację nowego, specjalnie wybudowanego centrum przebudowy silników o dużej mocy. Skoncentrowana w Europie inwestycja o wartości 10 milionów USD będzie wspierać rosnący popyt w wielu segmentach rynku na silniki, które są przebudowywane i testowane w warunkach fabrycznych, aby spełnić standardy jakości firmy Cummins i osiągnąć nowe specyfikacje silników.
Krakowskie centrum przebudowy uzupełni istniejące na całym świecie obiekty firmy przeznaczone do odbudowy silników o pojemności 19 L i wyższych, w tym QSK60. Odbudowa obejmuje całkowity demontaż, czyszczenie, kontrolę i wymianę głównych komponentów, powiedział Cummins, przedłużając żywotność oryginalnego silnika, a w wielu przypadkach poprawiając zarówno osiągi, jak i oszczędność paliwa.
Centrum przebudowy jest w pełni wyposażone w dwie 15-tonowe suwnice, 10 żurawi, stanowisko testowe z dynamometrem silnikowym, kabinę malarską oraz pakowarkę i oczyszczarkę strumieniową. Po otwarciu pod koniec 2023 r. stanie się integralną częścią nowej bazy macierzystej Cummins Poland – położonej zaledwie 7 km od obecnej lokalizacji – zawierającej główny ośrodek operacyjny w kraju, w tym biura administracyjne, magazyn i warsztat.
„Jesteśmy bardzo podekscytowani tą ważną nową inwestycją, która po szeroko zakrojonych badaniach i analizach wykazała, że obiekt zbudowany na zamówienie, który można zintegrować z istniejącymi operacjami Cummins Poland, jest doskonałym krokiem naprzód” – powiedziała Anne-Christine DeVertier. Dyrektor Zarządzający, Cummins Distribution Europe „Nowy, najnowocześniejszy zakład zapewni klientom pierwszorzędne wsparcie w zakresie ich potrzeb związanych z odbudową silnika”.
Dodał, że „Środkowoeuropejskie położenie Krakowa jest geograficznie dobrze usytuowane, aby sprostać potrzebom klientów w zakresie przebudowy silników na wszystkich rynkach w całym regionie”.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”