komentarz: Jest 7.02 w Daily Bread Ponsonby i już jest kolejka klientów, którzy chcą zdobyć najnowszą słodką sensację Auckland – nową iterację tego starego wiernego, plasterka kremu.
Kilka weekendów temu Susie Bath — szefowa cukiernictwa w Daily Bread — zaprezentowała nowy kawałek Bogie. Drzwi piekarni otwierają się o 7 rano, a do 8 rano wszystkie są wyprzedane – we wszystkich sześciu sklepach w Auckland.
Violet Hurst pracowała w Daily Bread Ponsonby w dniu odsłonięcia chipa i mówi, że ludzie, którzy przyszli go zamówić, byli rozczarowani, słysząc, że został wyprzedany.
Hurst mówi, że to dopiero drugi tydzień, więc jest za wcześnie, aby stwierdzić, czy stanie się to czymś stałym. „Ale ludzie wydają się to lubić”.
Jako długoletni fan kremu, oczywiście musiałem odwiedzić Daily Bread, aby dowiedzieć się, dlaczego ludzie szaleją na punkcie tego konkretnego kremu.
Wszechobecny plasterek kremu z kiwi można znaleźć w piekarniach, mleczarniach i stołówkach szkolnych w całym kraju. Podstawową wersję można przygotować w domu, mieszając miskę nadziewanego kremu, używając dwóch arkuszy zamrożonego ciasta maślanego, a po schłodzeniu, kończąc cienką warstwą białego lukru na wierzchu.
To prosta i skuteczna formuła, ale wiele rzeczy może pójść nie tak.
Najgorsza manifestacja dostępna bez recepty oferuje twardy klin do żucia, jasnożółty krem, otoczony dwoma chrupiącymi arkuszami ciasta i bardzo grubym, bardzo słodkim lukrem na wierzchu.
Wersja z Daily Bread kosztuje 7 USD za pudełko – więc jest to wyraźnie bardziej luksusowy ładunek.
Fajną rzeczą, mówi Hearst, jest to, że przyciąga klientów z różnych środowisk, którzy normalnie by nie przyszli. To nie tylko zwykły lub zwykły tłum przychodzi do kawiarni do pracy.
„Wydaje mi się, że to przywołuje ludzi, którzy pamiętają plastry kremu z dzieciństwa. Miło to zobaczyć”.
Jak to jest zrobione?
Plasterek kremu do kąpieli jest inspirowany francuskim deserem z ciasta zwanym mille feuille, co oznacza tysiąc liści.
Chleb Codzienny składa się z dwóch warstw domowego ciasta francuskiego i, kontrowersyjnie, dodatkowej warstwy twarogu jagodowego, aby nadać mu owocową chrupkość. W posypce znajduje się również malinowy pył, który nadaje jej idealnie różowego wyglądu oraz subtelny malinowy zapach.
Mąka kukurydziana jest obecna w mieszance budyniowej, aby pomóc utrzymać razem puszystą mieszankę. Gdy krem stężeje i ostygnie, mieszamy ubite mascarpone, aby jego konsystencja była lżejsza i bardziej kremowa.
Użyli również prawdziwej laski wanilii, aby uzyskać oryginalny smak wanilii, prawie idąc w kierunku gładkiego kremowego brulee lub panna cotta.
Wyobrażam sobie, że to koszmar dla siekania.
Jakie jest orzeczenie?
Zjedzenie kwadratu budyniu nożem i widelcem wydaje się niewłaściwe, więc robię to obiema rękami. Podnieś go na pierwszy kęs, jest naprawdę chrupiący po bokach.
Jako miłośniczka budyniu zakochuję się w jego delikatnym smaku i kremowej konsystencji.
Dodatek twarogu jagodowego to krok od klasycznego wyglądu plastra budyniu. Może nie dla purystów. Jednak owocowy pop jest świetną przeciwwagą dla dekadenckiej słodyczy slajdu.
Jeden z klientów, Finn Beavis, mówi, że przyszedł prywatnie, żeby zobaczyć, o co tyle zamieszania i pomyślał, że to dobra odmiana od tego, co zwykle. Emily McClain mówi, że nie jest fanką budyniu, ale smakowała jej mieszanka waniliowo-malinowa
Warstwy lekkiego ciasta rozpływają się w ustach. W połączeniu z miękkością kremu sprawia to, że jest bardzo trudny do jedzenia.
To brudna robota i trzeba trochę lizać palce – a na koniec sięgnąć po widelec – aby ją wykonać. Może lizałam talerz, kiedy nikt nie patrzył.
Za 7 USD za sztukę nie będzie to codzienna przyjemność, ale na pewno wrócę po więcej. To znaczy, jeśli uda mi się dostać w swoje ręce.
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.