Chociaż zobaczenie wgniecenia w puszce po jedzeniu może sprawić, że od razu sięgniesz po śmieci, czy wgniecione puszki są rzeczywiście bezpieczne do jedzenia?
Jest to możliwe, mówią eksperci, ale zdecydowanie sprawdź to najpierw. Chociaż wiele zadrapań jest bezpiecznych, najlepiej zachować ostrożność, ponieważ uszkodzone etui mogą spowodować złe samopoczucie.
Rzecznik Ministerstwa Przemysłu Surowcowego (MPI) powiedział: Rzeczy, „Puszki z drobnymi rysami, które nie naruszają integralności plomby, należy uznać za bezpieczne do spożycia”.
John Palmer, starszy wykładowca bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie Massey i ekspert w zakresie operacji konserwowania, zgodził się, że małe zadrapania, które nie sięgają uszczelki puszki, powinny być w porządku (USDA sugeruje „duże” wgniecenie, które jest wystarczająco duże, aby zmieściło się w nim palec), ale przestrzegał przed każdą puszką, która „ma uszkodzenia na spodzie lub na górze szwu”.
Ponieważ uszczelnienie próżniowe w puszkach zapobiega przedostawaniu się bakterii do żywności, jeśli szew jest uszkodzony, „nie zawsze możemy zagwarantować, że owady nie wrócą do środka”.
„Szew to miejsce, w którym znajduje się staw, więc jest to najbardziej niebezpieczna część obudowy dla bakterii… [It] Jest to słaby punkt całej obudowy, w przypadku uszkodzenia nie możemy zagwarantować, że jest bezpieczna.”
MPI Dodał, że położenie wgniecenia też może mieć znaczenie (np. na wieczku z puszek do wyciągnięcia).
„Duże rysy z większym prawdopodobieństwem spowodują przerwanie uszczelnienia puszki, ale każde wgniecenie, które uszkadza uszczelkę puszki, sprawia, że żywność w środku jest niebezpieczna”.
Chociaż w Nowej Zelandii nie ma przepisów dotyczących sprzedaży wgniecionych puszek, cała sprzedawana żywność musi być bezpieczna do spożycia, więc jeśli puszki są uszkodzone w stopniu zagrażającym bezpieczeństwu żywności, ich sprzedaż jest nielegalna.
„Food Safety New Zealand zaleca, aby konsumenci byli ostrożni i nie kupowali uszkodzonych puszek. Jeśli masz w spiżarni wgniecione, zardzewiałe lub uszkodzone puszki, najlepiej je wyrzucić. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, małych dzieci, osób starszych i wszystkich osób z osłabioną odpornością, ponieważ te grupy mogą ponieść poważne konsekwencje chorób przenoszonych przez żywność.”
Jakie są więc właściwie te konsekwencje?
Jeśli bakterie zostaną wpuszczone do puszki, istnieje niewielkie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym – śmiertelnej formy zatrucia pokarmowego.
Najgorszym scenariuszem, powiedział Palmer, „jest Clostridium botulinum (bakteria, która wytwarza niebezpieczne toksyny w warunkach niskiej zawartości tlenu). Jeśli może wrócić do puszki, wytwarza jedną z najsilniejszych toksyn białkowych znanych człowiekowi”.
Podczas gdy ryzyko zatrucia pokarmowego jest rzadkie w Nowej Zelandii, mówi: „ktoś zjadł puszkę [that contained] Trucizna zatrucia jadem kiełbasianym, szanse na ich przeżycie nie są zbyt duże… Jako konserwatysta najbardziej obawiamy się zatrucia pokarmowego, ponieważ [could] Dosłownie zabijając ludzi”.
– powiedział rzecznik Countdown Rzeczy Firma postępuje zgodnie z wytycznymi MPI: „Jeśli klient oszuka puszkę w sklepie lub ją znajdzie, musi to zgłosić naszemu zespołowi w punkcie obsługi klienta, a oni się tym zajmą”.
Niesprzedane, ale bezpieczne do spożycia wgniecione puszki są przekazywane partnerom Countdown zajmującym się ratowaniem żywności.
powiedziała Emma Wooster z Faustoves Rzeczy, „Spółdzielnie spożywcze są własnością i są zarządzane przez lokalnych sklepikarzy, którzy są silnie związani ze społecznościami, którym służą, a sprzedawcy nienawidzą marnować czegokolwiek, więc spróbuj znaleźć dom dla całej żywności, która jest jadalna, ale nie jest lub nie może być sprzedawana”.